efectes econòmics

El brot de coronavirus a la plantilla posa en un compromís Correus

Més de 500 centres de treball estan afectats, amb 462 positius i 2.067 persones en quarantena

La CGT reclama el cessament d'activitat immediat en vista de l'abast del contagi

correosok

correosok

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’impacte del brot de coronavirus està afectant Correus  i complica el dia a dia de la distribució postal. El 20 de març hi havia en l’organisme una persona morta, 257 possibles casos de contagi i 1.196 persones en quarantena. Segons les últimes dades recopilades que ha donat la mateixa empresa al comitè de salut estatal, el nombre de positius s’ha situat en 462, un total de 2.067 treballadors estan en quarantena i 501 centres de treball s’han vist afectats directament en el seu funcionament. Fonts oficials de l’empresa no han confirmat aquestes dades perquè són material confidencial del comitè compartit entre direcció i representants de la plantilla. 

Dels 53.041 empleats de Correus, la direcció ha implementat un sistema de seguretat pel qual la plantilla treballa en dies alterns, entorn d’11.000 treballadors diaris en actiu, per garantir l’espai entre empleats al lloc de treball. Fins i tot Correus planeja mantenir el pla de contractació i incorporar 7.700 nous treballadors a l’abril. 

El sindicat CGT ja va reclamar la setmana passada el «tancament complet de Correus» davant de l’angoixa de la plantilla a l’haver de mantenir l’activitat laboral en una situació d’incertesa i el risc evident que els professionals postals es converteixin en vectors de contagi en l’àmbit estatal, per l’elevada capil·laritat del servei i la posada en contacte de zones urbanes i el món rural.

El sindicat CGT va acusar l’Administració d’anteposar interessos econòmics a la salut de la plantilla. El servei postal, que també mantenen les empreses privades de correu urgent, s’ha convertit en un dels pocs àmbits d’activitat econòmica en ple funcionament com a conseqüència de l’increment del comerç electrònic aquests dies pel tancament comercial.

Una víctima mortail

Una empleada, de 51 anys, va morir la setmana passada per coronavirus. Realitzava funcions d’atenció al client i repartiment a la Pobla de Claramunt (oficina dependent d’Igualada). Fonts de Correus van explicar que la morta era al seu domicili des del 13 de març, sense símptomes, perquè pertanyia a un dels grups de risc (persones amb patologies prèvies) a les quals Correus va oferir la possibilitat de quedar-se a casa.

Mesures

Aquest oferiment forma part de les mesures preventives que Correus està aplicant des del 10 de març a totes les persones que estan incloses en grups de risc (gestants, patologies prèvies, afeccions respiratòries o immunològiques, entre d’altres) o amb necessitat de conciliació familiar per cura de fills o gent gran dependent.

Tancaments

Com a conseqüència de casos de coronavirus (i el confinament de tots els companys dels afectats) ja la setmana passada van tancar, per exemple, algunes unitats de repartiment a Barcelona, en concret a l’Eixample, Pedralbes, Poblenou i la Mina (unitats de repartiment 3, 4, 7, 17, 18 i 36 i sucursals 36 i 37). També a l’àrea metropolitana (l’Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet). També s’han donat casos per coronavirus a Sant Cugat del Vallès (unitats de repartiment 2 i 3, sucursal 1 i Pavelló Postal de Sant Cugat), Terrassa i altres localitats de la província com ara Santpedor, Polinyà, Vic, Sant Joan de Vilatorrada, Esparreguera, Sitges i Vilanova i la Geltrú. Fonts sindicals denuncien que, malgrat presentar-se cada vegada més casos de coronavirus en determinats llocs de treball, s’hi manté l’activitat. «Es fa una neteja i s’obliga a tornar a treballar», van assegurar. 

Petició de cessament d’activitat 

«Exigim el tancament total de Correus excepte els serveis essencials per a la vida o salut de la ciutadania. No volem infectar-nos ni ser transmissors del virus», van reclamar en el sindicat CGT. «Denunciem les amenaces de les direccions, que estan obligant el personal de repartiment a sortir a repartir al carrer sense totes les mesures de prevenció necessàries amb el consegüent risc de propagació del virus no només entre el mateix personal sinó també entre la societat en general», van afegir. Per la situació actual, els sindicats insten a aplicar la llei de prevenció de riscos laborals, «pel perill que suposa mantenir l’activitat tant cap al mateix personal com de propagació del virus entre la societat». 

Notícies relacionades

La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), el sindicat més representatiu en les administracions públiques, també ha exigit el cessament de l’activitat de Correus a Tarragona, excepte els serveis essencials, després de la mort de la treballadora. El sindicat va denunciar la setmana passada les escasses mesures de seguretat existents, amb equips de protecció personal (EPI) «que no se sap ni si estan homologats», i que l’exposició del personal ja era molt alta en els dies anteriors, motiu pel qual s’esperava «que en els pròxims dies apareguin més casos». Des d’aquest dimarts, les oficines de Correus disposen ja d’equips de protecció adequats. 

Millora de la protecció i servei ‘essencial’

La direcció de Correus assegura que en l’actual situació només es «presten serveis postals essencials» i que «només està operatiu el personal estrictament imprescindible per a la prestació del servei públic». En qualsevol cas, aquest servei públic universal suposa el 80% de l’activitat quotidiana (cartes, notificacions, paquets fins a 20 quilos). Les oficines de Correus estan obrint de 09.30 a 12.30 hores, de dilluns a divendres, i duen a terme tots els protocols dictats per les autoritats sanitàries.