ELS EFECTES D'UNA EPIDÈMIA

Brussel·les alerta d'un possible «efecte dòmino» sobre l'economia si es propaga el coronavirus

La Comissió Europea admet que és molt aviat per avaluar el seu possible impacte, però apunta que és un «risc a la baixa» per a la perspectiva de creixement

Brussels (Belgium), 13/02/2020.- European Commissioners in charge of Economy Paolo Gentiloni gives a press on Winter 2020 interim economic forecast of the European Commission in Brussels, Belgium, 13 February 2020. (Bélgica, Bruselas) EFE/EPA/OLIVIER HOSLET

Brussels (Belgium), 13/02/2020.- European Commissioners in charge of Economy Paolo Gentiloni gives a press on Winter 2020 interim economic forecast of the European Commission in Brussels, Belgium, 13 February 2020. (Bélgica, Bruselas) EFE/EPA/OLIVIER HOSLET / OLIVIER HOSLET (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

«És massa aviat per avaluar l’abast de l’impacte econòmic del coronavirus», afirma amb cautela el comissari europeu d’Afers Econòmics, Paolo Gentiloni. No obstant, admet que com més es prolongui l’epidèmia del coronavirus desencadenada a la Xina, més grans seran els efectes econòmics i més la probabilitat que es produeixi un «efecte dòmino» que repercuteixi en el sentiment econòmic i la situació financera mundial.

L’advertència figura en les noves previsions interines d’hivern presentades aquest dijous per la Comissió Europea en les quals s’apunta a un creixement estable de l’1,2% a l’eurozona durant el 2020 i el 2021, i de l’1,4% en el conjunt de la Unió Europea, una dècima menys del que es va projectar fa tres mesos. Això segons el diagnòstic actualitzat per l’Executiu comunitari, permetrà experimentar «el període més llarg d’expansió des del llançament de l’euro el 1999», ha destacat el socialista italià, que veu «desenvolupaments encoratjadors» en relació amb les tensions comercials i a la possibilitat d’evitar un ‘brexit’ sense acord. 

En l’horitzó comunitari, no obstant, hi ha nuvolots importants, començant pel virus de Wuhan, que ja s’ha carregat el Mobile World Congress de Barcelona. «Hi ha una incertesa política significativa», que dona dubtes sobre el sector manufacturer, i molta incertesa entorn del possible impacte del coronavirus, que constitueix un «risc a la baixa» per a les perspectives de creixement de l’eurozona. «És una assumpció i no una previsió», ha reiterat Gentiloni, que ha insistit que no és possible fer cap predicció concreta fins que no tinguin més dades, i conèixer la durada i l’extensió del brot. 

«Preocupació creixent»

Conseqüències, en tot cas, n’hi haurà. «El brot i la propagació del coronavirus 2019-nCoV i el seu impacte en la salut pública, en vides humanes i en l’activitat econòmica és motiu de creixent preocupació» i «que les tindrem està clar, però la seva extensió està connectat amb el que es prolongui el virus», ha insistit recordant la importància de l’economia xinesa, que representa, per exemple, el 18% de la despesa global en transport. «Si el brot continua, es poden imaginar en els sectors connectats (amb el transport) l’impacte que podem arribar a tenir», ha alertat. 

Notícies relacionades

De moment, l’escenari central de treball de la Comissió Europea és que el brot toqui sostre durant el primer trimestre de l’any, amb repercussions limitades a escala internacional i una recuperació en els següents trimestres. No obstant, «la durada del brot i les mesures de contenció promulgades són un risc clau a la baixa» i «com més duri més gran serà la probabilitat que hi hagi efectes negatius sobre el sentiment econòmic i les condicions financeres globals».

En aquest sentit, Brussel·les admet que l’impacte econòmic en altres països, més enllà de la Xina, podria ser més gran i més durador si la infecció continua propagant-se a escala mundial o si hi ha interrupcions a la cadena de valor mundial difícils d’anticipar. «Com més duri, més gran serà la probabilitat que provoqui efectes col·laterals sobre el sentiment econòmic i en les condicions globals de finançament, que se sumaran a les pertorbacions directes en l’oferta (per exemple, el nombre de dies de treball perduts o en la demanda) o la demanda (prohibicions de viatjar, restriccions a la mobilitat o el tancament de botigues)».