EPA
L'atur amb prou feines baixa en 16.200 persones i tanca l'estiu més fluix des del 2012
La contractació del sector públic compensa un tercer trimestre molt discret quant a creació d'ocupació, amb 69.400 d'ocupats més
A Catalunya l'atur baixa amb una mica més d'intensitat, fins al 10,9%, igual com la generació d'ocupats, que assoleix els 3,46 milions
zentauroepp40119399 barcelona 15 09 2017 sociedad la consellera dolors bassa vis180103085121 /
El fred de l’hivern ja l’ha començat a notar a l’estiu el mercat laboral espanyol. Les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA), publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), revelen la mateixa tendència que constaten mes a mes les xifres d’afiliació a la Seguretat Social: lacreació d’ocupació s’alenteix trimestre rere trimestre i la taxa d’atur coqueteja amb l’estancament. L’atur amb prou feines va baixar una dècima aquest tercer trimestre, fins al 13,9%, i va registrar el seu estiu més fluix des del 2012. Quant a creació de nous llocs de treball, les xifres són semblants, ja que també des del 2012 no es vivia una xifra tan baixa. Catalunya, malgrat compartir aquesta tònica de desacceleració, va aconseguir millors números, amb una reducció de l’atur de tres dècimes, fins al 10,9%, i una generació d’ocupació una mica més intensa, fins a assolir els 3,46 milions d’ocupats.
L’atur va baixar entre juliol i setembre en 16.200 persones respecte al trimestre anterior, fins a situar el total d’aturats en 3.214.400 persones. Aquest descens de l’atur és inferior als registrats en tots els tercers trimestres dels últims set anys, de és necessari remuntar-se fins al tercer trimestre del 2012 per trobar una dada pitjor: la que va mostrar un augment de l’atur de 93.200 persones. No obstant, més per la inèrcia de 24 reduccions interanuals consecutives que pel vigor de les presents (aquest trimestre la taxa d’atur únicament es va reduir 0,6 punts respecte a l’any anterior, quan llavors feia el mateix a un ritme d’1,8 punts), la taxa d’atur ha tancat aquest setembre en nivells previs a la crisi, en el 13,9%. Ens hem de remuntar al tercer trimestre del 2008, quan va ser de l’11,2% per trobar una taxa d’atur més baixa.
Malgrat que les dades no són positives, l’economista sènior de Funcas María Jesús Fernándezassenyala que «la desacceleració va al ritme esperat». Segons els càlculs d’aquesta fundació, la creació d’ocupació s’esllanguirà fins a mitjans de l’any que ve, quan el creixement tocarà fons i s’alternaran trimestres amb lleus increments d’ocupació i d’altres de lleus decreixements. «El cicle de creixement s’està esgotant», remarca Fernández.
El refredament del mercat laboral està sent més intens per a les dones que per als homes, cosa que constata que elles són més vulnerables als cicles econòmics. La bretxa en termes d’atur s’ha fet més gran aquest tercer trimestre respecte a l’anterior, ja que mentre l’atur ha baixat entre els homes, ha augmentat entre les dones. El balanç va tancar el setembre amb el 12,2% d’homes aturats pel 15,9% de dones també sense feina; gairebé quatre punts de distància. «Més enllà de la conjuntura actual, les encara xifres d’atur altes ens mostren que les polítiques d’ocupació no estan funcionant», considera el president de la consultora ICSA Group, Ernesto Poveda.
L’atur pràcticament no va baixar, i el registre d’ocupats va pujar amb molt poca intensitat. En el tercer trimestre d’aquest any es van crear 69.400 llocs de treball, el 0,3% més que en el trimestre anterior, cosa que va situar el total d’ocupats en 19.874.300 persones, el seu nivell més gran en 11 anys. No obstant, aquest augment de llocs de treball és el més petit en un tercer trimestre des del 2012 (amb l’excepció del 2013, que també va deixar un registre de 69.400 nous llocs de treball), quan l’ocupació va disminuir en 90.800 persones.
El sector públic ha empès l’ocupació en aquest tercer trimestre de l’any i ha evitat números encara més pròxims a l’estancament. Dels 69.400 nous ocupats registrats per l’EPA, pràcticament la meitat (34.200) han sigut a l’Administració. De fet, aquest tercer trimestre ha sigut el més intens per al Govern central i la resta d’entitats públiques a l’hora d’ampliar plantilles, ja que més de la meitat de les contractacions públiques efectuades durant els nou primers mesos del 2019 s’han fet en aquest trimestre.
