reactivació econòmica

El Govern planeja obrir «corredors turístics» abans de l'1 de juliol

L'Executiu estudia permetre l'entrada de ciutadans de l'espai Schengen en situació segura

Pimec exigeix avançar l'obertura de fronteres al 15 de juny i ajuts de 2.800 milions

turismo-pandemia-3

turismo-pandemia-3 / ©Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

 El Govern treballa amb la possibilitat d’una obertura selectiva de les fronteres al turisme estranger abans de l’1 de juliol, data que ja ha sigut anunciada oficialment per obrir pas a l’entrada de visitants. La Ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, va avançar ahir al Senat que, malgrat que la vista està posada al juliol, l’Executiu està treballant en la creació de «rutes segures», abans de l’aixecament oficial de les fronteres a ciutadans de l’espai Schengen, «mantenint totes les mesures de control sanitari necessàries». Maroto també va dir que aquestes rutes es podran obrir a ciutadans de tercers països, «en condicions de seguretat».

«Estem treballant amb els nostres socis europeus per definir les regles en aquesta obertura. Cal evitar que cada estat decideixi unilateralment que és una destinació segura», va comentar la ministra, a més d’avançar que Espanya treballa amb els socis europeu –que proporcionen el gruix del turisme que arriba a Espanya–, per «dur a terme una obertura gradual, coordinada i no discriminatòria entre zones amb una mateixa situació epidemiològica». Això es pot interpretar com que aquests passadissos turístics es podrien establir amb ciutadans de zones concretes –més que països– que es trobin en la mateixa situació epidemiològica que les àrees turístiques espanyoles que s’obrin als visitants estrangers dins de la nova normalitat.

El pla de reactivació turística en el qual treballa el Govern recull també recolzaments addicionals per 151 milions d’euros, a més que dins de les línies ICO ja acordades destinarà un tram preferent al sector per 2.500 milions. Aquest pla és la base de l’acord entre el Govern i Ciutadans perquè aquesta última formació doni el seu recolzament a l’última pròrroga de l’estat d’alarma. 

Proposta de la pimes

Les petites i mitjanes empreses espanyoles consideren que esperar al juliol per reactivar el turisme estranger pot implicar un retard innecessari. El president de Pimec, Josep González, ha assegurat aquest dimarts que esperar a principis de juliol per autoritzar l’entrada de turistes forans a Espanya és perjudicial per a l’economia. Així, ha proposat que els estrangers puguin visitar Espanya a partir del 15 de juny, dues setmanes abans del previst, i demana mesures fiscals en favor del sector, com un IVA del 4% o suspendre la taxa turística catalana el 2020 i el 2021

Esperar al juliol, segons la patronal, pot resultar «massa tard», perquè altres països com Itàlia o França s’estan avançant a aquest calendari. El plantejament de González no és gaire diferent del formulat pel president de la CEOE, Antonio Garamendi, que dilluns va apuntar que altres països, com Grècia o Portugal, podrien prendre la iniciativa turística de cara a l’estiu avançant-se a Espanya, si no es prenien les mesures d’anticipació adequades.

Campanyes publicitàries

González ha reclamat aquest dimarts fer ja campanyes publicitàries per «despertar l’interès turístic» cap a Catalunya i altres zones d’Espanya, i que es permeti també l’obertura dels restaurants, tot i que amb aforaments limitats. I és que, per salvar la campanya d’estiu, «no podem confiar només en el turisme local, que té un impacte reduït», ha dit González, que ha defensat avançar en la desescalada alhora que es respecten els protocols sanitaris requerits. La presidenta de Pimec Turisme, Isabel Galobardes, ha demanat ajuts directes a petites i mitjanes empreses i a autònoms per al sector turístic català per import de 2.800 milions d’euros, i altres ajuts directes a persones i famílies, com ara bons, a fi de reactivar el consum i la demanda turística.

Apartaments per al lloguer

Les petites empreses, per la seva banda, plantegen permetre als propietaris de vivendes turístiques que les puguin destinar al lloguer de vivenda habitual durant el 2020 i el 2021 o que s’allarguin els ertos al sector turístic fins a finals d’any. Aquestes mesures s’inclouen en un manifest de Pimec Turisme i els seus associats, que reuneixen unes 13.500 empreses.

Notícies relacionades

La urgència d’actuació que demana la patronal catalana s’empara en la situació de moltes empreses del sector. Un 23,6% de les pimes de l’àmbit turístic català s’han plantejat tancar definitivament la seva activitat com a conseqüència de la crisi de la Covid-19, segons una enquesta feta pública aquest dimarts. Un 43,8% dels consultats havia sospesat la possibilitat de fer un ajustament de plantilla amb caràcter permanent.

L’enquesta posa de manifest, segons González, que el sector turístic és un dels que més ha patit amb aquesta pandèmia.

Temes:

Turisme