Segons l'OIT

La pandèmia dispara fins al 80% la pobresa entre les persones que treballen 'en negre'

L'OIT estima que als països del sud d'Europa les hores treballades cauran el 15,9% durant el segon trimestre

limpiadora-extranjera

limpiadora-extranjera / CARLOS MONTANYES

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El cop econòmic de la crisi del coronavirus no impactarà tothom per igual, i un dels col·lectius més durament afectats pels efectes del confinament seran els treballadors de l’economia informal. El confinament de la població és un gran obstacle per als popularment coneguts com a ‘feines en negre’, i això contribuirà a disparar la pobresa entre aquests treballadors de l’economia submergida fins al 80%, segons els últims càlculs publicats aquest dimecres per l’Organització Internacional del Treball (OIT). La paràlisi de l’economia tindrà un efecte directe en l’ocupació, i les hores treballades als països del sud d’Europa cauran en el segon trimestre d’aquest any el 15,9%.

Les restriccions a la mobilitat, el veto als espais públics i la paràlisi generalitzada en l’activitat econòmica, entre d’altres, provocaran que en el segon trimestre d’aquest any vuit de cada 10 treballadors de l’economia informal visquin sota el llindar de la pobresa. Abans de l’emergència sanitària aquesta taxa de pobresa se situava en el 34%. Aquells que obtenien uns diners o es guanyaven la vida cobrant en ‘B’, fent feinetes o amb el ‘cáncamo’, segons es coneix a les Illes Canàries, veuran desplomar-se els seus ingressos. Doncs si a Europa l’OIT estima que abans de la pandèmia un treballador de l’economia submergida ingressava de mitjana prop de 1.150 euros, després aquests esmentats ingressos cauran fins als poc més de 350 euros.

Notícies relacionades

Tenint en compte la mateixa naturalesa de l’economia informal, no hi ha registres sobre el nombre de persones que treballen habitualment ‘en negre’ a Espanya. Recentment, un informe de la patronal catalana Foment del Treball situava la seva magnitud en prop del 25% del PIB total espanyol. No concretava així el nombre de treballadors, tot i que en sectors com el de les treballadores de la llar és una realitat estesa. Enquestes com l’EPA, actualitzada aquest dimarts, situaven un desfasament de gairebé 200.000 persones entre treballadores donades d’alta oficialment i empleades reflectides en l’enquesta.

Caiguda de gairebé el 16% de les hores treballades

La caiguda de les activitats ‘en negre’ és una de les cares més inquietants d’una economia que, com a mínim, durant els tres pròxims mesos funcionarà al ralentí. L’OIT estima que en els mercats laborals dels països de l’Europa meridional el nombre d’hores treballades caurà el 15,9%. Els països del sud del Vell Continent seran els més paralitzats per aquesta pandèmia, ja que de mitjana a tot Europa la caiguda estimada per l’OIT per al segon trimestre serà del 13,1%.