MERCAT LABORAL
Espanya perd 244.000 ocupats en el seu pitjor gener en set anys
Comerç i hostaleria són els sectors que més ocupació destrueixen, en un mes marcat pel final de la campanya de Nadal
La xifra d'aturats augmenta en 90.248 persones, fins als 3,25 milions d'aturats; en un mes habitualment dolent per a l'ocupació
El mercat laboral espanyol ha protagonitzat aquest 2020 la seva pitjor arrencada d’any dels últims set. L’estancament en la creació d’ocupació i la reducció de l’atur han pujat aquest gener un grau, en un mes que molt rarament és bo per a l’ocupació. Així ho constaten les dades publicades aquest dimarts pel Ministeri de Treball, que reflecteixen el pitjor primer mes de l’any quant a ocupació i repunt de l’atur des del primer any en què Espanya començava a sortir de la Gran Recessió. El final de la campanya de Nadal ha sigut un dels principals responsables d’aquesta contracció en l’ocupació, amb una pèrdua de llocs de treball especialment nodrida al comerç i l’hostaleria. El camp també ha sigut un sector especialment afectat per la pèrdua d’ocupació.
Per al mercat de treball espanyol no hi ha geners bons, ja que cal remuntar-se més enllà del 2008 –inici de la crisi econòmica– per trobar un primer mes de l’any en què l’atur no augmentés respecte al mes de desembre i no es perdessin afiliats a la Seguretat Social. L’afiliació a la Seguretat Social va baixar el gener en 244.044 ocupats, la caiguda mensual més gran des del 2013; fins als 19,16 milions de treballadors en actiu. Més enllà de la clàssica pujada de gener, el camí continua sent de creixement, tot i que la corba de la creació de l’ocupació cada vegada s’inclina més del pic a la planícia. El gener del 2020 va tancar amb 345.194 ocupats més que el gener del 2019; però és que el gener del 2019 va tancar amb 537.269 ocupats més que el mateix mes de l’any anterior.
La tendència a la desacceleració és encara més accentuada respecte a la reducció de l’atur. És a dir, malgrat els 90.248 aturats que ha sumat aquest gener respecte al desembre (la pitjor xifra des del 2014); l’atur continua a la baixa en termes interanuals. El primer mes del 2020 va registrar 31.908 aturats menys que el mateix període de l’exercici anterior. No obstant, l’estancament sembla ja molt pròxim; el gener del 2019 la reducció interanual va ser de 190.767 aturats; sis vegades més intensa. Actualment a les oficines del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) hi ha 3,25 milions de persones inscrites com a demandants d’ocupació.
La temporalitat continua sent la modalitat més utilitzada pels empresaris quant a volum de contractes rubricats, tot i que aquest gener ha descendit lleument. A les oficines del SEPE s’han registrat un total d’1,76 milions de contractes; el 89,9% dels quals van ser eventuals. Aquesta proporció va ser tres dècimes inferior a la registrada el mateix mes de l’any anterior. En aquest sentit, la contractació indefinida (178.978 contractes firmats) va augmentar el 28,7% respecte al desembre, tot i que va ser l’1,3% inferior a la registrada el gener del 2019.
Mal mes per al camp
En ple cicle de protestes de les principals organitzacions d’agricultors, per revindicar unes millors condicions econòmiques per a la gent que viu del camp; el gener ha deixat unes males dades d’ocupació al sector agrari. La Seguretat Social ha perdut 15.317 cotitzadors del desembre al gener del Règim Especial de Treballadors Agraris (quan la xifra estadísticament habitual al gener s’acosta als 1.000); fins als 762.548 afiliats. El secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez, ha rebutjat en la roda de premsa d’aquest dimarts valorar les dades d’ocupació qualsevol vinculació amb la pujada del salari mínim. Les males dades «són independents de les últimes mesures adoptades en matèria laboral», ha afirmat.
Notícies relacionadesPérez ha argumentat que les pèrdues d’ocupació més grans s’han registrat a les províncies de Jaén, Còrdova i Sevilla; molt afectades per la mala collita de l’oliva d’aquesta temporada. Per explicar la destrucció d’ocupació ha assenyalat els efectes de la crisi climàtica, la falta de pluges, el poder de mercat grans distribuïdores o els efectes de la robotització. Al contrari, el secretari d’Estat ha assenyalat que a Huelva, especialitzada en la maduixa; un producte que requereix molta mà d’obra, l’ocupació ha crescut al sector agrícola.
Catalunya
Catalunya no va mostrar un comportament gaire diferenciat respecte a la resta d’Espanya, tot i que el seu gener va ser una mica menys dolent. Es va perdre una mica menys d’afiliació a la Seguretat Social i l’atur va pujar amb alguna cosa menys d’intensitat. L’ocupació va baixar al gener respecte al desembre en 39.727 persones, fins als 3,42 milions de treballadors actius. En termes interanuals l’ocupació continua creixent, al 2%; tot i que el refredament guanya velocitat. Aquesta xifra al desembre era del 2,6% i el gener de l’any passat del 2,8%. El mateix guió pel que fa a l’evolució de l’atur. Aquest va pujar en 5.558 persones, una xifra molt semblant al repunt que va experimentar el gener del 2019; fins a un total de 393.682 aturats. Com en el conjunt d’Espanya, cada vegada li està costant més al mercat laboral català continuar reduint l’atur als mateixos ritmes. La retallada de l’1,2% interanual d’aquest gener dista molt de la retallada del 5,8% del gener del 2019.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia