Empreses
Els EUA prohibeixen l'entrada a Gabriel Escarrer (Meliá) per la Llei Helms-Burton
La companyia s'empara amb la normativa de la UE que no accepta aquesta llei de l'embargament nord-americà
presidente-y-ceo-mhi-1
El vicepresident executiu i conseller delegat de Meliá, Gabriel Escarrer, té prohibida l’entrada als Estats Units per la llei de l’embargament nord-americà, coneguda popularment com a Helms-Burton.
La companyia ha confirmat que Escarrer va rebre el passat 11 d’octubre una carta del Departament d’Estat dels Estats Units, que podrien haver rebut també altres empreses amb interessos a Cuba, per la qual en cas de no acceptar «una sèrie de condicions relacionades amb l’activitat a Cuba d’empreses filials», en un termini de 45 dies se li prohibiria l’accés als Estats Units d’Amèrica.
Les condicions imposades «no resultaven assumibles per a la companyia», segons explica Meliá, que adverteix que el seu compliment seria contrari a la normativa europea. A més, l’hotelera s’empara amb la normativa europea (Estatut de Bloqueig). «S’ha posat en mans de les institucions nacionals espanyoles i, especialment, de les autoritats comunitàries, la resolució d’aquesta qüestió, confiant que la seva dedicació, diligència i estreta col·laboració acabaran donant una satisfactòria solució a aquesta situació», indica la companyia en un comunicat.
L’administració Trump va vincular la notificació a l’activitat que determinades empreses filials mantenen amb entitats públiques cubanes per a la gestió de dos hotels situats a la regió d’Holguín, que estarien ubicats en una parcel·la d’una propietat expropiada a la família Sanchez Hill a finals dels anys 50 del segle passat, segons explica Meliá. L’hotelera recorda que uns «presumptes representants» de la família Sánchez Hill van iniciar una demanda a Espanya que va ser desestimada íntegrament pels tribunals espanyols en primera instància.
Washington va activar l’any passat l’article IV de la Llei Hems-Burton (mai activat) que permetria als nord-americans reclamar davant dels tribunals les propietats expropiades a Cuba, la qual cosa afecta moltes empreses amb operacions en aquest país, sobretot, el sector hoteler com Meliá, NH, Iberostar o Barceló. En total, hi ha més de 5.900 reclamacions certificades per una suma de 9.000 milions de dòlars, entre elles l’aeroport de l’Havana o el de Santiago de Cuba que si s’aixeca l’article podrien ser objecte de reclamació.
La companyia hotelera, que compta amb més d’una 30 establiments a l’illa, va ratificar el seu interès per Cuba a mitjans de l’any passat davant de la junta d’accionistes, malgrat l’aixecament de l’article IV de la llei de l’embargament. «Cuba té futur com a destí turístic d’excepció, i aquell futur estarà unit, indissolublement, al nom de Meliá», va conlcoure llavors Escarrer.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"