Coronavirus
Treball preveu mantenir els ertos tot i que decaigui l'estat d'alarma
L'ingrés mínim vital s'aprovarà el maig per poder cobrar-se al juny
El Govern preveu mantenir els avantatges dels ertos tot i que decaigui l’estat d’alarma. Així ho ha assegurat el secretari d’Estat d’Ocupació i Economia Social, Joaquín Pérez Rey, qui ha afirmat que el «paraigua jurídic» dels ertos és l’estat d’alarma, però si aquest sucumbís el Govern «valoraria totes les opcions» amb l’objectiu d’evitar un «efecte negatiu» en els treballadors.
La pròrroga de l’estat d’alarma, que es debat aquest dimecres al Congrés dels Diputats, penja d’un fil després que el Partit Popular, Ciutadans i el PNB anunciessin que no la recolzaran o que encara no tenen decidit el seu vot, mentre ERC ha assegurat que serà negatiu. Una decisió que tiraria per terra totes i cada una de les mesures extraordinàries aprovades per l’Executiu per fer front a la pandèmia, i deixaria sense efecte les més de 3 milions de persones a Espanya subjectes a un erto per força major.
«S’ha d’apel·lar a la responsabilitat del conjunt de forces polítiques perquè tinguin en compte el conjunt d’elements que depenen de l’estat d’alarma», ha assenyalat aquest dimarts el secretari d’estat d’Ocupació en una compareixença per avaluar les dades de l’atur. Tot seguit, Pérez Rey ha avançat que, en cas que l’estat d’alarma decaigués a Espanya, l’Executiu elaboraria un pla B per no deixar tots aquests treballadors desemparats.
Flexibilització dels ertos
El Govern també treballa en la flexibilització dels ertos per compassar el retorn de l’activitat empresarial. Pérez Rey ha afirmat que la negociació està «oberta» a la taula de diàleg social i les possibilitats d’arribar a un acord es mantenen. «L’acord és factible perquè la finalitat de tots és la mateixa», ha afegit el secretari d’Estat de Seguretat Social, Israel Rierol.
A més, el ministeri va donar a conèixer el divendres que les empreses que estiguessin aplicant expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos) podran renunciar-hi progressivament per a part o tota la plantilla i «facilitar el seu trànsit» cap a les reduccions de jornada, «que suposen un menor impacte econòmic sobre la persona treballadora».
Notícies relacionadesEn l’actualitat 5,1 milions de persones estan cobrant una prestació d’atur, un rècord històric davant del voluminós nombre d’ertos. Segons les xifres de la Seguretat Social, a 30 d’abril, 3,4 milions d’afiliats estaven afectats per un erto de suspensió total o parcial, dels quals el 91% són ertos per força major. Els expedients que no hagin sigut reconeguts abans d’aquesta data, es començaran a reconèixer aquesta setmana, segons ha assenyalat el secretari d’estat de Treball. Pérez Rey ha anunciat un acord amb la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvi, a què espera que s’afegeixin també les diferents entitats financeres, per establir un mecanisme perquè el pagament pugui ser anticipat. A més, en els casos en els quals la prestació no hagi tingut en compte els fills a càrrec, el servei públic d’ocupació realitzarà d’ofici aquesta regulació.
Ingrés mínim vital
El secretari d’Estat de Seguretat Social, Israel Rierol, ha confirmat que la «intenció» de l’Executiu és aprovar l’ingrés mínim vital el mes de maig per procedir al seu cobrament el mes de juny. Una renda bàsica que es podria acostar als 500 euros i que anirà dirigida a protegir les famílies més vulnerables.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia