cap a la nova normalitat
Portugal, Grècia i Croàcia s'ofereixen com a destinacions Covid Free per a turistes
Els tres països van rebre l'any passat en conjunt 80 milions de visitants i venen ara la seva imatge de llocs segurs amb rebaixes d'IVA i obertura de fronteres
Alemanya aixecarà el pròxim dia 15 la recomanació de no viatjar per Europa, tot i que la mantindrà encara per a Espanya i Noruega
zentauroepp29725552 str01 atenas grecia 18 05 2015 fotograf a a rea donde 200603111648 /
Portugal, Grècia i Croàcia, els tres grans competidors d’Espanya al nord del Mediterrani, s’ofereixen com a destinacions lliures de Covid per provar de captar el minvat turisme estranger una vegada que s’obrin les fronteres, ajudats pel menor impacte de la pandèmia.
Els tres països, que l’any passat van rebre en conjunt més de 80 milions de turistes –poc menys dels 83,7 milions que van venir a Espanya– estan venent activament la imatge de destinació segura als mercats emissors, molt especialment a Alemanya.
No obstant cap d’ells per separat té la capacitat d’absorbir el volum de turistes d’Espanya, i altres destinacions competidors com el nord de l’Àfrica «no generen la confiança sanitària adequada», segons el professor de màrqueting i expert en Marca Espanya i al sector turístic de la Universitat Carles III, Julio Cerviño.
Grècia explota les seves baixes xifres de contagis
Grècia, que amb prou feines ha comptabilitzat 3.000 casos de coronavirus i menys de 200 morts, aposta per la seva gestió exitosa de la crisi. Les seves campanyes, dirigides sobretot a Europa del nord però també als Balcans i els països bàltics, incideixen en el fet que es tracta d’un país segur per passar les vacances.
Entre un 25 i un 30% de l’economia grega depèn del turisme. El 2019 el país va rebre 34 milions de visitants (24,2 milions entre abril i setembre), que van reportar ingressos per 19.000 milions d’euros.
A més de l’ofensiva diplomàtica per col·locar aquesta imatge de seguretat, Grècia busca tancar acords bilaterals amb països com Àustria, Bulgària, Israel i Xipre i ben aviat presentarà una campanya publicitària en mitjans internacionals.
Baixada de l’IVA
Alhora, confia que mesures per ajudar el sector turístic com la reducció de l’IVA del 24% al 13% als bitllets de transport urbà i interurbà traslladin la idea que estiuejar al país hel·lè és més barat.
Tot i que la data oficial d’obertura al turisme estranger és l’1 de juliol, Grècia permetrà a ciutadans de la UE l’entrada per via aèria a mitjans de mes, tret de des d’Itàlia, Espanya i els Països Baixos, que continuen prohibits tot el juny.
Amb caràcter general imposa una quarantena de 14 dies excepte per a una llista de països amb una situació epidemiològica similar a la grega, com alemanys, xipriotes i búlgars. A partir de l’1 de juliol s’elimina la quarantena.
El primer ministre grec, Kiriakos Mitsotakis, va dir en una entrevista amb el diari Bild, el més llegit d’Alemanya: «L’experiència fonamental, anar a la platja, a una bonica taverna, a un restaurant, tot això serà possible igual que abans, amb algunes mesures de precaució addicionals».
Portugal, més de 9.000 establiments ‘clean&safe’
Portugal, on s’han registrat menys de 1.500 morts per coronavirus, ha sigut pioner a Europa a crear un segell, anomenat ‘clean&safe’ (net i segur), que distingeix les activitats turístiques que garanteixen la higiene i seguretat per prevenir i controlar la Covid-19.
Fins ara s’han adherit a aquest segell prop de 9.000 empreses, entre hotels i altres allotjaments, restaurants, càmpings, camps de golf i guies turístics, i ben aviat estarà disponible per a museus i aeroports.
El turisme representa a Portugal prop del 16% del PIB. El 2019 el país va assolir el rècord de gairebé 27 milions d’hostes i va ingressar per aquesta via 18.400 milions d’euros.
El país ultima les seves campanyes de promoció per a l’estiu, que posaran especial atenció als mercats internacionals més importants, com el Regne Unit, Espanya, França i Alemanya. Els dos últims mesos Turisme de Portugal ha reforçat la comunicació amb operadors i agències de viatges d’aquests llocs.
