diàleg

Sánchez es reunirà la setmana que ve amb els agents socials

El president donarà el tret de sortida a un diàleg social amb patronal i sindicats que engega amb acord

El Govern preveu aprovar el 4 de febrer la pujada del salari mínim i derogar l'acomiadament per baixes intermitents

zentauroepp51878849 economia  yolanda diaz sindicatos patronal200122180031

zentauroepp51878849 economia yolanda diaz sindicatos patronal200122180031 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El president del Govern, Pedro Sánchez, preveu rebre els màxims representants dels agents socials a mitjans de la setmana que ve. La cita amb els líders de la patronal i els sindicats serà, previsiblement, dijous si s’aconsegueixen coordinar totes les agendes implicades, segons fonts coneixedores de la negociació. I dos moviments que també tenen data són la pujada oficial del salari mínim interprofessional (SMI) a 950 euros i la derogació dels acomiadaments per baixes mèdiques intermitents; tots dos apunten el Consell de Ministres del 4 de febrer.  

Després de l’assoliment polític i social que ha suposat la firma dimecres de l’acord per a la pujada del salari mínim a 950 euros amb la patronal i els sindicats, Sánchez es disposa a rebre a la Moncloa els secretaris generals d’UGT, Pepe Álvarez, i de CCOO, Unai Sordo, i els presidents de la CEOE, Antonio Garamendi i de Cepyme, Gerardo Cuerva. L’objectiu d’aquesta trobada serà donar el tret de sortida a l’ampli procés de diàleg social pel qual el Govern de coalició vol encarrilar la seva agenda de reformes. No només en matèria laboral o de pensions, sinó també en matèria d’indústria.

El full de ruta del Govern de coalició és vertebrar aquest diàleg social en dues fases. En la primera, la ministra de Treball pretén emprendre la derogació d’aquells aspectes de la contrareforma laboral acordada amb el PSOE que permeten un consens més gran entre patronal i sindicats. La reforma de la ultraactivitat i la prioritat aplicadora del conveni sectorial sobre el d’empresa podrien encaixar en aquella fase. I, en la segona, començar a abordar aquells on el consens sembla més complicat, com la reforma de les condicions de subcontractació en les empreses.

La urgència del salari mínim

La litúrgia habitual hauria d’haver portat a una primera reunió dels agents socials amb el cap de l’Executiu, abans de qualsevol reunió d’aquests amb la ministra de Treball, Yolanda Díaz. Però hi havia urgència en desbloquejar el tràmit del salari mínim, encara que només fos per conèixer les bases mínimes de cotització (vinculades al SMI). Cosa imprescindible perquè Treball pugui publicar com més aviat millor l’ordre ministerial sobre cotitzacions a la Seguretat Social que els empresaris necessiten per a la confecció de les nòmines.

En realitat, la pujada del salari mínim es va començar a forjar el desembre, quan el Govern bicolor no era encara una realitat i ni tan sols hi havia una data clara per investir Pedro Sánchez com a president. Llavors, amb les negociacions entre el PSOE i ERC en ple auge, el secretari general de Podem –que en l’actualitat és vicepresident segon del Govern–, Pablo Iglesias, i Sánchez mantenien reunions setmanals per acabar d’embastar els últims serrells del seu acord de coalició.

Segons fonts del Govern, va ser en una d’aquestes trobades quan el cap dels morats va plantejar posar en marxa la negociació amb patronal i sindicats per apujar l’SMI. Sánchez va acceptar si l’increment s’establia en 950 euros i es duia a terme amb el consens de la taula de diàleg social. En aquell moment, Iglesias va posar la maquinària a funcionar, informa Miguel Ángel Rodríguez

Tímids aplaudiments des de la dreta

Notícies relacionades

Per la seva part, el vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Montesinos, ha expressat el seu recolzament a l’acord per pujar el salari mínim a 950 euros aquest any, si bé ha assenyalat que haurà sigut «un autèntic bany de realitat» per al vicepresident segon, Pablo Iglesias, que afirmava que calia augmentar-lo «més».

La portaveu de Ciutadans en el Congrés, Inés Arrimadas, ha afirmat que cal lluitar contra els baixos salaris, però ha instat el Govern a apostar també per emprendre reformes per atallar altres problemes de l’àmbit laboral, com la temporalitat i la precarietat. «Tant de bo fos tan fàcil solucionar el problema només amb una mesura», ha dit Arrimadas.