autoritat monetària
Guindos preveu un rebot de l'economia a mitjans del 2020
El vicepresident del BCE aposta per privatitzar Bankia i considera positiu «a curt termini» les eleccions britàniques
L'exministre defensa que el millor per a la UE, Espanya i Catalunya és que no es produeixi la independència
rosas51357415 guindos bce david castro nueva economia191213162935 /
El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha assegurat aquest divendres que la desacceleració econòmica de la zona euro que va començar a principis del 2018 «està tocant fons», ja que els dos principals riscos que l’amenaçaven, un ‘brexit’ sense acord entre el Regne Unit i la Unió Europea i una guerra comercial total entre els Estats Units i la Xina, «no s’han materialitzat». L’autoritat monetària, ha explicat, preveu un rebot «aproximadament» a mitjans del 2020, amb taxes de creixement que superaran l’1% i s’acostaran progressivament a l’1,5%.
En un acte organitzat pel Foro Nueva Economía a Madrid, ha insistit, com està fent el BCE des de fa mesos, que els governs europeus que s’ho puguin permetre han d’augmentar la despesa per apuntalar la recuperació. «Amb els tipus baixos, la política fiscal no provocarà reducció de la demanda privada», ha argumentat. La resta de països, ha reiterat, han de reduir el dèficit i el deute per adaptar-se a un futur encariment del preu del diner, ja que «el nivell actual dels tipus no estarà sempre així».
En aquesta línia, ha defensat que la política monetària «continua tenint marge» i podria reduir més els tipus o comprar més deute, malgrat les mesures adoptades al setembre, però alhora ha reconegut que «es comença a veure que els efectes col·laterals comencen a ser cada vegada més importants». També ha considerat que «no és lògic» que diversos membres del consell de govern del BCE expressessin públicament la seva oposició a les últimes mesures: «Jo no estava al 100% a favor del paquet del setembre, però hi vaig votar a favor i una vegada aprovat el defenso». El BCE, ha apuntat, ha decidit «girar full» sobre això després d’una reflexió interna.
Bankia privada
L’exministre d’Economia també ha insistit que els bancs europeus han de reduir costos i plantejar-se fusions perquè la seva rendibilitat torni a superar el cost que els suposa adquirir capital, un nivell que no cobreixen com demostra que la seva cotització borsària sigui la meitat del seu valor comptable. En aquest sentit, s’ha oposat a la intenció d’ Unides Podem de convertir Bankia en un banc públic permanent, opció rebutjada pel PSOE: «El més lògic seria acabar la privatització de Bankia, és una opinió personal i de les institucions europees».
Guindos, així mateix, ha considerat que els resultats de les eleccions britàniques de divendres «són positius a curt termini perquè eliminen incerteses», al deixar clar que el Regne Unit deixarà la Unió Europea el 31 de gener. Amb tot, ha advertit que el període posterior «no serà fàcil», perquè s’haurà de negociar un nou acord comercial entre el país i el club europeu i fomentar la creació d’un mercat comunitari de capitals davant de la sortida de la City de Londres.
Preguntat pel conflicte independentista català, el vicepresident del BCE també ha assegurat com a «opinió personal» que «per a la Unió Europea, Espanya i Catalunya, el millor és que Catalunya continuï formant part d’Espanya».
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia