projecte de llei

El Govern aprova el banc de proves per a la banca digital

Economia espera que les primeres empreses estrenin el 'sandbox' abans que acabi l'any

El ministeri explica que «és al sector financer el que els assajos clínics al metge»

zentauroepp43620962 jxb47  madrid  05 06 2018   fotograf a de archivo del 11 02 180605142942

zentauroepp43620962 jxb47 madrid 05 06 2018 fotograf a de archivo del 11 02 180605142942 / JONATHAN BRADY

2
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

El Consell de Ministres ha aprovat per fi aquest dimarts la creació d’un banc de proves, més conegut com a ‘sandbox’, per al desenvolupament de nous productes i serveis tecnològicament innovadors de banca, assegurances i altres negocis financers. Les empreses que rebin l’autorització per participar-hi podran beneficiar-se d’uns menors requisits regulatoris i supervisors que els habituals, però el Ministeri d’Assumptes Econòmics ha assegurat que seran controlades de prop per garantir la protecció dels consumidors i la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme.

«És al sector financer el que els assajos clínics al metge», han resumit fonts del departament dirigit per Nadia Calviño. La creació d’aquesta ‘caixa de sorra’, segons la traducció directa de l’anglès d’una paraula que fa referència als sorrals de joc dels nens, és una vella aspiració tant de les entitats tradicionals com de les noves firmes tecnològiques (‘fintech’). El Govern de Rajoy va començar a preparar la iniciativa i l’Executiu de Sánchez va presentar el febrer passat un avantprojecte, que va decaure per la convocatòria de les eleccions. 

El projecte de llei per a la transformació digital del sistema financer aprovat ara per l’Executiu haurà de ser convalidat pel Congrés, però Economia estima que no hauria de provocar «polèmica política» i que aquest mateix any alguna empresa podria haver rebut ja l’autorització per operar al ‘sandbox’. Les fonts del ministeri han destacat que, després del ‘brexit’, Espanya es convertirà a l’únic país gran de la Unió Europea que comptarà amb un d’aquests bancs de prova, amb la qual cosa preveu que serveixi per «atreure capital, talent i fins i tot projectes estrangers». També han assegurat que Itàlia, Portugal, Colòmbia i el Banc Mundial s’han interessat per la iniciativa.

Protocol

Una vegada aprovada la llei per les corts, el Tresor tindrà un mes de termini per obrir la convocatòria de presentació dels projectes empresarials (un procés que en principi preveu repetir semestralment). Una vegada rebuts i en funció de la seva naturalesa, els derivarà als organismes supervisors financers (Banc d’Espanya, Comissió Nacional del Mercado de Valors i Direcció General d’Assegurances), que hauran de comprovar en fins a dos mesos si realment són projectes d’«innovació tecnològica i amb valor afegit». Posteriorment, la comissió de coordinació formada per Economia i aquestes institucions determinarà quins projectes són acceptats i quins són rebutjats.

Notícies relacionades

Els que passin aquest filtre, tindran llavors fins a tres mesos per negociar amb els supervisors un protocol que reculli elements com la durada del projecte (no poden ser per temps il·limitat), el nombre de consumidors (que hauran hagut d’identificar prèviament) o el volum màxim d’operacions previstes. Una vegada conclòs el seu pas pel ‘sandbox’, la companyia haurà de presentar una memòria informativa, que servirà a les autoritats per analitzar si hi ha barreres regulatòries o supervisores que convingui retirar per fomentar la innovació.

Per protegir els consumidors, el Govern ha determinat que hauran de firmar un document en el qual donin el seu consentiment informat a participar en els projectes, així com que comptaran amb el dret de desistir en qualsevol moment de formar-ne part. Així mateix, s’ha establert la responsabilitat que tindran els promotors de les iniciatives i les garanties que hauran de presentar per demostrar que poden assumir-la. El seguiment supervisor serà estret, segons Economia, i permetrà a les autoritats suspendre el permís per operar al ‘sandbox’ en cas necessari.