ACTIVITAT PARLAMENTÀRIA
Aragonès reclama «un pla de xoc consensuat» per a la reconstrucció després de la pandèmia
El vicepresident del Govern calcula en almenys 1.800 milions l'impacte en els pressupostos la despesa extra sanitària fins ara per la Covid-19
La Generalitat posposa el cobrament d'impostos i mantindrà els pagaments a funcionaris i proveïdors de serveis
zentauroepp51576971 pere aragones200104134001 /
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha reclamat aquest dilluns en el marc de la comissió d’Economia del Parlament de Catalunya, que l’oposició aprovi amb urgència els pressupostos de la Generalitat i se suspengui qualsevol tràmit que pugui retardar-los davant la situació d’extrema urgència desencadenada per la crisi del coronavirus.
«Més val tenir un dèficit pressupostari de 3.000 milions que mantenir els pressupostos del 2017 en vigor en la situació actual», ha dit Aragonès durant l’estranya sessió parlamentària per videoconferència. Aragonès, que ha calculat en almenys 1.800 milions l’impacte en els pressupostos dels costos sanitaris derivats de la Covid-19, va reclamar als grups parlamentaris que no es demani un dictamen sobre els comptes presentats i s’acceleri l’aprovació de pressupostos ja previstos, «ja que es trigaria sis mesos a aprovar uns nous pressupostos i aquests han de ser la primera pedra per afrontar la situació».
Aragonès ha instat Ciutadans a retirar la seva petició de dictamen al Consell de Garanties Estatutàries per no «alentir» més l’aprovació dels comptes. Ciutadans no ha respost. Per Aragonès, «no es poden aplicar les mateixes receptes que en anteriors crisis» i els pressupostos han de convertir-se en «un pla de xoc consensuat per lluitar contra el coronavirus, els pressupostos de la reconstrucció». En la reconstrucció de l’economia, segons Aragonès, «hi tindran un paper més actiu els governs i el sector públic». El també conseller d’Economia va reconèixer que en l’actual situació el «gran risc és que es trenqui la cadena de pagaments», amb efecte directe en pimes, autònoms i treballadors.
Prolongar el confinament
Per al Govern, la prioritat és la protecció sanitària de la població i el confinament, el principal instrument. En aquest sentit, els assessors sanitaris del Govern consideren que «suprimir el confinament el 13 d’abril és una decisió precipitada». Aragonès considera que no s’ha de flexibilitzar el confinament i que s’ha d’esperar a tenir millors indicadors en l’evolució de la pandèmia fins a reduir de manera consistent el nombre de morts i de contagis durant almenys un període equivalent al període d’incubació de la malaltia. A més, ha afegit que abans de començar a aixecar restriccions de mobilitat, cal esperar que els hospitals puguin garantir que poden atendre tothom i que estiguin lluny de la seva capacitat màxima, davant de possibles rebrots.
La principal crítica del Govern és que s’han rebut per part de l’Estat 45 milions en ajuts socials i 50 milions en ajuts sanitaris, però s’han retallat més de 200 milions en transferències d’ocupació. La Generalitat es compromet a continuar pagant proveïdors i treballadors, fins i tot en el cas de suspensió de serveis.
Posposar el pagament d’impostos
Notícies relacionadesPer mantenir aquesta fonamental cadena de pagaments, el Govern recorda que s’han previst uns 1.000 milions a través de l’ICV per a cobertura de riscos en crèdits per a pimes. En autònoms, es pot cursar la petició d’ajuts de fins a 2.000 euros per persona. També s’ha ajornat la recaptació d’impostos de la Generalitat de manera temporal. En l’impost de successions, s’amplia en dos mesos el termini per pagar impostos després de la mort. El Govern ha anunciat que ajornarà el pagament de l’impost de begudes ensucrades al segon semestre i també el cànon de l’aigua de residus i aigua en l’àmbit industrial. «Parlem sempre d’ajornaments i mesures temporals de liquiditat», ha afegit Aragonès, que ha demanat a l’Estat el mateix esforç en les quotes d’autònoms i Seguretat Social i sense aplicar interessos de demora.
Renda bàsica i redistribució
El Govern recolza l’establiment d’una renda bàsica universal que sigui finançada pel BCE, en forma d’una donació directa a la butxaca de les famílies. La jornada parlamentària virtual es va interrompre abans del final per problemes tècnics i després de la queixa de la CUP de falta de capacitat dels parlamentaris per controlar l’acció de govern del president Torra. La diputada de la CUP al Parlament Maria Sirvent s’havia mostrat, abans del tall de la sessió, oberta a canviar els pressupostos per millorar els serveis públics, l’educació i la sanitat, en línia amb la proposta del Govern d’aprofitar aquesta situació excepcional per incrementar les polítiques públiques de redistribució de la riquesa.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista