previsions
Brussel·les anticipa una «profunda recessió el 2020» amb una caiguda del PIB de gairebé el 7,5%
El comissari d'afers econòmics, Paolo Gentiloni, diu que la caiguda s'acostarà al que auguren organismes com l'FMI
Brussels (Belgium), 13/02/2020.- European Commissioners in charge of Economy Paolo Gentiloni gives a press on Winter 2020 interim economic forecast of the European Commission in Brussels, Belgium, 13 February 2020. (Bélgica, Bruselas) EFE/EPA/OLIVIER HOSLET /
La Comissió Europea presentarà les seves previsions econòmiques de primavera en deu dies, el 7 de maig. A l’espera de les xifres definitives, el comissari d’afers econòmics, Paolo Gentiloni, ha anticipat una «profunda recessió» pel 2020 que serà «inevitable», amb una contracció del Producte Interior Brut pròxima a la projecció avançada pel Fons Monetari Interior (FMI), que augura una caiguda del creixement a l’eurozona del 7,5%.
«El 2020 registrarem una contracció molt forta del PIB, pitjor que durant la crisi global financera. Penso que estarem a prop de l’última projecció de l’FMI, que preveu una baixada del 7,5% per a la UE. Aquest xoc és simètric i extern, sense precedents i el seu abast no té precedents. Per això requereix una resposta sense precedents i innovadora», ha defensat davant la comissió d’afers econòmics del Parlament Europeu, on ha comparegut amb el vicepresident de la Comissió, Valdis Domvrovskis.
Gentiloni ha insistit que la crisi afectarà tots els Estats membres però ha admès que l’impacte serà diferent entre uns i altres, que l’economia es contraurà més en alguns països que en d’altres, el mateix que la pèrdua de llocs de treball, que serà més acusada en uns que en d’altres. Per això, creu necessari actuar per evitar que les divergències es disparin a causa de la capacitat pressupostària diferent per esmorteir l’impacte de què disposen els països europeus.
Fins ara, segons ha explicat el comissari, els estats membres han aprovat estímuls fiscals per un valor pròxim al 5% del PIB i mesures de liquiditat pel 20% del PIB europeu. Rere aquestes xifres, no obstant, s’amaguen fortes divergències que poden fer que la situació sigui bastant disruptora. Alguns països, per exemple, han introduït mesures de liquiditat que arriben al 7% del PIB, altres del 18%. «Aquesta divergència posa en perill el nostre mercat comú, i un mercat únic amb divergències i una diversitat de condicions no pot interessar ningú», ha avisat.
Paper del fons de reconstrucció
Notícies relacionades«Necessitem accions sense precedents per recuperar la nostra economia. Cal fer guies per un sentit d’urgència però sense precipitació», ha defensat l’italià en relació amb el debat obert sobre la creació d’un fons de reconstrucció, vinculat al nou marc pressupostari de la UE per al període 2021-2027, tal com van acordar els líders de la UE la setmana passada. «Serà una proposta ambiciosa, amb un component d’inversions molt ferm. A més hi haurà un fons per finançar la recuperació econòmica», ha afegit el seu col·lega Domvrovskis sense avançar detalls, més enllà de confirmar que els diners del nou pla de recuperació arribaran en forma de subvencions i de préstecs amb un període de devolució que encara està a debat.
El comissari Gentiloni també ha avançat la intenció de la Comissió Europea de presentar a finals de juny un nou pla de lluita contra el frau fiscal i la revisió de la directiva sobre cooperació administrativa per reforçar l’intercanvi d’informació entre els estats membres, així com la cooperació per lluitar contra l’elusió fiscal i l’ús de determinades argúcies fiscals. A més, aquest dimarts, l’Executiu comunitari té previst presentar un nou paquet amb mesures per facilitar els préstecs a les llars i les empreses de la UE.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao