Segons la Cambra

Els ERO es cobraran 4.940 acomiadaments aquest any a Catalunya, el seu pitjor registre en quatre anys

La Cambra de Comerç de Barcelona anticipa en un informe que les reestructuracions dels pròxims anys destruiran menys ocupació que les d'abans de la crisi

despidos-ere

despidos-ere

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Microson i els representants dels seus 138 treballadors van tancar aquest dimecres al matí un expedient de regulació d’ocupació (ERO) que ha suposat l’acomiadament del 58% de la plantilla a Barcelona. Dimarts el grup industrial General CableGeneral Cable en registrava oficialment un altre que pot afectar 487 treballadors i el mateix dia el Grupo Sada n’anunciava un de propi per liquidar els 260 treballadors que operen al seu escorxador de Lleida. El degoteig d’afectats per ERO continua augmentant a Catalunya i, segons càlculs de la Cambra de Comerç de Barcelona, aquest acabarà l’any sumant 4.940 acomiadaments. El que representaria un augment del 51,2% respecte a la xifra de l’exercici anterior i el registre més elevat des del 2015.

La Cambra ha fet pública la seva estimació aquest dimecres, junt amb l’informe de conjuntura del tercer trimestre del 2019, i també ha posat de manifest un canvi de tendència. Tot i els mals registres d’aquest exercici, els processos de reestructuració de plantilles estan destruint menys llocs de treball en aquest cicle econòmic que en el que hi va haver abans de l’esclat de la crisi econòmica. És a dir, les xifres actuals no només són lluny de les registrades durant els pitjors moments viscuts després del crac del 2008, sinó que també estan sent més baixos que en els anys previs de bonança.

Entre el 2000 i el 2007 les empreses van devorar via ERO una mitjana de 8.395 acomiadaments a l’any a Catalunya, mentre que en l’actual cicle expansiu de l’economia (2014-2019) els cessaments estan registrant una mitjana de 4.676 acomiadaments anuals. És a dir, la comparativa deixa una xifra el 44,3% inferior. I no només el canvi de tendència arriba per una capacitat destructora d’ocupació més baixa, sinó que la Cambra també assenyala en el seu informe que les empreses opten per un ERO per diferents motius.

La indústria, el sector més afectat

Durant el període 2000-2007, l’organisme empresarial assenyala que una part important dels acomiadats per un ERO va ser en aquell moment motivada per «factors estructurals associats amb la deslocalització de les activitats productives», especialment en el sector industrial. I és que en l’esmentat període, tres de les cinc subactivitats que més cessaments van patir eren disciplines industrials. En l’actual cicle econòmic, marcat segons la Cambra per moviments associats a la conjuntura, de les cinc primeres, únicament la relacionada amb la fabricació de vehicles de motor es manté entre les més afectades.

Notícies relacionades

Malgrat el canvi, el nexe en comú que mantenen els dos cicles econòmics és que la indústria, en proporció amb el seu (i decreixent) pes més baix en el global de l’economia, és l’àmbit més afectat. Fins a l’agost d’aquest any, últimes dades disponibles, a Catalunya hi ha hagut 1.385 d’acomiadats per un ERO en la indústria, per 1.607 en el sector serveis. Uns números semblants, tenint en compte que el tercer sector ocupa cinc vegades més persones que el secundari.

Aquest impacte més gran també el reflecteix la Cambra en l’informe amb dades, ja que aquest any el 0,3% dels empleats en la indústria han patit un ERO; mentre que l’esmentat percentatge baixa fins al 0,08% en els serveis. Una tendència que es manté, tot i que de manera menys intensa, ja que el 2007 la proporció era del 0,77% en la indústria, per 0,1% en els serveis.