FARCIT DE JOIES
La tècnica de farcit de joies de Tous arriba a l'Audiència Nacional
Consujoya presenta una denúncia per «estafa» perquè «es ven una cosa per l'altra», però els experts reconeixen que és pràctica habitual
La firma catalana utilitza un sistema de forjat que permet una barreja de metalls no contemplada en la llei de 1995
La tècnica de forjat de joies de Tous ha arribat a l’Audiència Nacional. El titular del Jutjat Central d’Instrucció número 1 de l’Audiència Nacional, Santiago Pedraz, ha citat aquest dimecres en qualitat de persones jurídiques investigades Tous i Applus Laboratories, convocant els seus representants jurídics per estudiar la possible «afectació en un nombre molt important de productes presumptament posats al mercat amb publicitat enganyosa o fraudulent; prop de quatre milions de peces».
L’associació de consumidors i usuaris de joies que va interposar una denúncia contra Tous per estafa va comprar productes en la seva pàgina web i en botigues de quatre ciutats, i les va sotmetre a l’anàlisi i contrast d’un laboratori cordovès les conclusions del qual mostren que les peces no tenien farcit metàl·lic, de manera que no s’ajustaven a les característiques amb què s’oferien al mercat, informa ‘Córdoba’, que ha difós un vídeo d’aquestes anàlisis.
L’advocada de l’Associació de consumidors i usuaris de joies Consujoya, que intervé com a acusació popular en el ‘cas Tous’, Magdalena Entradas, ha assenyalat aquest dimecres a les portes de l’Audiència Nacional que la tècnica utilitzada per la joiera catalana per fabricar les seves peces «és absolutament il·legal» i els acusa de vendre productes que a l’interior tenen altres materials.
Pedraz ha requerit la Unitat de Delictes Econòmics de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil perquè informin sobre l’ofici que la Fiscalia de Còrdova va remetre al Ministeri d’Indústria i a la Generalitat sobre aquest assumpte. Entradas ha explicat abans de la citació que malgrat ser advocada provincial ho té «molt clar» i assegura que «la llei està fet a per a tothom». «Si la llei no ens agrada, s’haurà de canviar», ha apuntat per després remarcar que es parla d’«estafa», ja que «es ven una cosa per una altra». Tous sempre defensa que l’element més valuós dels seus productes no és el material que aconsegueixen, sinó el disseny exclusiu que incorporen.
Llei de metalls
L’advocada ha repartit a la premsa fotocòpies en color de les peces examinades de Tous. L’associació a la qual representa va ser la que va interposar una denúncia contra Tous per estafa assenyalant que venien peces que no complien amb la llei de metalls, ja que a l’interior contenien un altre producte diferent a l’or o la plata amb què es comercialitzaven.
«Em fa gràcia quan diuen que no venen or a pes, bé. Pots comprar un cinturó de Gucci, pagar-ne una fortuna i que sigui de plàstic. Però no pots dir que el cinturó és de pell i pagar, a més de la marca, la pell. Les marques són una cosa i el material i el missatge que es dona al consumidor és una altra», ha assegurat Entradas. Després d’això ha afegit que aquesta citació arriba després d’un any de treball, que la justícia porta el seu temps i que «no és fruit d’un dia, ni caprici, ni mania de ningú».
La versió de Tous
La representació jurídica de Tous va carregar aquest dimecres contra Consujoya, al qual acusa de moure’s per interessos espuris i merament economicistes contra la companyia en una conducta que, assegura, han mantingut al llarg del temps. Detalla, entre altres temes, que han promogut prop de mitja dotzena de causes contra l’empresa catalana en jutjats d’instrucció, segons la seva opinió, sense raó de ser.
Quant al contingut en si dels fets denunciats, el director general de Tous, José María Bosch, ha negat davant del jutge qualsevol irregularitat durant la seva declaració en representació de la firma, investigada com a persona jurídica. D’acord amb el que ha argumentat, les peces objecte d’investigació han sigut fabricades amb una tècnica denominada ‘electroforming’, que és relativament recent i que, per tant, no està recollida en la llei de metalls a què s’acullen els denunciants i que és de l’any 1995.
Precisament, un dia després de difondre’s l’obertura de la investigació, la firma va publicar un vídeo en el seu perfil de Youtube explicant que la tècnica «permet crear joies resistents, de gran volum i sense soldadures» a partir d’«un motllo de metacrilat o resina que es va cobrint d’or o plata en estat líquid mitjançant un delicat procés electrolític». Aquest és el material no metàl·lic del qual estaria farcida la peça assenyalada, el mític os de la firma fabricat en plata. En el cas de les peces d’or, segons les fonts consultades, Tous ha explicat que no es recorre a aquesta tècnica perquè té el gruix i la resistència suficients perquè no es deformi sense necessitat d’introduir aquest tipus de farcit. Fundada el 1920, Tous compta amb presència a més de 50 països amb 700 establiments i un equip integrat per més de 4.000 professionals.
Recolzament de l’associació de joiers
Notícies relacionadesL’AEJPR (Associació Espanyola de Joiers Argenters i Rellotgers) va assegurar aquest dimecres que les joies farcides són legals i molt habituals en el sector. L’objectiu d’aquesta tècnica és poder posar a la venda una joia més voluminosa feta amb metalls nobles, plata de llei per exemple, sense ser de plata massissa. A les empreses de compravenda de metalls es fan proves per comprovar si es tracta d’una peça de metall massís o no.
«La joieria és igual que un altre complement. Una joia no té un preu per l’or que porta sinó pel seu disseny, la seva marca, els colors i les gemmes que utilitza. Una cosa és comprar or o plata a pes i una altra molt diferent és comprar una joia d’or o de plata», ha sostingut l’associació en un comunicat.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín