pla de xoc
Coronavirus: El Govern mobilitza 200.000 milions per al seu «escut econòmic i social»
El Consell de Ministres aprova avals públics per als crèdits de les empreses i mesures per evitar acomiadaments
Les famílies vulnerables podran ajornar un mes les quotes de les seves hipoteques i quedaran protegides del tall de subministraments bàsics
Amb l’enorme pressió de més de 100.000 treballadors afectats pels primers expedients de regulació temporal d’ocupació i amb unes xifres oficials d’11.178 persones contagiades pel coronavirus i 491 morts, el Consell de Ministres va aprovar ahir per fi un potent paquet de mesures econòmiques amb què el Govern pretén mobilitzar 200.000 milions d’euros en recolzament de les empreses i de l’ocupació i en ajuda dels col·lectius més vulnerables.
El pla, que va ser rebut per la borsa amb una alça del 6,41%, suposa «la mobilització més gran de recursos públics i privats en la història democràtica» espanyola, va recalcar el president del Govern, Pedro Sánchez. En la roda de premsa després de la reunió del Consell de Ministres, el cap de l’Executiu va presentar les línies generals de l’«escut econòmic i social» amb què el Govern vol complementar a l’«escut sanitari» ja en marxa contra l’epidèmia que està paralitzant l’activitat i ha motivat fins i tot que l’Eurocopa de futbol s’ajorni a l’any que ve i es traslladin a més endavant Sant Jordi i la selectivitat dels estudiants de 2n de batxillerat.
Els 200.000 milions anunciats per Sánchez equivalen aproximadament al 16% del PIB espanyol, si bé el president va arrodonir la referència al·ludint al 20%. El decret aprovat, que previsiblement serà publicat pel BOE aquest dimecres, tindrà una vigència d’un mes, tot i que el Govern preveu prorrogar-lo si les dificultats per controlar la pandèmia persisteixen.
La mobilització més gran de la història
En particular, es mobilitzen 117.000 milions de diners públics, dels quals 100.000 milions corresponen a una línia d’avals públics per garantir la liquiditat de les empreses. Segons els càlculs del Govern, això permetrà mobilitzar entre 150.000 i 200.000 milions d’euros. L’Estat serà el garant de les operacions.
Van destinats a finançar polítiques a favor dels col·lectius de famílies, treballadors i empreses més vulnerables La resta, uns 83.000 milions, fins a completar els 200.000 milions anunciats per Sánchez, «es completarà amb la mobilització més gran de recursos privats de la història recent», segons va apuntar.
No tots els diners públics mobilitzats seran més dèficit públic. La majoria dels recursos són en forma d’avals i línies de crèdit que només causaran forat en els comptes si resulten fallits. Si els crèdits són tornats per les empreses, el cost pressupostari serà nul, però hauran aconseguit evitar el col·lapse de l’activitat.
Actuacions pal·liatives
Aquest és, segons el Govern, el principal propòsit de les mesures adoptades: que les dificultats transitòries, no derivin en uns perjudicis irreparables. I que una vegada que s’aconsegueixi controlar la malaltia, l’economia estigui en condicions de propulsar una recuperació en forma de lletra V en comptes de quedar encallada en una U de prolongat fons o, pitjor encara, en una lletra L.
I tot això «a partir de la filosofia de no deixar ningú enrere», segons el president. «Tot el que es vegi afectat per aquesta frenada en sec de l’economia trobarà la protecció del Govern d’Espanya», ha emfatitzat. «L’Estat assumirà el xoc, el xoc que representa la frenada en sec de l’economia espanyola, que serà temporal», ha destacat. «Després, haurem de reconstruir l’economia», ha dit el president abans d’apel·lar a la construcció d’«una cadena de solidaritat» amb l’aportació de tothom, «empresaris, treballadors, arrendataris, inquilins... tots» per a aquest procés. L’objectiu és que «la caiguda vingui seguida d’una recuperació econòmica i no d’un estancament», ha afegit.
Per a aquest segon moment, el de la recuperació, es guarda el Govern la carta de possibles mesures per reactivar l’economia. Ara el que toca –asseguren– són mesures pal·liatives. Així, el gruix de les iniciatives estan destinades a assegurar la liquiditat empresarial per evitar fallides. Però també hi ha actuacions per evitar acomiadaments, per la via d’afavorir amb recursos públics els expedients temporals de regulació d’ocupació (ERTOs).
