relacions laborals
Espanya, a la cua d'Europa pel que fa al teletreball, malgrat la pandèmia
El 30,2% dels espanyols han començat a treballar des de casa arran del confinament
Una mujer teletrabaja desde su casa el lunes 16 de marzo, primer día laboral de aplicación del decreto de alarma. /
La irrupció del coronavirus i el confinament de gran part de l’economia han provocat que un important nombre de treballadors hagin experimentat la seva primera experiència dilatada amb el teletreball. Concretament, el 30,2% dels treballadors a Espanya han començat a treballar a distància arran de la pandèmia, segons un estudi recent d’Eurofund. No obstant, una pobra implantació prèvia d’aquesta modalitat de treball i una estructura econòmica amb un alt pes de les professions amb una activitat obligatòriament presencial provoquen que Espanya sigui un dels països de la Unió Europea amb menys nombre de treballadors a distància. En concret, el sisè per la cua entre el club dels 27.
A Espanya, el 9,7% dels treballadors teletreballava abans de la irrupció de la Covid-19. L’escassa regulació en els convenis col·lectius reafirma el percentatge, ja que segons la UGT, únicament el 4% dels treballadors es regeix per un plec de condicions amb una clàusula que recull específicament com articular el teletreball. Aquesta dinàmica sí que era fins ara una cosa mes freqüent a països com Holanda, líder en treball a distància a Europa, amb el 17,6% dels seus treballadors exercint rutinàriament des de casa. Espanya se situava a la mitjana de la UE, més a prop de Romania (9,5%) que de França (16,7%).
No obstant, l’emergència sanitària ha provocat que una gran part de les economies europees es traslladessin als intramurs dels domicilis. El cas d’Itàlia és un dels més extrems, ja que fins al març només el 5,9% exercia habitualment des de la seva residència. I, després de les restriccions i les recomanacions governamentals de limitar en la mesura possible l’activitat als centres de treball, el 40,8% dels italians van començar a teletreballar; 10 punts per sobre que a Espanya.
El teletreball més enllà del virus
Notícies relacionadesEl Govern, davant la dilatació de l’emergència sanitària, ha decretat com a «preferent» la modalitat del teletreball fins al juliol. A banda de com acabin articulant aquesta dinàmica les empreses i els treballadors en el seu dia a dia més enllà de la Covid-19, en firmes com la multinacional Twitter ja han avançat que aquest tipus de rutines han arribat per quedar-se. En aquest sentit, el Banc d’Espanya calcula que un de cada tres llocs de treball es podria adaptar definitivament per exercir a distància, segons dades publicades aquesta mateixa setmana.
El teletreball, no obstant, no és una dinàmica de treball neutra i comporta riscos i potencialitats per a la qualitat de les condicions de treball de les persones. Segons dades d’un estudi d’Ipsos Digital per a Celside Insurance, el 56% dels treballadors enquestats considera que rendeix més amb el treball a distància. No obstant, les raons són diverses: millor organització (29%), d’una banda, però també les hores extra (27%) o una exigència més gran per part de l’empresa (30%), per l’altra.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao