ENTREVISTA

Unai Sordo: «L'acomiadament per baixes mèdiques és el més cruel de la reforma laboral»

El secretari general de CCOO anuncia mobilitzacions immediates contra l'article 52.D de l'Estatut dels Treballadors

«Després de conèixer-se la sentència del Constitucional, s'han produït nous acomiadaments per baixes»

unai sordo / periodico

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La sentència del Constitucional que avala l’article 52.d de l’Estatut dels Treballadors que permet l’acomiadament per baixes mèdiques intermitents justificades ha donatun nou i potent argument als sindicatsen el seu objectiu de derogar la reforma laboral del 2012. Així es demostra en aquesta entrevista, concedida pel secretari general de CCOO, Unai Sordo, i també en una altrafeta amb el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez.  

¿Quant greu és la sentència del Constitucional que avala l’acomiadament per baixa mèdica? 

És molt greu perquè l’article 52.D és un dels més injustos i cruels de la reforma laboral al permetre acomiadaments de treballadors que estan en baixa perfectament justificada. A més, ho fa amb uns arguments perversos, que posen la productivitat o els resultats de les empreses per sobre de la salut. És un escàndol que provocarà acomiadaments. Ja els està provocant. I pot incentivar que les persones vagin a treballar sense estar recuperades de les seves malalties per por d’un acomiadament.

¿Per què afecta de forma especial la dona?

Perquè aquest tipus de baixes curtes intermitents fonamentalment tenen a veure amb posicions forçades i amb llocs de treball que solen estar feminitzats, al sector serveis. A més, les dones solen tenir dobles jornades laborals que agreugen les conseqüències d’aquestes malalties aparentment contretes en la vida personal, però que moltes vegades sabem que tenen un origen professional, i que per tant poden ser injustament acomiadades.

Després de set anys de reforma laboral, aquesta sentència  treu a la llum un aspecte que havia passat una mica desapercebut fins ara 

És que les reformes laborals han obert tantes formes d’acomiadament i utilitzen tant la temporalitat que aquesta manera tan immoral  d’acomiadar ni tan sols era entre les primeres opcions. No obstant, hem constatat que després de conèixer-se la sentència s’han produït nous acomiadaments per baixes mèdiques en els últims dies. 

¿Quines accions preveuen? 

Estem estudiant jurídicament els nous casos amb la UGT. Volem elevar-los  a instàncies internacionals. L’article 52.D i la sentència del Constitucional contravenen un conveni de l’Organització Internacional del Treball (OIT) que estableix que no hi pot haver acomiadaments basats en baixes motivades per una qüestió de salut. També volem traslladar alguns d’aquests casos a la Justícia Europea perquè necessitem tutelatge de la jurisdicció internacional. A més, exigirem al pròxim Govern que una de les seves primeres mesures sigui corregir la reforma laboral i particularment en aquest punt.

Notícies relacionades

¿I mobilitzacions? 

Juntament amb la UGT promourem mobilitzacions immediates per exigir al Govern que el primer que faci sigui la derogació ja d’aspectes de la reforma laboral i del 52.D en particular. A més d’aquestes mobilitzacions generals, amb concentracions i manifestacions a tot el país, preveiem altres accions en les empreses on es donin aquestes causes d’acomiadament.