SECTOR CASTIGAT
La pesca catalana, pràcticament parada pel coronavirus
Les confraries de Barcelona i Tarragona han tancat i a Mercabarna l'activitat relacionada amb el peix cau un 40%
Serà cada dia més difícil de trobar peix de costa a Catalunya. La crisi del coronavirus té pràcticament parada a la flota catalana, amb les confraries de Barcelona i Tarragona tancades, la de Palamós a punt de fer-ho i les d’Arenys de Mar, Cambrils i les de l’Ebre a mig gas. A Mercabarna, les activitats relacionades amb el peix han caigut entre un 30% i un 40% en l’última setmana, i això que el producte pescat a les costes catalanes només representa un 15% del total de les vendes.
El tancament de bars i restaurants ha suposat un impacte important per al sector, que veu com els preus cauen en picat. A més, els pescadors tenen dificultats per aplicar mesures de seguretat contra el virus a les barques, ja que allà han de treballar uns al costat dels altres.
A Mercabarna, la caiguda de la pesca es nota ja des de divendres. D’una banda, per la falta d’activitat als ports de tot Espanya (un 60% del peix que es ven a Catalunya prové de la resta del país), i de l’altra, pel canvi d’hàbits de consums. Segons els majoristes, l’actual situació de confinament porta la població a decantar-se per productes «més fàcils i ràpids» a l’hora d’anar a comprar. A això s’hi afegeix el tancament de bars, restaurants i hotels, importants clients del sector pesquer.
Adaptar-se a les mesures sanitàries
Aquesta setmana, amb menys barques al mar, els pescadors s’enfronten al repte d’adoptar a les barques les mesures per evitar contagis, com ara mantenir les distàncies de seguretat. «Només surten les barques que creuen que poden respectar aquestes mesures de seguretat», explica el president de la Federació Catalana de Cofraries de Pescadors i patró gran de la de Roses (Alt Empordà), Antoni Abad, que admet que «no hi ha una tònica generalitzada». A Roses continuen sortint a pescar quatre barcos de la flota d’arrossegament, mentre que n’hi ha 16 que es queden al port.
Abad ha detallat que el tancament d’hotels, bars i restaurants ja va suposar un replantejament de la feina, perquè corrien el risc de capturar més peix del que demandava el mercat. «Podíem tenir un estoc massa gran de peix i que el preu baixés tant que no fos rendible anar a pescar», ha dit.
Aquesta setmana, en què la situació s’ha invertit per la reducció del nombre de barques que surten a pescar, apareixen altres esculls, com ara la dificultat per adoptar les mesures de seguretat exigides per evitar contagis de coronavirus, tals com mantenir la distància entre treballadors en una barca. «Surten les que creuen que poden respectar les estrictes mesures de seguretat», afirma Abad, que destaca que «no hi ha una tònica generalitzada».
Llotges tancades
«Alguna llotja ja m’ha fet arribar que ha pres la determinació de tancar, perquè no surt a compte aguantar les instal·lacions, i estem treballant amb la Direcció General de Pesca de la Generalitat per collar Madrid per aconseguir que ens ajudin», conclou.
A Blanes (Selva) aquest divendres serà l’últim dia que la llotja estarà oberta i hi haurà subhasta. «Mentre estiguem en alerta sanitària, la flota no sortirà més, perquè ni en un barco ni a la llotja es poden mantenir les distàncies de seguretat», diu el patró major, Eusebi Esgleas. De fet, ja fa dies que a Blanes gairebé no hi ha peix en subhasta. Només per posar-ne un exemple, dimecres només van sortir dos barcos de tota la flota. Esgleas també concreta que a la confraria ja s’ha posat en marxa un ero temporal.
Palamós (Baix Empordà), amb la flota d’arrossegament al port, ja fa més d’una setmana que de les 23 barques d’arrossegament que té la flota, 19 es mantenen amarrades al port. I aquest dimecres van sortir a pescar per última vegada les quatre que encara es feien a la mar. Aquí, no obstant, la pandèmia també ha provocat un estira-i-arronsa entre els pescadors, perquè es va decidir en assemblea que les barques sortissin per torns. I les quatre que encara ho feien només podien pescar un dia a la setmana, cosa que han vist del tot «inviable».
A l’Escala, la subhasta es fa a les vuit del matí, que és quan es ven el peix de la flota d’arrossegament. Però del cinc barcos que la formen, només un encara continua sortint a pescar. La resta estan amarrats al port. N’hi ha tres que ja han presentat un ero i el quart està pensant si fer-ne un. «Estem parlant amb el gestor per veure si reduïm l’horari de la confraria a una hora o dues al dia», diu la confraressa gran. Fer-ho comportarà també haver de prescindir de personal i presentar un ero temporal.
Barcelona, tancada
Notícies relacionadesDimecres va ser l’últim dia amb la llotja de la confraria de Barcelona oberta, segons confirma el seu president, Josep Manuel Juárez. En principi, no es reprendrà l’activitat fins a l’11 d’abril. La decisió de tancar temporalment va arribar just després de detectar un possible cas de coronavirus entre la flota i posar en quarantena la persona afectada.
Segons Juaréz, en les últimes setmanes l’activitat ha anat caient i els pescadors amb prou feines han cobert costos i aquests últims dies fins i tot han perdut diners. Una de les conseqüències més immediates ha sigut un erto per a les 200 persones que pesquen a les 11 embarcacions de cèrcol de la confraria. En els últims dies han treballat 4 de les 10 embarcacions de la flota d’arrossegament de Barcelona en torns del 50%, mentre que les d’arts menors són les úniques que ara per ara continuaran amb l’activitat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació