EFECTES ECONÒMICS DEL VIRUS
El teletreball s'imposa davant els casos de coronavirus
Les empreses espanyoles que registren els primers encomanats a les seves plantilles envien a treballar a casa els seus empleats
La consultora EY ha enviat 3.100 empleats a treballar a casa seva, però en empreses industrials la mesura és gairebé impossible
zentauroepp52610125 sevilla200305131202 /
La detecció de casos de coronavirus a les empreses està obligant a accelerar la implantació del teletreball a Espanya. Primer va ser Telefónica al registrar un cas a Madrid. Després li va tocar a Puig, que al registrar un cas en un petit departament va haver d’enviar vuit empleats a treballar des de casa. Aquest dijous li va tocar el torn a la consultora EY, que va prendre la dràstica decisió d’enviar 3.100 empleats a treballar des de casa. Aquest divendres ha sigut Bankia la que ha decidit fer el mateix amb 80 empleats. El criticat manual impulsat per la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja s’està aplicant, com a mesura preventiva per evitar la proliferació dels contagis. Zurich Seguros ha decidit que aquest divendres uns 400 treballadors de la seu de Via Augusta de Barcelona i de la de Bilbao treballin des de casa, en el marc d’una prova pilot pel coronavirus. La decisió de Zurich permetrà «conèixer i mesurar» la capacitat de resposta de l’empresa davant de situacions que puguin requerir el tancament temporal dels centres de treball. El mateix ha experimentat la seu de Vodafone a Madrid, al deixar que 2.600 empleats completessin la seva jornada laboral a casa aquest divendres per demostrar les possibilitats del sistema de teletreball de l’organització. L’amenaça del coronavirus pot canviar els hàbits de treball de tot Espanya en els pròxims mesos.
El patró comú de comportament dels òrgans de direcció de les empreses afectades per casos de coronavirus ha sigut enviar durant 14 dies els seus empleats que haguessin estat a prop dels companys amb un cas confirmat. Però causa inquietud què pot passar si aquests casos es desenvolupen en plantes de fabricació i no en empreses de serveis. La constatació de cancel·lacions d’hotels (un 25% a Madrid) o de viatges (les aerolínies preveuen que retallaran els seus ingressos uns 80.000 milions) abona les incerteses. Però una qüestió és limitar els viatges dels directius o empleats i una altra de molt diferent reorganitzar la producció. I en això falta flexibilitat.
Va ser l’assumpte de les mesures a prendre en cas de coronavirus un dels temes recurrents en les converses a la fira industrial Advanced Factories celebrada a Barcelona. Però malgrat la inquietud entre els assistents, l’afluència no es va ressentir ni les encaixades de mans es van deixar de banda, al preferir-se creure que el coronavirus no és gaire més que una grip.
Segons l’opinió del professor de la UOC Pere Vidal, «en el cas d’estar en aïllament preventiu com a conseqüència del coronavirus, es considerarà que el treballador està en situació d’incapacitat temporal derivada de malaltia comuna». En cas d’aplicar-se al peu de la lletra aquesta perspectiva, els costos per al sistema laboral espanyol i per a les empreses són actualment difícils de calcular en cas que els contagis vagin a més.
Per Eva Rimbau, professora d’Economia i Empresa de la UOC i experta en teletreball, les actuals mesures d’emergència preses «seran costoses i probablement no donaran els resultats esperats, i per això es podria arribar a pensar que no funcionen». «Implantar en una empresa el teletreball quan no s’ha fet mai és molt difícil, perquè requereix polítiques, tecnologia i una qualitat directiva que no s’improvisa», opina Rimbau. A més, el teletreball no es pot imposar.
Notícies relacionadesTotes les grans companyies segueixen amb el màxim detall l’evolució del coronavirus i les recomanacions dels organismes corresponents. Ja han començat a acordar protocols de mesures tant preventives com reactives per cobrir qualsevol escenari potencial.
Les proves de teletreball són un camp de proves al qual s’han afegit algunes empreses davant d’un possible escenari de restricció de la mobilitat dels empleats. «Volem assegurar que es disposen de les eines i mitjans adequats per poder teletreballar des de casa amb normalitat», han explicat fonts de Vodafone. La seu central madrilenya s’ha quedat aquest divendres sense gairebé personal. Un total de 2.600 treballadors d’un total de 3.000 s’han quedat a casa en un simulacre de teletreball «per anticipar un escenari potencial i assegurar la capacitat de l’empresa per afrontar una situació de contingència puntual o més prolongada en el temps». Però en el cas de Vodafone, el teletreball s’aplica de manera habitual, en concret un dia a la setmana. El fet excepcional és que aquest divendres s’ha fet amb tots els empleats.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació