Coronavirus
L'Estat avalarà el 80% dels crèdits a autònoms i pimes
La garantia per a la resta d'empreses serà del 70% dels préstecs nous i el 60% de les renovacions
El Consell de Ministres desbloqueja els primers 20.000 milions de la línia de 100.000 milions aprovada
undefined52131538 madrid 04 02 20 la ministra portavoz mar a jes s montero 200204194953 /
El Consell de Ministres ha donat llum verda aquest dimarts al primer tram de 20.000 milions d’euros de la línia d’avals públics per a crèdits a empreses de 100.000 milions que va aprovar la setmana passada per combatre els devastadors efectes econòmics del coronavirus i amb la qual pretén mobilitzar fins a 100.000 milions addicionals del sector financer. L’Estat garantirà el 80% dels préstecs a autònoms i pimes, per als quals s’han reservat 10.000 milions d’aquesta primera partida. Per a la resta d’empreses l’aval serà del 70% en els crèdits nous i del 60% en les renovacions de línies de finançament.
La vigència de les garanties serà igual al termini del crèdit, amb un màxim de cinc anys, i la seva aplicació serà retroactiva, de manera que se’n podran beneficiar els crèdits concedits des del 18 de març. La ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, María Jesús Montero, ha remarcat que el finançament servirà per pagar salaris, factures, necessitat de circulant o altres necessitats de liquiditat, incloent-hi les derivades de venciments d’obligacions financeres o tributàries. Els refinançaments, entesos com la substitució d’un crèdit per un altre, no estan inclosos.
Montero ha explicat que, quan s’esgotin els primers 20.000 milions, s’activaran «de manera automàtica» trams addicionals fins als 100.000 milions. «Volem observar com es comporta aquest mecanisme. Si s’ha d’ajustar algun dels criteris per la demanda o la situació del mercat, estarem en condicions de poder abordar-lo», ha explicat després d’haver destacat que l’objectiu d’aquesta mesura és dotar les empreses d’una «liquiditat que preservi l’activitat productiva i, sobretot, l’ocupació».
Condicions
Els percentatges coberts estan una mica per sota dels demanats pels bancs (90% per a pimes i autònoms, 80% per a empreses i 70% per a grans empreses), però també per sobre del que asseguraven témer que l’Executiu aprovaria (50% general i garanties superiors per a alguns col·lectius). «Les condicions són diferents per a les empreses que tenen més múscul financer respecte a les pimes i els autònoms», ha justificat Montero, que també ha destacat que els comitès de riscos dels bancs tindran ara «més facilitat» per acceptar la concessió dels crèdits gràcies a l’aval públic.
La patronal bancària AEB ha donat la «benvinguda» a l’anunci del Govern. «Aquest primer tram d’avals ens permet engegar ràpidament el programa, comprovar que el mecanisme funciona i conèixer la dimensió real de les necessitats de liquiditat i finançament dels nostres clients. Cap empresa espanyola solvent ha de tenir problemes de liquiditat ni de finançament. Els bancs, amb l’ajuda del programa d’avals públics, són aquí per garantir la supervivència de les empreses i dels autònoms afectats per aquesta crisi sanitària. Volem i podem fer-ho», ha assegurat en una nota el seu president, José María Roldán.
Per part de les empreses, la patronal CEOE-CEPYME també ha fet una valoració positiva: «Es tracta d’unes mesures que demanàvem amb caràcter urgent els empresaris espanyols, ja que considerem que són clau per a la recuperació de l’economia, ja que permetran mantenir aquells negocis que estan patint un descens dràstic de la seva activitat amb motiu del Covid-19 i que requereixen aquests recursos per evitar en molts casos els tancaments».
Ni moroses ni en concurs
Notícies relacionadesSegons ha explicat el Ministeri d’Afers Econòmics, les empreses i els autònoms podran demanar els avals si estan afectats pels efectes econòmics del coronavirus i no estaven en situació de morositat el 31 de desembre del 2019 ni en procediment concursal el 17 de març del 2020. Podran sol·licitar-los per a les seves operacions fins al 30 de setembre d’aquest any, dirigint-se a les entitats financeres amb les quals l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) subscrigui acords de col·laboració.
Els bancs, ha explicat el departament que dirigeix Nadia Calviño, s’hauran de comprometre a mantenir els costos dels crèdits avalats en línia amb els que aplicaven abans de l’inici de la crisi del coronavirus. Montero s’ha mostrat convençuda que seran «raonables» en els preus. També hauran de mantenir, almenys fins al 30 de setembre, els límits de les línies de circulant concedides a tots els clients i, en particular, a aquells clients els préstecs dels quals resultin avalats. El cost de l’aval, d’entre 20 i 120 punts bàsics, serà assumit per les entitats.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034