Portugal manté tancades les fronteres amb Espanya i Itàlia fins al 15 de juny i encara no ha confirmat si prorrogarà les restriccions més enllà d’aquesta data, però té obertes les connexions amb el Regne Unit i la resta de la UE.
També té suspeses les connexions aèries amb els països de fora de la UE fins al 15 de juny, com va sol·licitar la Comissió Europea, a excepció dels països lusòfons i de quatre amb comunitats importants d’origen portuguès (Estats Units, Canadà, Sud-àfrica i Veneçuela).
L’Executiu portuguès mai va decretar quarantenes obligatòries ni mesures específiques de control de les persones que arribessin de l’estranger, però sí que ho van fer de forma unilateral les regions insulars de Madeira i les Açores, que ja han fet marxa enrere.
La secretària d’Estat de Turisme portuguesa, Rita Marques, ha dit a Efe que el procés de decisió sobre aquesta matèria serà «gradual i evolutiu», sempre amb la prioritat de mantenir el control de la pandèmia i evitar una nova crisi epidemiològica.
Rebelo de Sousa a la platja
L’estratègia portuguesa fia el control dels contagis als turistes, que «seran responsables i no posaran en risc la seva seguretat i la dels altres», explica la secretària d’Estat.
El Govern s’ha abocat al mercat alemany. Fins allà van arribar les imatges virals del president del país, Marcelo Rebelo de Sousa, sortint de la platja en banyador i amb mascareta i «demostrant com podrien ser unes vacances a Portugal».
«Vull recordar-los que, amb els seus dies assolellats, els seus paisatges, la seva cultura i els seus monuments, Portugal sempre estarà aquí per a vostès», va dir en declaracions recollides per mitjans alemanys especialitzats en turisme la representant al país germànic de Visit Portugal, Inês Almeida.
Croàcia ja ha reobert fronteres
Croàcia –amb 4,7 milions d’habitants, una mica més de 2.000 contagis per coronavirus confirmats i poc més de 50 de morts– va reobrir el 28 de maig sense limitacions les seves fronteres amb deu països d’Europa central i de l’est per facilitar l’arribada de turistes, segons va anunciar el primer ministre croat, Andrej Plenkovic.
Es tracta d’Eslovènia, Hongria, Àustria, la República Txeca, Eslovàquia, Estònia, Letònia, Lituània, Polònia i Alemanya, llista que s’anirà ampliant gradualment.
Després d’aquesta decisió, els ciutadans que entrin al país hauran de deixar les dades personals a les autoritats frontereres per estar localitzats si fos necessari per raons epidemiològiques.
Croàcia ja havia liberalitzat el dia 11 l’entrada per a estrangers amb comprovants d’una reserva en un allotjament turístic.
Per evitar la quarantena, serà precís demostrar, per exemple, que es disposa d’una reserva en hotel o apartament de vacances. Està previst que en les pròximes setmanes una aplicació mòbil faciliti tot el procés.
Rep anualment uns 21 milions de turistes, que deixen al país prop d’11.000 milions d’euros (xifra de 2018). El turisme representa un 19,6 % del PIB croat.
El ministre d’Exteriors del país, Gari Capelli, va assenyalar recentment que quan s’aixequi la prohibició general de viatjar a l’estranger el 15 de juny, els alemanys podran estiuejar a la vora de l’Adriàtic.
Alemanya retirarà avís contra viatges a Europa, menys per a Espanya i Noruega
D’altra banda, el ministre d’Afers Exteriors alemany, Heiko Maas, va anunciar aquest dimecres que Alemanya aixecarà el dia 15 la recomanació de no viatjar a l’estranger a causa de la pandèmia del coronavirus, tot i que la mantindrà encara per a Espanya i Noruega.
Notícies relacionades«Espanya i Noruega permetran l’ingrés de turistes previsiblement una mica més tard, i una vegada prenguin la decisió, l’aplicarem immediatament», va precisar el ministre sobre la decisió alemanya d’aquest dimecres.
D’aquesta manera, aquesta advertència global de no viatjar, vigent des de mitjans de març, quedarà aixecada a mitjans d’aquest mes per a 25 dels 26 socis de la Unió Europea (UE), així com tres dels quatre associats a l’espai Schegen –en aquest cas Islàndia, Suïssa i Liechtenstein–, a més del Regne Unit.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia