'sine die'

El coronavirus paralitza el turisme

Una setmana després de l'estat d'alarma, el segon país més visitat del món es queda sense turistes

zentauroepp52853807 el prat de llobregat 19 03 2020 tema coronavirus el aeropuer200319204712

zentauroepp52853807 el prat de llobregat 19 03 2020 tema coronavirus el aeropuer200319204712 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Una setmana després de l’estat d’alarma, el segon país més visitat del món s’ha quedat sense turistes. «En tot just 20 dies hem passat d’una activitat normal a zero. Mai havíem vist una cosa així, ni amb la suma dels impactes de l’11-S i la crisi del 2008», explica amb sorpresa el vicepresident del ‘lobby’ turístic Exceltur, José Luis Zoreda. 

Les grans cadenes hoteleres com Meliá, Barceló, Iberostar o RIU van iniciar aquesta setmana la clausura dels seus establiments. Els més endarrerits tenen fins al pròxim dijous, data límit establerta pel Govern per procedir al tancament dels 16.000 allotjaments que hi ha a Espanya. Feia una setmana que la patronal Cehat demanava a l’Executiu ordenar el tancament dels establiments, perquè el sector no quedés «aïllat» de les mesures recollides al decret d’estat d’alarma.  

El transport també està buit. Les línies aèries gairebé no volen, han cancel·lat la seva programació al mínim, des de Ryanair fins a Iberia. Tant, que l’estimació de 100.000 milions d’euros de pèrdues en ingressos de passatgers efectuada per l’Associació del Transport Aeri Internacional (IATA) ha quedat curta. Els trens de Renfe, de mitjana i llarga distància, tenen aquests dies una ocupació del 2%, mentre que el transport per carretera ha patit una reducció del 89%, segons les dades fetes públiques aquesta setmana pel ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos.

Bars, restaurants, discoteques, teatres, parcs d’atraccions... també estan tancats i barrats. «La preocupació és absoluta, mai en la història havíem viscut una situació com l’actual i no sabem quant durarà», explica José Luis Isuel, president d’HOSTALERIA D’ESPANYA, que integra 200.070 establiments. «Un fa comptes per a quinze dies però arriben veus que parlen que això s’allargarà...», reconeix.

El turisme és un dels sectors més afectats per la crisi del coronavirus, i la seva recuperació es pot resistir més que les altres. Moltes empreses com Iberia, Globalia... han iniciat expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTOs) i la pregunta del milió és «quant es tardarà a tornar a viatjar». 

Notícies relacionades

El responsable d’anàlisi econòmica de BBVA Research, Rafael Domenech, adverteix que la recuperació turística serà més lenta que la d’altres sectors perquè caldrà recuperar la confiança dels viatgers. Una reflexió en la qual coincideix el ‘lobby’ Exceltur, que agrupa hoteleres, aerolínies i altres empreses del sector, «primer cal vèncer la malaltia i després la por», assegura el seu vicepresident, José Luis Zoreda. «Les crisis anteriors obligaven a estrènyer-se el cinturó, però no impedien viatjar... el turisme quedarà molt tocat i si afecta l’estiu calcem-nos», adverteix Zoreda.

Segons el seu parer, la caiguda de l’activitat turística tindrà forma d’U, no de V, amb un pic a l’abril que es mantindrà pla fins al juny, i una recuperació gradual fins al setembre. Si es compleix aquesta estimació, l’impacte econòmic sobre el sector seria pròxim als 40.000 milions d’euros. Si s’estén dos mesos més, s’elevaria fins a més de 62.000 milions, gairebé la meitat dels 158.000 milions de PIB turístic.