Estat d'alarma
El Govern posa en marxa una «indústria de guerra» contra el virus
L'Executiu reuneix 11 patronals industrials per fabricar material sanitari «a gran escala» a Espanya
Grans empreses com Iberdrola o Inditex s'uneixen per portar béns sanitaris des de la Xina
El Govern posa en marxa la indústria espanyola per lluitar contra el Covid-19 davant de la falta de mascaretes, bates, respiradors o gels desinfectants. En el que fonts de l’Executiu qualifiquen d’‘operació d’Estat’, el Ministeri d’Indústria ha posat mans a l’obra les principals associacions de productors per «reorientar» la seva activitat manufacturera a la fabricació «a gran escala» de material sanitari.
Així ho ha va revelar ahir la mateixa ministra Reyes Maroto, després de reunir-se dilluns amb 11 associacions industrials. En una videoconferència, la patronal digital (Ametic), la de l’automoció (Anfac), la paperera (Aspapel), la farmacèutica (Farmaindustria), la de tall i confecció (Fedecon), la química (Feique), la de tecnologia sanitària (Fenin), la d’indústria alimentària (Fiab), la cimentera (Oficemen), la dels béns d’equipament (Sercobe) i la de components (Sernauto), així com les seccions industrials de la UGT i CCOO, van expressar el seu «compromís» en aquesta «gran missió de lluita contra el coronavirus».
Tots els col·lectius que treballen exposats al virus denuncien l’escassetat de material homologat, inclòs el personal sanitari que suma més de 4.000 encomanats. Molts països competeixen en el comerç mundial per la compra dels mateixos productes en un mateix mercat, el xinès. L’especulació, la falta d’homologació, la baixa qualitat i els llargs processos burocràtics... en la compra de productes a la Xina no han deixat cap altra opció a l’Executiu que apostar per la fabricació ‘made in Spain’.
«L’autoproveïment és el que ens garantirà tenir aquests productes durant aquestes setmanes i mesos», va advertir ahir el ministre de Sanitat, Salvador Illa, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, en coordinació amb Sanitat, ha liderat aquesta iniciativa, que busca fabricar tot el material necessari en territori nacional perquè arribi no només als professionals més exposats, sinó al conjunt dels 47 milions d’espanyols.
D’una banda, aquelles empreses especialitzades en control sanitari que fabriquen habitualment aquest tipus de material, com Hersill i Temel, augmentaran la seva producció. I d’altra banda, la resta de sectors industrials, que no tenen res a veure amb l’àmbit sanitari, s’afegiran a la idea d’autoproveïment adaptant els seus processos a les homologacions pertinents.
GRAN VOLUM
Un exemple és la fabricació de bates d’un sol ús per part del fabricant de components de cotxes Antolín o la creació de mascaretes higièniques i bates en fàbriques tèxtils (Fedecom). També, el desenvolupament de gels desinfectants en empreses de cosmètica, perfums o begudes espirituoses o l’adaptació de la producció mitjançant impressió 3D com el cas del Consorci Zona Franca-SEAT-HP-Leitat. Una altra mostra, l’eliminació de residus que genera la indústria sanitària per part del sector del ciment.
Es tracta de fabricar productes homologats per les autoritats sanitàries i fer-ho en grans volums de producció, segons coincideixen fonts de la reunió. «Parlem d’una indústria de guerra que canvia els seus processos productius per sortir d’aquesta crisi», va resumir Maroto. En línia amb la vicepresidenta Nadia Calviño, que dilluns va descartar el tancament total de l’activitat econòmica, Maroto va qualificar la indústria com a «indispensable en aquests moments».
«És fonamental tenir una reserva estratègica d’aquest tipus de productes de cara al futur», va afegir. A més de la importància per al país, l’adaptació d’aquestes línies de producció podrien servir per proveir altres països que van amb més retard en la lluita contra el coronavirus, com és el cas de tot Llatinoamèrica.
MULTINACIONALS DE L’IBEX-35
Però no només la indústria ha sortit al crit de socors de l’Executiu. També les grans empreses de l’Ibex-35 han posat en funcionament tota la seva artilleria a fi de desencallar les compres de material a la Xina. El BBVA, Iberdrola, Inditex, el Santander i Telefónica han acordat posar tota la seva logística i capacitat de negociació per adquirir material i donar-lo a l’Estat, segons fonts empresarials.
Notícies relacionadesFa 10 dies, des que es va iniciar la pandèmia, que les oficines comercials d’Espanya a l’exterior (ICEX) es posen en contacte amb els proveïdors de materials del país asiàtic, però el procés està sent complicat. Fonts de l’Executiu adverteixen sobre la dificultat d’identificar proveïdors «fiables», així com de l’elevada burocràcia a la qual està sotmesa el Govern en els processos de compra.
El procediment de les multinacionals és molt més àgil per fer adquisicions immediates, tal com és necessari en una situació d’emergència, per la qual cosa aquestes cinc empreses s’han decidit coordinar per veure com poden ser més útils en la seva aportació de proveïdors i recursos, en connexió amb la logística d’Inditex, que és qui té canal directe amb la Xina.
Airbus crea un ‘pont aeri’ per portar mascaretes
El consorci aeronàutic Airbus ha creat un pont aeri entre Tolosa i Madrid per a l’entrega de mascaretes al sistema sanitari espanyol. Un avió A400M va entregar ahir la primera càrrega al Ministeri de Defensa a la Base Aèria de Getafe (Madrid), segons va informar l’empresa.
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Vivas reclama al PP que negociï amb l’Executiu
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"