Quant a la qualitat de l’ocupació creada, l’estadística d’aquest tercer trimestre va deixar dues notes de signe contrari. D’una banda, i seguint amb la tesi de la inèrcia, el nombre d’assalariats amb contracte indefinit va assolir la xifra més alta de la sèrie històrica, amb 12.313.600 treballadors fixos. No obstant, això no és incompatible amb el fet que el pes dels contractes temporals augmentés. El 26,7% dels assalariats estaven ocupats de manera eventual, tres dècimes més que en el trimestre anterior. També és cert que la xifra és més petita que la del mateix període de l’any anterior, quan la taxa de temporalitat va ser del 27,4%.
Una altra nota, a priori, positiva és que l’ocupació es va ampliar, però no a costa d’unaparcialitat més gran. El nombre d’hores treballades a la setmana a temps parcial va baixar l’11,5% respecte al trimestre anterior i registra la mateixa xifra que en el mateix trimestre del 2018. I la bretxa de gènere quant a parcialitat, històricament clarament desfavorable per a les dones, es va reduir lleument i per quart trimestre consecutiu. El setembre va tancar amb el 73,1% de les hores treballades a temps parcial copades per dones, quan en el trimestre anterior la xifra era del 74,1%.
Catalunya, per sobre de la mitjana
El mercat laboral a Catalunya va tancar el setembre amb registres més sòlids que el del conjunt d’Espanya, marcats els seus números per una fase més madura del cicle econòmic. Mentre que a l’esfera estatal la tendència de moment està sent lineal, a Catalunya ja s’han produït trimestres amb números a la baixa i després a l’alça. Com a mostra les xifres de l’atur, que fins al setembre van baixar més que la mitjana espanyola. La taxa d’atur va disminuir tres dècimes respecte al trimestre anterior i va tancar en el 10,9%. Una altra nota positiva és que l’atur de llarga durada persisteix en la seva tendència a la baixa i l’últim any s’ha reduït el 15% a Catalunya.
Malgrat la millora, l’estiu de l’any anterior l’atur estava en el 10,6%. La bretxa entre homes i dones quant a afectació de l’atur és inferior que a la mitjana d’Espanya i en el tercer trimestre va registrar una diferència d’1,2 punts en detriment de les dones (a Espanya va ser gairebé de quatre).
Notícies relacionadesQuant a creació de nous llocs de treball, Catalunya va ser la segona comunitat autònoma que més nous ocupats va registrar respecte al trimestre anterior, un total de 31.200. Només superada per les Balears, amb 41.000 nous ocupats. Els números van ser positius, però reduïts, ja que el d’aquest any va ser l’estiu menys intens en creació d’ocupació a Catalunya des del 2012. I les cotes de temporalitat, que van abastar el 22,8% dels assalariats, van pujar respecte al trimestre anterior (21,7%) i pràcticament es van mantenir respecte a l’estiu de l’any passat (22,9%).
En termes interanuals, l’ocupació ha caigut a tots els sectors, exceptuant-ne el dels serveis. No obstant, el conseller de Treball, Chakir el Homrani, ha mostrat especial preocupació pels 15.200 treballadors menys registrats en aquest tercer trimestre a la indústria, respecte al mateix període de l’any anterior. «És un sector matriu» per a l’economia; és a dir, «si creix, creixen tots els sectors», ha assenyalat. El Homrani ha reconegut que estar «més temps [en els últims anys] amb governs interins que amb governs efectius», amb la seva falta de Pressupostos corresponent tant en l’àmbit estatal com de la Generalitat, llasta especialment el desenvolupament d’aquest sector.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- UNA FONT D’ESTRÈS Batalla familiar pels regals de Nadal
- El 2025 Pujada de les pensions no contributives en un 9%
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- Investigació lingüística Castellanismes al "túnel del terror" contra el català
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- No queden gaires dies. Laia Sanz: "No em preparo mentalment: no ho he fet mai"
- Barcelona, protagonista Qui hi ha darrere de l’èxit nadalenc ‘Els llums de Sant Pau’
- LA NIT DE NADAL Especial de ‘Cifras y letras’