Davant dels estralls del coronavirus

El Govern mira de calmar l'oposició i planteja uns nous Pactes de la Moncloa

Ábalos reivindica la proposta llançada per Sánchez per reconstruir el país després de la crisi

El PP, Vox, el PNB i Cs acusen l'Executiu d'actuar amb «unilateralitat» i no informar-los

zentauroepp52925520 pedro sanchez200325201326

zentauroepp52925520 pedro sanchez200325201326 / Mariscal

3
Es llegeix en minuts
I. Mármol/ M. Á. Rodríguez

Debilitat per un maremàgnum de crítiques que només ha empitjorat l’última setmana, el Govern central prova de calmar l’enuig de l’oposició. L’Executiu busca promoure una imatge d’unitat i aquest dijous ha tornat a rescatar la idea de promoure una cooperació similar a la dels Pactes de la Moncloa, els acords entre formacions de tots els signes polítics que el 1977 van possibilitar la reconstrucció del país. Els partits, no obstant, no semblen gaire receptius a la idea. Ja no només critiquen l’Executiu per implementar mesures de manera tardana o ineficaç, sinó que ara centren les seves acusacions en la «unilateralitat» amb la qual, diuen, actua Pedro Sánchez.

El ministre Ábalos va estendre el guant a primera hora, quan va assenyalar que una reedició dels Pactes de la Moncloa, amb una fórmula adaptada a la nova realitat, seria «un marc positiu». «Si ens plantegem un projecte de país, de caràcter nacional, d’acord... van molt bé, perquè la unitat i el compromís sempre enforteixen aquests projectes de caràcter nacional», va dir a RNE. La idea l’havia llançat el mateix Sánchez davant del Congrés dels Diputats, quan va comparèixer a informar sobre la declaració de l’estat d’alarma, el 18 de març. Va explicar llavors que aquell acord va posar fi a l’espiral d’inflació, va encarrilar l’ingrés d’Espanya a la UE i va modernitzar l’economia en temps rècord. «La unió de tots els va fer possible», va recordar. 

En la línia de rebaixar les crítiques rebudes els últims dies, la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño; la de la Transició Ecològica, Teresa Ribera; la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero; la ministra d’Indústria, Reyes Maroto; i el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas;  i el ministre Seguretat Social, José Luis Escrivá, s’han reunit aquest dijous amb la mesa de diàleg social. 

Les intencions de l’Executiu proven de pal·liar una comunicació que fins ara semblava una mera declaració d’intencions. El malestar dels partits s’ha tornat a evidenciar aquest dijous a la comissió de Sanitat del Congrés en què PP, Vox, el PNB Cs han lamentat que l’Executiu no els manté informats i actua amb «unilateralitat».

El PP fa quatre dies que denuncia que el Govern no ha trucat a Pablo Casado ni per consultar-li ni tampoc per anunciar-li les transcendentals mesures econòmiques i socials que està prenent. En una entrevista a Telecinco, el president dels populars va acusar Sánchez d’«arrogància»  «incompetència» per no tenir en compte l’oposició en la resposta a aquesta crisi. En termes semblants es van pronunciar dirigents de Ciutadans i Vox.

«No m’ha trucat des de fa deu dies ja, des de fa dos dilluns», es va queixar Casado. El líder del PP va insistir que no té previst recolzar ni el decret que prohibeix l’acomiadament per força major ni el que endureix el confinament amb la paralització de les activitats no essencials fins al 9 d’abril si no es fan canvis. Els populars consideren que la Moncloa està carregant la major part de l’esforç sobre les empreses i els autònoms.

Aquests dos decrets, que ja s’estan aplicant, no han passat encara l’obligada votació del Congrés, perquè puguin mantenir-se en el temps si són aprovats. El Govern central té per llei un marge de fins a 30 dies per sotmetre-les a l’opinió dels 350 diputats, però pot donar-se el cas que quan arribin a la Cambra baixa l’Executiu hagi decidit que ja no són necessàries, un fet que pot donar-se amb el tancament gairebé total de la producció.

Carta blanca

«Els demano almenys que diguin la veritat, que siguin eficaços i si és possible, que es deixin assessorar per partits com el nostre, que hem hagut de gestionar crisi de forma satisfactòria», va reclamar Casado. Els populars sí que van recolzar la pròrroga de l’estat d’alarma, el 25 de març, i els decrets que va portar llavors el Govern amb les primeres mesures extraordinàries per apaivagar l’impacte de la pandèmia. Ara, en canvi, els conservadors neguen el seu vot a favor tot i que no concreten si s’abstindran o votaran en contra.

Notícies relacionades

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va sentir aquest plantejament en diversos grups parlamentaris durant la compareixença al Congrés. L’oposició li ha demanat negociar les mesures i que se’ls informi anteriorment dels plans que estudia davant d’aquesta pandèmia. El PP li ha retret que actuï amb «carta blanca» gràcies a l’estat d’alarma i d’«extralimitar»-se. El PNB ha acusat el Govern central d’haver sabut «per la televisió» que s’anava a decretar l’alarma i va denunciar que es «retallen» competències autonòmiques. Cs va criticar la «unilateralitat».  

A ERC  no el va convèncer la idea de reeditar els Pactes de la Moncloa. «Si algú creu que això s’arregla amb les solucions de les dretes és perquè no té memòria», van opinar els republicans amb un comunicat. «Hem comès errors a causa de circumstàncies excepcionals», va dir Illa.