Els bars del Covid-19

Doblar les terrasses per recuperar l'alegria

Els locals de platja demanen poder duplicar l'espai de terrasses per mantenir les mateixes taules però amb més distància

zentauroepp53219106 valencia 24 4 2020  econom a   coronavirus   hosteler a  las200424102752

zentauroepp53219106 valencia 24 4 2020 econom a coronavirus hosteler a las200424102752 / A Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

’La Alegría de la Huerta’ ha perdut la seva essència, com els altres locals del Passeig Marítim de València i que els milers de bars de platja d’Espanya. «Fa 31 anys que som aquí», explica José Miralles, el propietari, i mai abans s’havien vist en una situació com aquesta. Les potes de les cadires cap a dalt semblen braços demanant clemència.

Es confessa «poc optimista» pels ‘nuvolots’ que cobreixen al turisme de sol i platja. «En temporada estival, entre el 60% i el 70% dels clients són estrangers, però aquest estiu són impossibles de recuperar pel tancament de fronteres, la caiguda de vols i la por. Ens acolliríem al nacional però, amb l’atur tan elevat i les pimes sense obrir, fa mala pinta», resumeix.

Per això exigeixen aixecar els ertos de manera esglaonada i mesures fiscals però, sobretot, claredat en les mesures sanitàries que s’exigiran.  «No poden ser pedaços i s’han de consensuar. Donem per fet dispensadors d’hidroalcohol, guants, mascaretes, joc de taula d’un sol ús i la separació de les taules. També es poden fer cartes d’un sol ús o que es descarreguin amb codis QR. Hi ha moltes coses», resumeix.

A la terrassa de La Alegría de la Huerta només queden els peus solitaris de les para-sols / MIGUEL LORENZO

A les platges, Miralles apunta a una mesura que pot salvar els mobles. «Ocupar el doble de metres de terrassa, amb les mateixes taules i la mateixa taxa», apunta. «Es pot aplicar fàcilment i ens donaria vida», subratlla. Però demana analitzar bé les mesures que suposen una inversió important com les mampares. «No crec que vulguem viure així per sempre», apunta. «Som mediterranis», sentencia. El Covid-19 sembla no haver acabat amb això.

El precedent del tabac

Tots al sector tenen un precedent al cap. El de la llei antitabac de fa una dècada. «Nosaltres ho vam viure en primera persona, vam condicionar la meitat del local per a fumadors i l’altra per a no fumadors, ens vam deixar una pasta i als sis mesos es va prohibir fumar a tots els locals», recorda. «Per això necessitem seguretat jurídica, econòmica i emocional amb mesures que ens poden costar moltíssims diners», afegeix.

També caldrà adaptar. «No és el mateix un bar de 60 metres a la ciutat, un local de platja o una sala de festes. No pot ser igual per a tothom», adverteix.

Deures... para el Govern

Notícies relacionades

Miralles també apunta que hi ha coses que no poden fer ells. Per això no veu viables termòmetres de temperatura que els obliguin a «assenyalar els clients». «El que necessitem és que el Govern faci tests massius a tota la població per veure si podem compartir vida o no, això evitaria molts maldecaps i molta despesa posterior», assenyala.

Però hi ha més deures per a l’Executiu. «Hi ha països bojos per captar el turista internacional que és assidu a Espanya i això no ho podem perdre, cal accelerar en això tot el que es pugui», reclama.