RESTRICCIONS PEL CORONAVIRUS
Els supermercats retallen horaris i aforaments per evitar aglomeracions
Separació entre clients i més mesures d'higiene, entre els principals canvis
mercadonaok
Les cadenes de supermercats han obert les portes aquest dilluns amb noves restriccions d’horaris i d’aforament pel coronavirus. L’horari d’obertura es redueix fins a les 20.00 hores en algunes cadenes i es prenen mesures de control d’entrada de compradors per evitar cues i aglomeracions com les registrades la setmana passada. Entre les mesures preses s’inclouen la instal·lació de tanques a les portes i senyals al terra per evitar que els compradors s’amunteguin a les portes. En qualsevol cas, crida l’atenció que les webs dels supermercats no informin aquest dilluns a la tarda d’aquests canvis, amb excepció d’alguns casos, que avisen del canvi d’horari.
Les mesures habituals tenen com a objectiu garantir la seguretat i la higiene tant dels consumidors com dels empleats davant de la propagació del coronavirus, segons han apuntat les mateixes empreses, que també han coincidit a reforçar els protocols de neteja de les instal·lacions.
Els clients són instats a guardar una distància mínima d’un metre, tant a la fila de caixa com a l’entrada d’accés a l’establiment mentre s’espera el torn.
‘Coronavirus avui’
Subscriu-te a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions
És el cas de Mercadona –líder del sector amb un 25% de quota de mercat i 1.600 botigues–, que ha optat per reduir el seu horari i tancar les portes una hora i mitja abans de l’habitual: a les 20.00 hores en comptes de les 21.30 h.
Fonts de l’empresa han concretat les mesures preses als supermercats en el control de l’aforament i la senyalització de la distància mínima exigida entre persones. La responsabilitat d’ordenar l’aforament interior de la botiga serà del responsable de l’establiment i, en el seu cas, de la persona o de l’agent de seguretat privada. L’aforament màxim dels locals és el que garanteix la distància preventiva d’un metre entre qualsevol persona. No es permetrà l’accés un cop ple aquest aforament, mentre no abandonin l’establiment altres clients.
Per a tots els comerços s’aconsella que a la via pública es respecti aquesta distància mínima de seguretat entre persones que vulguin entrar als establiments.
Alguns serveis, com àrees de menjar preparat, tall de pernil o taulells de preparació de la carnisseria, pot ser que hagin estat suprimits en alguns establiments.
Ametller Origen va anunciar aquest dilluns que redueix l’horari de les botigues (de 10 a 20 hores), i que es compromet a garantir els salaris de la plantilla, la conciliació familiar i el subministrament de productes frescos als clients.
El Corte Inglés preveu tenir operatius al voltant de 300 establiments comercials, que inclouen tots els supermercats Supercor, els hipermercats Hipercor i les àrees d’alimentació i gran consum dels centres d’El Corte Inglés. Ha pres mesures d’higiene especials, en línia amb les adoptades al sector. El tancament serà a les 20 hores.
Carrefour ha informat que totes les seves botigues –més d’un miler entre els seus diferents formats– passaran a obrir de 9.00 a 21.00 hores i igualment es controlarà l’aforament. Segons fonts sindicals, el grup d’origen francès ha optat per ajornar «els inventaris generals per evitar situacions de concentració massiva de personal», i cada centre promourà «la creació d’equips de treball de reposició nocturn de caràcter voluntari».
Entre les cadenes regionals,
la cadena de supermercats Alimerka tancarà temporalment i fins a nou avís un total de 26 establiments a Astúries i a Lleó per rebaixar la càrrega de treball als empleats i poder fer substitucions en cas de necessitat davant de la situació generada per la pandèmia del coronavirus.
Els supermercats que cessaran temporalment la seva activitat estan ubicats als ‘concejos’ d’Oviedo, Gijón, Avilés, Siero, Mieres, Castrillón, Langreo, Grau, Navia, Llanes, Laviana, Lena i Llanera a Astúries, mentre que a Lleó tancaran dos establiments i un a Ponferrada, a més del de Benavente (Zamora).
La cooperativa Consum ja va avançar la vigília que a partir d’aquest dilluns limita el seu horari de 10.00 a 20.00 hores i només permetrà que cada client s’emporti un màxim de sis unitats d’un mateix producte. Igualment, han avançat ajustaments horaris la madrilenya Ahorramas i la basca Uvesco (que opera la marca BM Supermercados).
L’andalusa Covirán, per la seva banda, ha reforçat l’aprovisionament d’estoc, «especialment de productes essencials de primera necessitat». Ha establert un comitè de seguiment per ajustar la xarxa logística, amb 30 plataformes de distribució per proveir eficientment els prop de 3.000 supermercats Covirán existents a Espanya i Portugal.
Subministrament
Des del sector de la distribució han incidit que el proveïment d’aliments està assegurat malgrat la situació creada per la propagació del coronavirus, que la setmana passada va derivar en grans aglomeracions a les botigues, llargues files a caixa i fins i tot va provocar que algunes prestatgeries quedessin buides, una imatge poc habitual. Fonts de l’associació multisectorial Aecoc han fet ressaltar la importància de «flexibilitzar els horaris de feina i zones de càrrega i descàrrega, així com garantir no només l’entrega a botigues sinó també la producció». Han remarcat la conveniència que les fàbriques continuïn funcionant per assegurar l’arribada de matèries primeres i embalatges, per exemple.
Notícies relacionadesL’enviament a distància i les compres per internet estan guanyant força i algunes empreses poden veure’s especialment beneficiades pel confinament de la població. És el cas de les empreses de missatgeria i transport urgent de productes d’alimentació com Glovo. Aquesta firma proporciona guants i mascaretes, a fi d’incrementar les mesures de prevenció i protecció. També ha canviat el tipus de bosses per assegurar l’estanquitat i aconsella als clients el pagament amb targeta.
Lola Market, plataforma per a la compra ‘online’ d’alimentació amb presència a Madrid i altres ciutats d’Espanya com Barcelona, València, Pamplona, Sevilla, Màlaga, Múrcia, Alacant, Saragossa, Bilbao i la Corunya, ha anunciat aquest dilluns una campanya especial per facilitar-ne l’accés a les persones grans i persones malaltes que ho puguin necessitar. La firma ha decidit que les despeses d’enviament de les comandes realitzades per la gent gran seran gratuïtes.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia