Estat del benestar

El relator de l'ONU, sobre l'ingrés mínim vital: En la «bona direcció», tot i que amb una cobertura «baixa»

Philip Alstom lloa la nova política del Govern, que està previst que sigui aprovada aquesta setmana i arribi a 2,3 milions de persones

zentauroepp52176683 madrid 07 02 2020  sociedad  entrevista al relator de pobrez200214205059

zentauroepp52176683 madrid 07 02 2020 sociedad entrevista al relator de pobrez200214205059 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern té previst aprovar aquesta setmana l’ingrés mínim vital, la primera renda mínima a escala estatal en la història d’Espanya. Un «pas molt important» i «en la bona direcció», tot i que amb una cobertura «baixa» en la seva primera versió. Així ho ha considerat el relator de pobresa de l’ONU, Philip Alston, en una trobada aquest dilluns organitzada per Intermon Oxfam. La prestació serà d’entre 461 i 1.100 euros i beneficiarà prop de 2,3 milions de persones, segons va explicar el Ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luís Escriváen una entrevista a EL PERIÓDICO. Fonts consultades del seu ministeri han explicat que aquesta mesura serà aprovada en un Consell de Ministres extraordinari, que se celebrarà al llarg d’aquesta setmana.

Alstom, que va visitar Espanya al febrer amb la finalitat de radiografiar la situació de la pobresa per a l’ONU, ha lloat el nou ingrés mínim vital. «Són diners ben gastats, una inversió», ha manifestat, en contra d’algunes de les crítiques que ha despertat la mesura entre l’oposició. L’objectiu que s’ha marcat el Govern és treure de la pobresa extrema el 75% de les famílies que actualment hi viuen a Espanya. Unes 850.000, amb un cost anual d’uns 3.000 milions d’euros. Alstom ha considerat que aquesta cobertura és «clarament baixa» i que, «gradualment», ha d’aspirar a ser gran. Tot i que ha considerat que això no entela un «primer pas gaire important».

Notícies relacionades

El relator de l’ONU per a la pobresa ha alertat dels possibles obstacles que poden significar un excés de burocratització i la fractura digital perquè la prestació arribi a tots els potencials beneficiaris. Alstom ha assenyalat que l’excés de càrregues burocràtiques s’ha demostrat com un problema en l’experiència d’algunes de les rendes mínimes que ja existeixen actualment a escala autonòmica. «No s’ha de ser massa entusiasta a comprovar que es compleix cada un dels detalls. [...] Clar que s’han de complir els procediments, però l’objectiu real és ajudar les persones en situació de pobresa», ha manifestat.

Un excés de digitalització també pot ser un impediment perquè la cobertura de l’ingrés mínim vital inclogui els seus objectius. Alstom ha recordat que hi ha una fractura digital entre col·lectius que s’ha de tenir en compte. «He visitat molts llocs on l’accés a internet era extraordinàriament insatisfactori», ha afirmat, en relació amb el seu recent viatge a Espanya. És per això que ha recomanat que, si el Govern aposta per digitalitzar els tràmits de l’accés, ha d’habilitar un programa paral·lel que promogui aquesta digitalització entre els col·lectius més vulnerables.