conferència a madrid
CaixaBank avisa sobre l'impacte d'una tensió prolongada a Catalunya
El seu president demana «diàleg dins de la llei» per evitar que es cronifiquin els «episodis puntuals»
Gual reclama al BCE una «estratègia de sortida» dels tipus negatius per evitar bombolles
El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha assegurat aquest dimarts que els «episodis puntuals de tensió» viscuts a Catalunya en els últims temps «no són positius», perquè afecten la «vida quotidiana» i el «desenvolupament productiu», però ha afegit que tenen un impacte limitat en l’economia. El problema, ha advertit, és quan es«cronifiquen», per la qual cosa és necessari evitar que es prolonguin i solucionar «de manera pacífica les tensions polítiques i socials».
Durant un esmorzar informatiu organitzat a Madrid pel Fòrum Nova Economia, el banquer ha defensat que la «divisa» del seu banc sempre ha sigut «promoure el diàleg i el progrés social amb la confrontació de propostes polítiques dins de la llei». Aquest és el camí que l’entitat insta els polítics a recórrer des de fa temps. «Fem una crida al diàleg dins de la llei», ha insistit.
Gual ha assegurat que CaixaBank no ha calculat el cost que ha suposat per al seu negoci el conflicte independentista a Catalunya, territori on és líder per quota de mercat i on s’han viscut «moments difícils en els últims anys». Així mateix, ha assegurat que l’entitat està «absolutament compromesa amb tots els territoris i comunitats» on treballa.
Anomalia
El banquer, d’altra banda, ha reclamat al Banc Central Europeu (BCE) que dissenyi una «estratègia de sortida» de la «gran anomalia» que suposen els tipus d’interès negatius. La mesura, impulsada per l’autoritat monetària fa anys per reactivar l’economia europea, va ser un encert en el seu moment, però s’ha prolongat «molt més del necessari» i ara els «perjudicis superen els possibles beneficis».
Així, ha assegurat que provoca que els particulars decideixin estalviar més en lloc d’incentivar l’activitat endeutant-se, i suposen un risc que es produeixin «bombolles» en el valor de determinats actius. El BCE, ha conclòs, ha de tenir més en compte l’estabilitat financera en la seva política monetària i no voler assolir el seu objectiu que la inflació estigui per sota però a prop del 2% «a qualsevol preu».
Peticions al Govern
Notícies relacionadesGual, així mateix, ha demanat al nou Govern que tingui en compte l’«experiència» acumulada respecte a la banca pública i no converteixiBankia en un banc nacionalitzat de manera permanent, com proposa Unides Podem. En la mateixa línia, ha reclamat que el sistema impositiu sigui «prudent, just i equilibrat entre sectors», amb referència als possibles tributs específics al sector bancari que el nou Executiu podria aprovar.
El president de CaixaBank ha defensat que Espanya necessita reformes en les pensions, el mercat laboral, l’educació i el marc institucional. «Puc prendre les mateixes respostes que hauria contestat en una conferència de fa 5, 10 i 15 anys», ha sostingut.
- Tomé tensa la selecció
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi