LA FACTURA DEL COVID-19
¿Qui pagarà els costos de les quarantenes pel coronavirus?
Els afectats poden sol·licitar una baixa per malaltia comuna o professional, depenent de les casuístiques del possible contagi
La patronal d'agències de viatges Acave considera que les despeses per confinament han d'anar a càrrec de l'Estat
52512363 60 /
Els primers contagis de coronavirus han arribat a Espanya i, amb ells, el debat sobre qui ha d’assumir i costejar els efectes col·laterals que ha implicat. ¿Què passa amb les persones a les quals es decreta quarantena? ¿Qui pagarà el sou dels treballadors que no puguin anar a treballar per la malaltia? ¿Qui cobreix les despeses pel confinament dels afectats? [Seguiu les últimes notícies del coronavirus en directe.]
Les diferents fonts jurídiques consultades coincideixen a assenyalar que una persona que contregui el coronavirus durant la seva vida privada té dret a reclamar una baixa per malaltia comuna. De la mateixa manera que si la persona contragués una grip o qualsevol altra malaltia incapacitar-te. En l’esmentat cas, un metge hauria d’acreditar la baixa i l’empresa, abonar una part del salari. Sense perjudici de millora, en cas que el conveni col·lectiu del treballador així ho contempli, el malalt no cobraria els tres primers dies de baixa; del quart al 15 cobraria el 60% i a partir del dia 21 cobraria el 75%. La mútua de l’empresa tindria l’obligació de reemborsar a l’empresa el cost salarial abonat.
La casuística canvia en cas que una persona contregui el coronavirus durant el seu acompliment professional. En l’esmentat cas, segons assenyalen fonts del Col·lectiu Ronda, l’afectat tindria dret a reclamar una baixa per malaltia similar a la professional. És a dir, que contempla des del primer dia el 75% del salari. Inicialment el treballador començaria cobrant la prestació per malaltia comuna i després l’empresa (amb càrrec posterior a la mútua) hauria d’abonar-li la diferència; si el reconeix la casuística per la via administrativa l’INSS o ho dicta un jutge.
¿Qui paga l’aïllament?
Hi ha menor claredat entre les fonts consultades sobre què passaria si les autoritats sanitàries decretessin confinament o quarantena per a una persona que hagi estat en contacte amb un malalt de coronavirus. El soci director de Sagardoy Abogados de Barcelona, David Isaac Tobía, considera que el més probable és que el cas s’assimilés a una baixa per malaltia comuna. No obstant, també podria interpretar-se com una mesura cautelar similar a un arrest domiciliari. En aquest cas, el treballador es veuria exempt de presentar-se a la feina i l’empresa li hauria d’abonar el sou.
La patronal d’agències de viatges Acave ha analitzat la situació oberta per la crisi del coronavirus i el cas de tancament d’establiments i confinament dels clients durant dues setmanes. Responsables d’Acave van reconèixer que «la situació ve fixada per una decisió governamental i, per tant, tota la despesa generada és responsabilitat de l’Estat». Segons Acave, això s’aplica sens dubte als apartats de manutenció, seguretat i repatriació.
Una altra qüestió és qui és responsable del lucre cessant, és a dir, el que deixen de guanyar els establiments hotelers. En aquest punt afloren dubtes legals i haurà de ser l’Administració qui defineixi solucions. Les agències de viatge reconeixen que estan actuant en aquests moments com a veritables oficines d’informació per als seus clients, tot i que estan «gestionant amb normalitat reserves a totes les destinacions del món». Són excepció la Xina, l’Iran i algunes zones de Corea del Sud, països als quals el Ministeri d’Afers Estrangers recomana no viatjar.