Informe de Hays
El pessimisme empresarial amenaça amb moderació salarial per a les plantilles el 2020
La consultora Hays presenta les seves previsions per a l'any que ve, que constaten una caiguda generalitzada de les perspectives d'empresaris i treballadors
zentauroepp36446124 sant cugat del vall s 28 11 2016 tema del d a horarios labo161216181910 /
Els núvols de desacceleració que planen sobre l’economia espanyola i global entelen les perspectives laborals d’empreses i treballadors a Catalunya. El 2020 es planteja com un any tenyit d’un cert pessimisme, on els empresaris continuaran contractant, però una mica menys; els salaris continuaran pujant, però una mica menys; i el percentatge d’empleats que tem perdre el seu lloc de treball augmenta lleugerament. Aquestes són les principals conclusions d’un informe de la consultora Hays, presentat aquest dimarts i que repassa l’actualitat laboral del 2019 i planteja les prioritats del mercat de cara al 2020 per a un perfil de professionals liberals.
Malgrat que el producte interior brut (PIB) continua creixent, que l’ocupació persisteix en números positius i que l’economia espanyola no ha baixat fins a la deflació; la majoria dels empresaris ja es veu en un escenari de recessió econòmica. Així es deriva de l’enquesta realitzada per Hays sobre 1.200 empreses i 6.400 professionals, el 67% d’aquests pensen que Espanya s’encamina a això.
Aquest pessimisme –més intens en l’àmbit psicològic que en les dades de conjuntura– impacta directament en les previsions de contractació de les companyies. Si bé el 70% de les empreses catalanes afirmen que ampliarà plantilles durant el 2020, l’esmentat percentatge és set punts menor que l’any anterior. Les males perspectives es reflecteixen també en els temors dels empleats, ja que 2 de cada 10 treballadors tenen por de perdre la seva feina en els pròxims sis mesos, un punt per sobre de l’any anterior. I un de cada tres d’aquestes persones ho pensa perquè creu que l’empresa retallarà plantilla.
I els departaments de recursos humans també estan preparats per continuar pujant nòmines, però no tots. El 64% dels empresaris afirma que augmentarà salaris el 2020; tres punts per sota de la xifra de l’any anterior. Malgrat aquestes males perspectives quant a l’expansió de l’ocupació, els empleats continuen esperant increments salaris i les empreses preveuen mantenir-los. Set de cada deu companyies preveu augmentar salaris l’any que ve i dos de cada tres calcula fer-ho per sobre del 2%; segons els barems pactats entre patronals i sindicats a nivell estatal.
Mals resultats del registre de jornada
Una de les novetats a molts centres de treball d’aquest 2019 és la introducció del registre de jornada. Aquesta nova normativa, que va entrar en vigor el passat 12 de maig, encara no és una realitat omnipresent en el teixit empresarial espanyol ni català. Concretament, una de cada quatre empreses a Catalunya encara està analitzant o negociant amb els seus treballadors com implementar un sistema de control horari; gairebé mig any després de començar a ser obligatòria la norma.
I, segons l’enquesta de Hays, la gran part d’aquestes no implementen el registre de jornada a causa que això visibilitzaria un excés de jornada i no estan disposat (o no poden) pagar-lo. El 84% dels treballadors afirma que l’entrada en vigor de l’obligació de controlar l’horari no ha canviat el seu dia a dia; el que contrasta amb el 52% dels empleats que afirma que fan hores extres i que ni les cobren ni les hi compensen.
Molt d’atur i falta de candidats
Notícies relacionadesLa falta de perfils professionals, en un país amb una taxa d’atur que segueix per sobre del 14%, apareix també en l’estudi de Hays com una de les preocupacions més apressants entre l’empresariat. El 88% dels directius entrevistats afirma que no aconsegueix trobar el candidat ideal per a una de les seves vacants, un punt més que l’any anterior i 16 punts per sobre que el 2017. I, segons Hays, les empreses compensen aquest dèficit o bé amb la formació interna o per les contractacions de perfils amb una qualificació menor de la que pretenien inicialment. No obstant, entre el 15 o el 20% d’aquestes places demandades es queda vacant per aquesta falta de mà d’obra que s’adapti a les necessitats empresarials.
L’experiència és un component decisiu en el criteri dels empresaris de cara a decidir-se per un o un altre candidat. El 88% dels directius enquestats afirmen que és el que més valoren, per sobre del currículum i dos punts més que l’any que ve.
- CIÈNCIA Trobat el cadàver d’una cria de mamut en un estat sense precedents
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- Valentí Fuster: "Soc cardiòleg, però em costa entendre la perfecció del cor"
- Tradicions i gènere Les dones carreguen encara amb el pes de les festes de Nadal
- 448 al dia MAPA | Els 10 radars de Barcelona que més multes han posat aquest 2024
- ¿Com podem desinfectar el mòbil?
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong