Informe de Perspectives
L'OCDE rebaixa les seves previsions per a Espanya i expressa inquietud per la incertesa política
L'organisme amb seu a París tem que afecti les reformes estructurals
Calcula que el PIB serà aquest any del 2%, dues dècimes menys que en el seu informe anterior, i de l'1,6% el 2020 i el 2021, tres dècimes menys
rosas42490167 angel gurria ocde oecd190531175311 /
En un context de desacceleració mundial a causa de les tensions comercials i la incertesa política, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha rebaixat les seves previsions de creixement de l’economia espanyola en dues dècimes per a aquest any i en tres per al 2020 i el 2021.
En la seva anàlisi remarca que «la incertesa política genera ambigüitat sobre la futura política fiscal, que s’assumeix que serà en termes generals neutral en els pròxims dos anys» (ni expansiva, per més despesa o rebaixes d’impostos, ni restrictiva, pel contrari). «Un creixement potencial més gran pot contribuir a millorar la sostenibilitat fiscal i la resistència davant dels xocs», sosté.
L’economista en cap de la institució, Laurence Boone, ha dit que, «a curt termini», l’OCDE no està preocupada per la influència de la situació política a l’economia espanyola, però sí pel seu impacte en les reformes estructurals.
«El que ens preocupa és aquesta incertesa, que pot afectar les reformes estructurals. Tots els nostres treballs demostren que fa falta un consens, que fa falta un diàleg continu. Com més sòlid sigui el Govern més fàcil serà dur a terme les reformes», ha respost al ser preguntada sobre això durant la roda de premsa de presentació de l’informe.
Si al maig calculava que Espanya tancaria el 2019 amb un PIB del 2,2% i assoliria l’1,9% el 2020 –xifres idèntiques a les que estudiava llavors l’Executiu en funcions de Pedro Sánchez– ara limita l’avenç al 2% aquest any i a l’1,6% en els dos pròxims exercicis, una dècima menys que la mitjana de l’OCDE, segons el seu últim informe de Perspectives presentat aquest dijous.
Les noves previsions de l’OCDE són una mica més pessimistes que les que figuren enl’última revisió del Govern (2,1% per a aquest any i 1,8% per al pròxim), però se situen en la línia de les de consens dels experts de Funcas (2% i 1,6% respectivament).
Un altre toc d’atenció pel deute
L’organisme amb seu a París adverteix, a més, que és «clau» millorar l’equilibri fiscal per reduir de manera duradora l’«elevat nivell de deute públic» –el 96% del PIB– el mateix toc d’atenció que ha donat Brussel·les al futur Govern fa tot just 24 hores.
La creació d’ocupació –ara en taxes del 2%– se’n ressentirà, tot i que l’atur continuarà baixant del 14,2% estimat per a aquest any fins a situar-se en el 14,1% el 2020 i en el 13,6% el 2021.
Un sector que perdrà dinamisme, llastant la seva contribució al PIB, és de les exportacions, ja que la principal destinació de les vendes espanyoles és Europa i la zona euro podria créixer menys de l’esperat (un 1,2% en els dos pròxims anys, segons l’informe de l’organisme).
L’informe estima que l’aportació al creixement de les exportacions espanyoles serà negatiu el 2020 i neutre el 2021. Mentre el sector serveis aguanta, la tendència en la construcció és que caigui la inversió, així com la venda de vivendes i els préstecs per a la compra de pisos.
Impacte del ‘brexit’ en el turisme
En definitiva, l’OCDE certifica la desacceleració apuntada fa sis mesos, que podria ser més acusada per les conseqüències econòmiques derivades del ‘brexit’, i avisa que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea tindrà un «impacte negatiu» al sector turístic espanyol.
Tot i que a un ritme menor que el dels últims anys, el principal motor del desenvolupament econòmic continuarà sent la demanda interna, afegeix la institució presidida per Ángel Gurría.
«En el context d’una creixent incertesa, la demanda interna ha sigut menys dinàmica que en anys recents. La creació continuada d’ocupació, l’augment dels salaris i la baixa inflació ha generat una renda disponible més gran i un augment recent de l’estalvi de les llars», es llegeix a l’informe.
«Millorar l’equilibri fiscal per permetre una reducció duradora de l’alta ràtio del deute públic respecte al PIB és clau. Per estimular el creixement i reduir les desigualtats, s’han de millorar les competències laborals dels grups vulnerables. Augmentar la productivitat requereix que les empreses inverteixin més en competitivitat i innovació»,afegeix l’estudi, que recomana augmentar la formació digital dels treballadors menys qualificats que s’arrisquen a perdre la seva feina per la progressiva automatització.
Política fiscal
L’anomenat ‘club dels països industrialitzats’ creu que la política monetària de la zona euro continuarà fomentant la inversió i el consum amb baixos tipus d’interès i remarca que «la incertesa política genera ambigüitat sobre la futura política fiscal, que s’assumeix que serà en termes generals neutral en els pròxims dos anys». «Un creixement potencial més gran pot contribuir a millorar la sostenibilitat fiscal i la resistència davant dels xocs», diu l’anàlisi.
Notícies relacionadesQuant a la situació macroeconòmica mundial, indica que augmenten els indicis que «la desacceleració cíclica es consolida», és a dir que el refredament econòmic ha arribat per quedar-se. Les seves Perspectives confirmen un creixement feble en gairebé totes les economies i un estancament del comerç mundial per la desconfiança que genera la persistent guerra comercial entre els Estats Units i la Xina.
L’OCDE vaticina un PIB mundial del 3% per a aquest any i del 2,9% i 3,1% per als dos pròxims anys. L’expansió serà de l’1,8%, 1,7% i 1,7%, respectivament, en el cas dels països membres de l’OCDE i la frenada és més acusada en la zona euro, que creixerà només un 1,1% aquest any i un 1,2% els dos següents exercicis.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- Valentí Fuster: "Soc cardiòleg, però em costa entendre la perfecció del cor"
- Tradicions i gènere Les dones carreguen encara amb el pes de les festes de Nadal
- Duo atòmic Las Grecas, 50 anys d’una revolució flamenca
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- No queden gaires dies. Laia Sanz: "No em preparo mentalment: no ho he fet mai"
- Barcelona, protagonista Qui hi ha darrere de l’èxit nadalenc ‘Els llums de Sant Pau’