la situació del consum

La restauració catalana demana una desescalada a mida

Planteja al Govern que els ertos es puguin prolongar durant 12 mesos després de finalitzar l'estat d'alarma

undefined43278620 barcelona 11 05 2018    barcelona   terrazas de los bares en180727162756

undefined43278620 barcelona 11 05 2018 barcelona terrazas de los bares en180727162756 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

La restauració catalana, representada pels gremis i federacions territorials de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, reclama que la desescalada en aquesta activitat es dugui a terme a mida de les necessitats de les empreses que componen el sector. La tornada a l’activitat prèvia a la crisi sanitària es preveu de forma lenta perquè els nivells de consums anteriors no es podran recuperar abans de 12 mesos. Per aquesta raó plantegen que els expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos) per força major s’ampliïn després que decaigui l’estat d’alarma.

La patronals d’hostaleria i restauració reclamen que el pacte amb els agents socials (sindicats i CEOE) i amb el Govern no impedeixi arribar a acords territorials amb els representants dels sectors més greument afectats per la crisi sanitària. Així ho posen de manifest el Gremi de Restauració de Barcelona, l’Associació d’Hostaleria de Tarragona, Hostaleria de Lleida, la Federació d’Hostaleria de les comarques de Girona i la Federació Intercomarcal d’Hostaleria, Restauració i Turisme que agrupa els gremis de Sitges, Castelldefels, Sabadell, Terrassa i Vilanova i la Geltrú, entre d’altres. Aquesta proposta es farà arribar al Ministeri de Treball, que encara no ha posat sobre el paper la manera en què s’estendran els ertos després de l’estat d’alarma.

Reincorporació progressiva

Els restauradors coincideixen que les baixes temporals són el millor instrument per contenir la destrucció d’ocupació al sector i proposen que el termini màxim s’estengui a 12 mesos, de manera que durant aquell període es puguin reincorporar de forma progressiva els treballadors que s’han vist afectats pel tancament de bars, restaurants i hotels. El sector ha perdut 75.438 treballadors entre agost del 2019 –temporada alta– i el març del 2020, en plena pandèmia. La pèrdua d’ocupació respecte al mes de febrer d’aquest any no és insignificant: 24.170 treballadors. Un panorama que es contempla amb la xifra de 108.000 empleats del sector afectats per més de 19.000 ertos, un 15% dels 700.000 treballadors implicats en expedients temporals a Catalunya.

Notícies relacionades

«Demanem que en un període de 12 mesos els treballadors es puguin reincorporar gradualment, a mesura que es vagi recuperant el consum», afirma Roger Pallarols, responsable del Gremi de Restauració de Barcelona. Els empresaris desconeixen en aquest moment quan desapareixeran les restriccions d’aforament, ni tampoc com s’abordarà la fase següent. Però, «fins i tot amb aforaments íntegres, el consum serà molt baix», puntualitza Pallarols, raó que justifica que la dimensió de les plantilles s’adapti a la tornada de la demanda.

Els restaurats proposen també l’exoneració de les quotes socials per als treballadors afectats per erto durant el període de 12 mesos, un gest que es dirigeix principalment a autònoms i pimes de menys de 50 treballadors. I que es mantingui la prestació extraordinària per als treballadors autònoms que, puntualitzen, és compatible amb la reobertura dels negocis. Almenys, això sí, els restauradors barcelonins podran comptar amb una rebaixa d’entre el 70% i el 75% en les taxes de les terrasses, segons una proposta formulada per ERC.