TANCAMENT INDUSTRIAL

Els treballadors de Nissan protesten a BCN contra el tancament

Les manifestacions a les fàbriques es traslladen cap a Barcelona i bloquegen les rondes

Els sindicats acusen totes les parts de «falta de voluntat» per assegurar la continuïtat i auguren «efectes catastròfics»

neumaticos / periodico

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els treballadors de Nissan estan disposats a evitar el tancament de l’activitat industrial de Nissan a Catalunya. Després de les concentracions de protesta davant les plantes de la Zona Franca a Barcelona i de Montcada i Reixac, les mobilitzacions s’han traslladat a Barcelona i s’han bloquejat les rondes. 

El secretari general d’UGT Catalunya, Camil Ros, ha instat, en declaracions a la cadena SER al costat de la porta de la planta de la Zona Franca, a bloquejar i impedir el tancament de la fàbrica per part de la multinacional per motius estratègics. Després d’haver criticat la passivitat del Govern espanyol i del català en el conflicte, Ros ha recordat que Nissan paga pel lloguer dels terrenys al Consorci de la Zona Franca la meitat que la resta d’empreses a la zona: «No hem de permetre que l’espai ocupat fins ara per Nissan es converteixi en un magatzem», ha dit. A més, ha recordat l’elevat cost que pot tenir la retirada de maquinària, la factura de la qual pot servir per evitar la deslocalització.

Un miler d’empleats estan plantats des de les 09.45 davant de la porta principal de la fàbrica de la Zona Franca. Han sortit d’un aparcament de la planta ubicat al carrer Quatre, el qual ha estat tallat per després també tallar el carrer E i la rotonda que els uneix, a l’extrem sud de la planta. S’han dirigit cap al carrer Tres fins a l’entrada principal de la planta, ubicada en aquest mateix carrer, que ha quedat tallat en els dos sentits, on s’han ajuntat amb un altre grup que venia de la direcció contrària.

Crema de pneumàtics a Montcada

L’escena es repeteix davant de la planta de Montcada i Reixac (Barcelona). Allà, els treballadors han cremat pneumàtics i mobles en protesta per la decisió de la multinacional nipona de tancar les seves instal·lacions a Catalunya.

Els treballadors de la multinacional asiàtica exigeixen un pla industrial per a les factories de Nissan a Espanya que els asseguri el manteniment dels seus llocs de treball i s’oposen al tancament de les plantes.

UGT hi veu «falta de voluntat»

El sindicat UGT Fica ha expressat el seu «rebuig i indignació» davant de la decisió de Nissan de tancar les fàbriques i ha criticat la «falta de voluntat de tots els sectors implicats» per intentar salvar les plantes.

En un comunicat, UGT ha assenyalat que les relacions laborals entre la direcció i el comitè d’empresa «han sigut del tot nul·les» i ha insistit que «les diferents administracions i la direcció japonesa i europea no han estat a l’altura de les circumstàncies». Segons aquest sindicat, l’estratègia de Nissan a Catalunya ha sigut «nefasta» durant anys».

En aquest sentit, ha explicat que des del 2012 Nissan Motor Ibérica ha estat treballant al 64% de la seva capacitat, una situació «greu» que no va provocar cap reacció en les administracions. «No s’ha invertit en la planta de producció i les negociacions dels convenis no han afrontat els problemes reals».

Usoc augura «efectes catastròfics»

Per la seva banda, el sindicat Usoc ha augurat que el tancament de Nissan a Catalunya tindrà «efectes catastròfics». La seva secretària general, Maria Recuero, ha qualificat d’«irresponsable» el tancament. «Nissan aprofita les dificultats econòmiques i de mobilització social per la Covid-19 per anunciar una decisió d’efectes catastròfics en uns moments que ja per si mateix són molt durs per a l’ocupació», ha afirmat en un comunicat.

Recuero ha afegit que aquesta mesura agreuja «encara més» la situació del sector de l’automoció com a pol industrial i tecnològic del qual depèn un gran nombre d’empreses proveïdores.

Notícies relacionades

Per això, veu necessari «una dura oposició» a la decisió de Nissan per fer inviable el seu tancament i ha cridat a la mobilització social continuada, així com a una aliança amb les institucions per salvar els prop de 3.000 llocs de treball que es destruiran com a conseqüència.

En aquest sentit, ha demanat reunions urgents amb el Govern i la Generalitat catalana per arribar a un «pla de salvació d’una empresa estratègica per al futur industrial de Catalunya» i ha exigit que sigui prioritat la unitat d’esforços.