Ajuts socials
El tercer gran eix està destinat a afavorir les famílies vulnerables. En aquest últim bloc s’inclou la possibilitat que aquestes famílies més vulnerables puguin demorar un mes els pagaments de les seves quotes hipotecàries. També quedaran protegides de possibles talls de subministraments de llum, aigua, gas i telecomunicacions.
A més, es reconeix el dret a la cura familiar per a tots els treballadors sense que puguin ser sancionats o acomiadats (reducció de jornada fins i tot del 100% o reorganització per cura de familiar fins a segon grau (nets i avis). Per reforçar l’atenció a persones grans, sensesostre i en residències de persones grans i dependents es crea un fons específic de contingència, amb 300 milions d’euros.
Com a mesura en suport dels consumidors, s’estableix la interrupció del còmput del termini per a la devolució de productes dels consumidors.
És l’aprovació d’aquest bloc d’ajuda als col·lectius més vulnerables el que ha portat a Unides Podem a reivindicar el seu segell en les iniciatives aprovades ahir. La formació morada no va aconseguir, no obstant introduir una moratòria en les mensualitats de lloguer a favor d’aquestes famílies més vulnerables.
Tampoc va aconseguir el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, incloure en el decret una mesura que ell mateix va anunciar fa una setmana per garantir el cobrament del sou a pares i mares que hagin hagut de reduir o suspendre la seva jornada laboral per cuidar nens o gent gran a causa de l’epidèmia.
«Autònoms, a la cuneta»
Però qui més se sent abandonat pel decret són els autònoms. «El Govern deixa a la cuneta els autònoms», es va queixar ahir el president d’ATA, Lorenzo Amor. El Govern ha desatès la proposta d’eximir durant dos mesos del pagament de cotitzacions els treballadors per compte propi que hagin de cessar en la seva activitat. L’Executiu sí que els reconeix el dret a cobrar la prestació per cessament d’activitat. «Només faltaria que quan un autònom vagi a cobrar el seu atur per una causa de força major com és aquesta l’hi neguessin», va apuntar ahir Amor. És per aquest flanc per on li han plogut al Govern les principals crítiques del líder del PP, Pablo Casado. També la presidenta Ciutadans, Inés Arrimadas, que, en general, sí que va acollir amb satisfacció les mesures del Govern, va remarcar la carència amb els autònoms.
Les patronals CEOE i Cepyme, els sindicats UGT i CCOO i també la Cambra de Comerç d’Espanya van rebre amb satisfacció el pla governamental, si bé van advertir que faran falta noves actuacions. També el sector financer (AEB i CECA) va saludar la capacitat de les mesures per frenar el daltabaix de l’economia
.
Blindatge d’empreses estratègiques
Notícies relacionadesLa borsa espanyola ha acollit amb fortes pujades el pla de xoc anunciat per Sánchez. L’Ibex 35 va passar de pujar una mica més del 3% a fregar el 5% just després que el president del Govern anunciés les iniciatives, entre elles, la de l’establiment d’un blindatge a empreses espanyoles considerades estratègiques davant la possibilitat de ser adquirides per firmes no europees en un context de depreciació de tots els valors borsaris.
Les mesures d’aquest dimarts se sumen a les del reial decret llei aprovat dijous passat amb les primeres del pla de xoc, que preveia la injecció de 18.225 milions per pal·liar les conseqüències econòmiques del coronavirus, que inclou l’ajornament i fraccionament de fins a 30.000 euros en deutes tributaris per un termini de sis mesos sense interessos, amb tres mesos de carència, i una injecció de 14.000 milions d’euros en liquiditat a pimes i autònoms.
Consell de Ministres Govern Pedro Sánchez ERTO Coronavirus i treball Coronavirus a Espanya Coronavirus a Catalunya Coronavirus José Luis Escrivá Yolanda Díaz Pérez Nadia Calviño María Jesús Montero
- Tomé tensa la selecció
- Els aliats faciliten a Ucraïna atacar Rússia amb els seus míssils més enllà de Kursk
- ‘Sport’ celebra la Gala Valors amb un gran acte a Madrid
- Exposició París era una festa que cap pintor català es volia perdre
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- BAGES Construir amb llistons de fusta solidaris
- ANOIA Jorba celebra un mercat de productes de proximitat
- Ruta per la DO EMPORDÀ Perelada, temple del vi
- AGENDA DE BARCELONA Barcelona contra la violència masclista