El mes del 'brexit'
La fuga de britànics provoca una caiguda de turistes de l'1,4% el gener a Espanya
El primer mes de l'any van arribar gairebé 100.000 turistes del Regne Unit menys que el 2019
La despesa turística segueix 'in crescendo' amb una alça del 2,1% fins als 4,779 milions d'euros
Mala arrencada d’any per al turisme. Espanya va rebre el gener 4,1 milions de turistes internacionals, un 1,4% menys que el mateix mes de 2019, mentre que la seva despesa es va incrementar un 2,1% fins als 4.779 milions d’euros, segons les dades publicades aquest dilluns per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Entre els motius d’aquesta caiguda hi ha l’arribada de gairebé 100.000 britànics menys, precisament, el mes en què es va fer efectiu el ‘brexit’.
És la primera vegada que l’any s’inicia amb una caiguda de turistes des del 2013 quan es va registrar un retrocés el gener del 3,1%, no obstant, és la segona caiguda consecutiva després de la registrada el mes de desembre (-0,9%). Llavors van saltar les primeres informacions sobre el coronavirus xinès, no obstant, l’alarma global no va arribar fins a finals de gener, per això els seus efectes no s’haurien d’apreciar en les dades turístiques fins al febrer.
En aquest sentit, la secretària d’Estat de Turisme, Isabel Oliver, ha fet una crida a la tranquil·litat en el turisme a l’assegurar que «no hi ha motius de salut pública per no viatjar a Espanya». «Són moments per mantenir la calma. Espanya és un país segur i comptem amb la millor sanitat pública i els millors professionals sanitaris», ha explicat Oliver en un comunicat després que el sector hagi advertit sobre els potencials perills que el virus ha deixat patent en forma de cancel·lacions.
Però el retrocés de gener té un altre motiu. La caiguda de turistes del Regne Unit, principal mercat emissor, que va reduir les seves arribades en un 11% fins als 718.248 turistes, el mes en què s’ha fet efectiva la seva sortida de la Unió Europea (31 de gener). Si bé no ha sigut l’únic país que ha disminuït les seves visites. Alemanya, amb 493.711 turistes, va registrar una caiguda del 4,6% i França, amb 480.364, del 7,7%.
Una tendència, la de la pèrdua de turistes dels principals països europeus, que va quedar patent amb el tancament de l’any 2019 i que es deu també al mal registre de comunitats com les Canàries, la més visitada el primer mes de l’any, que va tenir un descens d’arribades del 5% (1,1 milions de turistes).
A les Canàries la segueix Catalunya, amb una caiguda del -4,5% fins als 869.168 turistes i la Comunitat de Madrid que, per tercer any consecutiu, se situa tercera al superar Andalusia amb un creixement del 4,6%, fins als 611.422 turistes. El descens més gran el registra les Illes Balears que va rebre el gener 103.902 visitants, un 26,8% menys que el 2019, després que en els dos últims anys creixés a doble dígit el primer mes de l’any (18% el 2019 i 11% el 2018).
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034