dia del treballador

Entre els balcons i les xarxes: els sindicats celebren un Primer de Maig sota teulada

Serà la primera vegada des de la recuperació de la democràcia a Espanya que els manifestants no ompliran els carrers per defensar els seus drets

CCOO i la UGT fan una crida a retre un homenatge als treballadors dels serveis essencials que lluiten contra la pandèmia

1mayo jlroca epc / periodico

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El Primer de Maig del 2020 serà el primer en dècades en què els treballadors de tot Espanya no sortiran als carrers a reivindicar el Dia Internacional del Treball. El coronavirus ha obligat que, per primera vegada des de la reinstauració de la democràcia, els diferents sindicats hagin de traslladar les tradicionals marxes, càntics i proclames als balcons i a les xarxes socials. Un Primer de Maig atípic a tot el món i que a Espanya la majoria de les centrals han dedicat a reconèixer la tasca dels professionals dels serveis essencials que estan exercint des de la primera línia de combat contra el virus.

CCOO i UGT han plantejat un Primer de Maig sota teulada i dedicat «als treballadors que han mantingut el batec d’Espanya», segons els ha definit el secretari general de CCOO, Unai Sordo, en una roda de premsa telemàtica aquest divendres. Als sanitaris, infermers, zeladors, agricultors, jornalers, transportistes, treballadors de la logística, caixeres, reposadors i als empleats dels serveis fúnebres i un extens etcètera que ha enumerat el seu homòleg d’UGT, Pepe Álvarez. Etiquetes com #1deMaig, #AquestaCrisiNoLaPaguem, #UnAltreModelEsNecessari o #OrgullDeClasse han sigut ‘trending topic’ aquest divendres al matí amb missatges reivindicatius per commemorar el Dia Internacional dels Treballadors.

Els líders de les centrals amb representació majoritària han lloat els aplaudiments que la ciutadania dirigeix a aquests treballadors cada vespre a les vuit. No obstant, han exigit al Govern que d’aquesta crisi els sanitaris i altres empleats púbics han de sortir-ne amb millors condicions laborals i més recursos. «No podem sortir de la crisi amb retallades, sinó amb OPEs [ofertes públiques d’ocupació]», ha declarat Sordo.

El sector públic, que engloba des dels sanitaris fins als treballadors de les oficines d’ocupació que tramiten les prestacions per als aturats o afectats per ertos, arriba a la crisi del coronavirus llastat per alts índexs de temporalitat. Superiors, fins i tot als registrats en el sector privat. Més d’un de cada quatre treballadors de l’Administració tenien un contracte eventual en el primer trimestre del 2020, percentatge especialment elevat entre les dones, on arriba a una de cada tres, segons les últimes dades de l’INE. Entre les generacions més joves la temporalitat assoleix cotes de fins al 70%, com és el cas de les persones entre 25 i 29 anys. La cronificació de la interinitat al sector públic ha provocat que el TJUE sentenciés contra el Regne d’Espanya per un abús sistemàtic de la temporalitat en les seves administracions.

Augmentar el blindatge per a la nova normalitat

Sordo i Álvarez no han obviat en els seus parlaments el cop que està suposant i suposarà per al mercat laboral del país la pandèmia del coronavirus. Gairebé un milió de llocs de treball es va cobrar la pandèmia el mes de març i les previsions del Govern fetes públiques aquest mateix divendres per la vicepresidenta Nadia Calviño aprofundeixen en aquest escenari de pèrdues de milions de llocs de treball. L’Executiu estima que la taxa d’atur ascendirà aquest any al 19%, quan el primer trimestre va tancar en el 14,4% i amb 3,2 milions d’aturats. Això significa que el mercat laboral retrocedirà a nivells del 2016, quan hi havia a Espanya 4,6 milions d’aturats, segons dades de l’INE.

Al marge dels llocs de treball que la crisi del Covid-19 pugui destruir en el mitjà i llarg termini, la incògnita més urgent actualment és que passarà amb els més de quatre milions de treballadors que estan en un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto). «És indiscutible que si no haguéssim posat drets la figura dels ertos, la destrucció d’ocupació a Espanya avui es comptaria per milions», ha afirmat el màxim dirigent de CCOO. Per a això les centrals han instat una vegada més el Govern a concretar en els pròxims dies una proposta per compassar les suspensions (i el blindatge garantit des de la tresoreria de la Seguretat Social) amb el procés de desescalada. 

Notícies relacionades

Un altre element que Álvarez ha destacat en la seva intervenció és la posada en marxa de l’ingrés mínim vital, anunciat pel Govern per a mitjans d’aquest mes. El màxim dirigent d’UGT ha advocat per una aplicació immediata d’aquest subsidi, advocant per una fórmula transitòria. Una via descartada des de l’Executiu. «No s’ha d’esperar la llei, es pot fer provisionalment. La llei portarà un debat molt més important i no serà fàcil fer-la en poc temps», ha declarat.

Unai Sordo i Pepe Álvarez tenen previst celebrar a les 12.00 hores un homenatge als treballadors dels serveis essencials. A les 13.30 hores es començarà la manifestació ‘online’. La jornada de reivindicació conclourà amb un concert, que se celebrarà de 17.00 a 20.00 hores i culminarà amb els aplaudiments als sanitaris. El concert, que es podrà seguir a les xarxes i webs de CCOO i la UGT, comptarà amb la participació d’artistes com ara Rozalén, Marwan i Efecto Mariposa.