Observatori del Treball

La xifra d'aturats sense estudis universitaris que aconsegueixen una feina cau a mínims històrics

L'estancament progressiu del mercat laboral redueix les possibilitats dels aturats amb menys formació acadèmica

desempleo

desempleo

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de cinc anys de creixement ininterromput de l’ocupació, el mercat laboral català mostra signes d’esgotament i la competència entre les persones a l’atur per aconseguir una feina creix. Així ho revelen les últimes dades de l’Observatori del Treball i Model Productiu, publicats aquest dimecres, que constaten que la xifra d’aturats sense estudis universitaris que aconsegueixen una feina va tancar el 2019 a Catalunya en mínims històrics.

Les dades de l’Observatori, que recullen fins al quart trimestre del 2019, mostren que, entre el total de persones a l’atur que aconsegueixen una feina, el pes de les persones amb estudis universitaris ha anat guanyant tereny durant els últims anys.  Si el 2014 els aturats universitaris que aconseguien una feina representaven el 32,4% del total, aquesta proporció va tancar el 2019 al 37,6%. La xifra més elevada de l’estadística disponible, segons destaca l’Observatori. La resta d’aturats, amb formacions des de la primària fins a la segona etapa de secundària, s’ha anat desinflant en els últims exercicis. Amb una especial intensitat en aquells amb menor formació acadèmica.

Notícies relacionades

Paradoxalment, el pes dels aturats amb formacions superiors que troben una feina mai ha sigut tan gran, però els llocs de treball als quals accedeixen continuen sent, majoritàriament, de baixa qualificació. El 55,7% dels nous ocupats accedeixen a una feina bàsica, davant del 16,6% que exigeixen una qualificació intermèdia i el 27,7%, una qualificació alta. La nota positiva és que el pes d’aquests últims és el més elevat entre les noves altes a Catalunya des del 2016.

Serveis i jornades parcials a l’alça

Els nous llocs de treball que s’omplen amb persones que provenen de l’atur deixen el retrat robot d’una dona, jove i dedicada al sector serveis. Aquestes són les variables que van guanyar pes en el tancament del 2019. Elles van representar el 55% del total d’aturats que van aconseguir una feina. Els joves entre 16 i 29 anys van ser el col·lectiu que més nous ocupats va aportar, un 37,5% del total. I el sector serveis (80,7%) va ser el ram d’activitat que més exaturats va absorbir; amb una intensitat superior al pes que té en el total de l’economia (75,1%).