Crisi del coronavirus
Les patronals i els sindicats busquen pactar una 'deshibernació' ordenada de l'economia
L'Administració i els agents socials ultimen guies pràctiques per garantir la seguretat sanitària a les empreses
A nivell estatal, empresaris i CCOO i la UGT pacten una reactivació progressiva de les obres per a la construcció
zentauroepp52849263 coronavirus trabajador200319120954
Milers de treballadors espanyols acaben la Setmana Santa confinats amb el 13 o 14 d’abril subratllat al calendari. Perquè si bé el Govern ha decidit allargar l’estat d’alarma i les restriccions sobre gran part de l’activitat econòmica del país fins al 26 d’abril; manté la data de la posada en marxa dels serveis tipificats com a no essencials. La construcció i part de la indústria podran tornar a funcionar a partir de dilluns (dimarts als llocs en què és festiu el dilluns de Pasqua) i, davant això, les patronals i els sindicats proven de consensuar una ‘deshibernació’ ordenada de l’activitat per evitar, en la mesura possible, que això es tradueixi en un repunt dels contagis per coronavirus.
Les patronals i els sindicats són incapaços de quantificar amb precisió quantes persones tornaran a la feina. A Catalunya, la UGT va fer un càlcul estimat es que podria acostar als 900.000 treballadors; sobre una població assalariada de 2,8 milions de persones. No obstant, d’aquesta xifra es pot descomptar tots els treballadors d’empreses que han optat per un erto en comptes dels 15 dies de permís retribuït recuperable. Les xifres que la Generalitat actualitza diàriament deixen un balanç de més de 100.000 nous treballadors en erto des del 31 de març, data en què el Govern va decretar aquesta ‘hibernació’ de part de l’economia.
I també es pot descomptar els treballadors que no entrarien en la definició del decret del Govern dels serveis essencials, però d’empreses que no han tancat i els han continuat convocant per anar a treballar, interpretant que sí que ho eren. «Hem interposat diverses denúncies davant Inspecció de Treball», diuen des de la UGT; conscients també de la limitada capacitat i recursos de la ‘policia laboral’.
Tornada a la feina escalada
El tancament ‘a la italiana’ decretat pel president Pedro Sánchez no ha suposat tampoc una gran diferència respecte al volum d’activitat anterior. Almenys entre les pimes catalanes, tal com constata l’últim informe sobre l’impacte del Covid-19 que la patronal Pimec va actualitzant periòdicament. Perquè si abans de la ‘hibernació’ les pimes catalanes operaven al 25% de la seva capacitat, després d’aquesta el volum va baixar fins a una forquilla entre el 17% i el 21% de la seva capacitat productiva. És a dir, l’anàlisi de Pimec reflecteix una reducció, però no dràstica.
La construcció reprendrà l’activitat amb termòmetres a les obres i evitant compartir eines o formar grupets.
Un dels sectors més directament afectats per les últimes restriccions aprovades pel Govern va ser el de la construcció, que a partir del 14 d’abril podrà reobrir les obres. Per minimitzar els riscos, CCOO, la UGT i la patronal sectorial CNC han tancat un acord per esglaonar la tornada a la feina. Aquest s’estructura en tres fases: primer l’obra pública, després la civil i posteriorment les feines de rehabilitació; segons van detallar fonts consultades del confederal de CCOO.
Un retorn sense totes les garanties
Des del grup sindical hi ha preocupació per les condicions en què s’arriba al final de la ‘hibernació’, ja que les centrals alerten que no totes les companyies podran garantir els requisits mínims de prevenció. «En aquests moments hi ha milers d’empreses que no estan en disposició de garantir aquestes condicions de seguretat», va manifestar divendres passat el secretari general de CCOO, Unai Sordo. D’altra banda, les entitats empresarials pressionen per anar recuperant l’activitat. «La situació actual és molt crítica per a l’activitat productiva i l’economia, i si les autoritats del Govern, que compten amb l’assessorament dels experts sanitaris, consideren viable el final del confinament per als sectors productius que han de donar resposta a la demanda, s’ha de fer», ha afirmat en un comunicat el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.
Al marge de la negociació col·lectiva que puguin armar les patronals i els sindicats, des de l’Administració es persegueix aquests dies consensuar guies i protocols amb els agents socials per evitar que aquesta tornada a l’activitat faci saltar pels aires els contagis evitats en els últims 15 dies. Des del Govern ultimen una guia pràctica amb consells sobre desinfecció de materials, distàncies de seguretat, flexibilitat en els torns i altres mesures de prevenció; segons va avançar Europa Press. A Catalunya, la Generalitat, les patronals i els sindicats més representatius estan parlant per provar de tancar un document amb el mateix objectiu; segons van confirmar fonts coneixedores de les converses que tenen.
Notícies relacionadesPer la seva banda, les federacions de construcció de la UGT i CCOO i les patronals CNC i Seopan han acordat un ampli ventall de mesures de prevenció de diferent índole, entre les quals figura que a les obres hi hagi termòmetres a disposició dels treballadors i la recomanació de no compartir eines o de no formar grupets durant els descansos.
També es vetllarà per organitzar l’entrada a l’obra i les zones comunes, com els vestidors o els menjadors, per torns per garantir la distància mínima aconsellada de dos metres.
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- UNA FONT D’ESTRÈS Batalla familiar pels regals de Nadal
- El 2025 Pujada de les pensions no contributives en un 9%
- El tirà amb cara de nen
- L’Hospitalet i el Govern s’alien per reformar els barris del nord
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Ajuntaments El Govern deroga les multes per excés de consum d’aigua
- Anàlisi El retret de la desviació de poder
- Lydia del Canto, nova secretària d’Estat de Comunicació