Xarxa de gasolineres

Cepsa haurà de pagar 5 milions d'euros per ocupar 400 falsos autònoms

Inspecció de Treball censura Cedipsa, filial de Cepsa, per la xarxa d'estacions externalitzades a Catalunya

Jornades de més de 14 hores per a marges de beneficis molt petits o inexistents, així ho expliquen els testimonis

Una gasolinera Cepsa a Mollet del Vallès.

Una gasolinera Cepsa a Mollet del Vallès. / JOSEP GARCIA

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dur correctiu d’Inspecció de Treball al sistema d’externalització de gasolineres de la marca CepsaCedipsa, filial de la firma de carburants i gestora de les seves estacions, haurà de pagar a la Seguretat Social un total de 4.856.606,26 euros per haver ocupat 400 falsos autònoms a Catalunya. Això es deriva de l’acta aixecada per l’autoritat laboral arran d’una denúncia del sindicat CGT, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. Inspecció va poder acreditar durant les seves indagacions 400 casos de treballadors per compte propi que considera que haurien de ser assalariats a les quatre províncies catalanes. Des del sindicat assenyalen que el sistema d’externalitzacions és similar en altres territoris de la resta d’Espanya i l’empresa ha avançat que pensa recórrer judicialment l’acta d’Inspecció, ja que considera que no s’ajusta a legalitat.

Jornades de més de 14 hores, sense vacances pagades i uns marges de beneficis escassos, quan no inexistents. Aquest és el relat en el qual coincideixen la Marta i la Laura (noms ficticis per preservar el seu anonimat), dues antigues treballadores que han format part de l’entramat d’estacions de servei externalitzades que comercialitzen els carburants de Cepsa. «Qualsevol imprevist et deixa sense cobrar un mes», explica la Marta. Posar-se malalt els pot desquadrar el balanç. «He anat a treballar medicada, no tenia cap altra opció», explica la Laura.

Inspecció de Treball censura a Cedipsa pel seu sistema conegut en l’argot del gremi com a ‘cofos’. Un ‘cofo’ és un ‘company owned dealer operated’, és a dir, una persona que gestiona com a ‘petit empresari’ una gasolinera de la marca Cepsa. La gran operadora li subministra el producte i el ‘cofo’ el comercialitza, en teoria. Les més de 800 pàgines de l’informe d’Inspecció acrediten que no existeix autonomia entre les parts, ja que és Cedipsa la que decideix, entre d’altres, els productes per vendre, l’horari mínim d’obertura i els uniformes que ha de portar el personal. No ho entén així Cepsa, que, a preguntes d’aquest mità, considera que els cofistes «tenen plena autonomia».

Estalvi de costos

L’estalvi de costos és la lògica que denuncien des de la CGT per explicar el model, ja que una estació gestionada directament per Cedipsa fa servir a, com a mínim, cinc treballadors. Tres per cobrir els torns, un cap d’estació i un ajudant. La mitjana habitual d’un ‘cofo’ és l’autònom, més un treballador a temps complet i, en alguns, un altre a temps parcial. «Si en tens més no et queda ni un euro per a tu», explica la Marta, que durant més de dos anys va estar al capdavant d’un. «Quan em vaig queixar que els marges que em marcaven no donaven per a més em van replicar que la culpa era meva, que pagava massa als treballadors», afegeix. «Em van informar molt bé dels ingressos que tindria, però no dels costos. Si ho hagués sabut, no l’hauria agafat», afirma Laura.

Notícies relacionades

Els mesos bons, segons apunta Marta, al ‘cofista’ li queden, amb aquest sistema, menys de 1.500 euros. En el cas de la Laura, entre ella i el seu marit no arriben als 2.000 euros, sense contractar ningú. «Per treballar 365 dies a l’any», recalca. En els mesos dolents és probable que perdin diners, entre els costos del producte i les nòmines. Les vacances o la baixa d’un treballador es tradueixen en un torn doble per al ‘cofista’, ja que Cedipsa obliga per contracte aquests ‘falsos autònoms’ a obrir, com a mínim, de dilluns a divendres de set del matí vuit de la nit. «Després et queda netejar els lavabos, escombrar la pista i ordenar els expositors», explica Marta. Tot i que amb els marges de beneficis amb els que operen, cap de les entrevistades es va plantejar no obrir els set dies de la setmana.   

La clatellada d’Inspecció de Treball de gairebé cinc milions d’euros en concepte de quotes retardades a la Seguretat Social engloba les actuacions a les quatre províncies catalanes. No obstant, des de la CGT assenyalen que aquest mateix model impera a tot Espanya i esperen que les actuacions de la ‘policia laboral’ es repliquin en altres territoris. Cepsa apunta que aquesta fórmula «té presència minoritària» en la seva xarxa de proveïment.