EPA DEL PRIMER TRIMESTRE
el coronavirus colpeja un mercat laboral esgotat
L'ocupació cau en gairebé 290.000 ocupats en el primer trimestre, la pitjor arrencada de l'any des del 2013
Catalunya tanca un primer trimestre una mica menys dolent, amb el seu pitjor registre des del 2014
El cop que suposa el coronavirus per a l’economia espanyola està colpejant sobre un mercat laboral que ha arribat a la pandèmia desfogat i amb clars signes d’esgotament després de sis anys de creació d’ocupació. Plou sobre mullat, tal com constaten les dades publicades aquest dimarts de l’Enquesta de Població Activa (EPA) per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La metodologia d’aquesta enquesta amb prou feines permet mesurar en aquesta edició l’impacte del Covid-19, ja que les seves conclusions són la mitjana de les 13 setmanes del tercer trimestre i la pandèmia va començar a evidenciar-se sobre l’activitat a partir de l’onzena. No obstant, la influència de l’emergència global sí que és suficient per forçar la pitjor arrencada en termes d’ocupació des del 2013. El balanç va ser una mica menys costós per a Catalunya, que va registrar el seu pitjor inici d’any des del 2014.
El primer trimestre sol ser un mal trimestre per a l’ocupació a Espanya, amb una campanya de Nadal liquidada i la de Setmana Santa que encara no ha arribat. Els tres primers mesos de l’any van registrar una mitjana de 19,6 milions d’ocupats, 285.600 ocupats menys que en el trimestre anterior. Aquest va ser el descens més gran de l’ocupació en una arrencada de l’any des del 2013, quan es va tornar a crear ocupació. Nou de cada 10 d’aquests llocs de treball perduts corresponen a treballadors amb un contracte temporal; que, d’altra banda, part ja arrossegaven una tendència a la baixa en l’últim mig any.
No obstant, la dada que reflecteix un nivell més elevat d’estancament és l’evolució de l’ocupació en termes desestacionalitzats, és a dir, restant aquest component de temporada. Aquesta va baixar el 0,41% en el primer trimestre del 2020, interrompent una ratxa de 25 trimestres consecutius a l’alça. Fet que reflecteix que l’ocupació donava signes d’entrar en un lògic estancament, al marge de si hagués irromput o no la pandèmia. Per sectors, l’ocupació només va augmentar aquest primer trimestre en la indústria, amb 5.600 persones més. En canvi, va disminuir en serveis (–275.900), en agricultura (–9.100) i en la construcció (–6.200). Aquests dos últims sectors han anat a la baixa durant els 12 últims mesos.
Augmenten les llars sense ocupats
La taxa d’atur segueix una tendència similar i va liquidar el primer trimestre de l’any en el 14,41%, fins als 3,3 milions de persones aturades. La capacitat del mercat laboral espanyol per treure gent de les cues de l’atur va arribar minvada, ja que en els últims 12 mesos el nombre d’aturats només es va reduir en 41.200 persones (-0,04%). Les llars que tenen tots els seus membres actius a l’atur va augmentar aquest trimestre en 60.700, fins a un total de 1.073.800. D’ells, 310.800 són unipersonals.
Una desocupació a la qual es podria afegir els treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto); que en les dues setmanes de coronavirus que contempla l’EPA sumen 578.900 afectats. Una realitat infrarepresentada en l’EPA, ja que per a aquestes mateixes dates el nombre d’afectats per erto superava els dos milions de treballadors a tot Espanya.
Catalunya rep una mica menys el cop
Notícies relacionadesCatalunya va registrar un balanç una mica menys costós que el conjunt d’España, influït per un mercat laboral que, estructuralment, és una mica menys volàtil. L’ocupació va caure en menor mesura durant els tres primers mesos de l’any i l’atur es va reduir amb una mica més d’intensitat, sense que les dues tendències amaguin una accentuada desacceleració arrossegada des de fa mesos. El cop del Covid-19 caurà sobre aquest adob i l’impacte està sent «importantíssim» sobre certs col·lectius, tal com ha assenyalat el secretari general de Treball, Josep Ginesta; aquest dimarts en roda de premsa. És el cas dels treballadors temporals, sobre els quals la Generalitat estima una caiguda en la contractació el mes de març del 40%.
A nivell d’ocupació, Catalunya va tancar el primer trimestre amb 26.900 menys de treballadors en actiu; el pitjor registre en un primer trimestre des del 2014. A nivell interanual, el ritme de creació d’ocupació es modera trimestre rere trimestre; ja que si l’increment d’ocupats d’un any per l’altre va ser de l’1,8% aquest primer trimestre del 2020; en l’arrencada del 2019 el ritme era del 2,7%. I, pel que fa a la taxa d’atur, aquesta va disminuir lleugerament, fins al 10,7%; deixant un balanç de 411.600 aturats. Des del Departament de Treball no aventuren estimacions sobre com acabarà aquesta taxa l’any, tot i que Ginesta ha considerat «improbable» que l’atur sigui superior al 16%; xifra a què va escalar en els 12 primers mesos de la crisi financera del 2008.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín