pla gradual al juny
El Govern central rectifica i diu que no està decidit quan s'obren les fronteres
Després de l'anunci de Maroto d'obrir el 22 de juny fronteres amb Portugal i França, el Govern matisa
Alemanya encara recomana no viatjar, però González Laya afirma que és una cosa «acordada»
Confusió en l’obertura de fronteres internacionals. Després que Reyes Maroto anunciés aquest dijous al matí que a partir del 22 de juny s’aixecarien els controls fronterers amb França i Portugal, la Moncloa ha enviat una «nota explicativa» en la qual el ministeri diu que la mobilitat exterior «podrà prorrogar-se» més enllà de l’estat d’alarma. Fonts de la Moncloa aclareixen que aquesta data és «temptativa», però, no, definitiva, després que el ministre d’Exteriors portuguès aclarís que aquesta decisió competeix al seu Govern i no només a Espanya.
El coronavirus va paralitzar en sec aquesta activitat a mig món a partir de mitjans del mes de març. Dos mesos i mig després, la cursa per reactivar el turisme ha començat. A la pressió dels països mediterranis com Grècia i Itàlia per aconseguir els pocs visitants que planejaran les seves vacances fora de les seves fronteres aquest estiu, s’hi afegeix Espanya. El segon país que més turistes rep del món no té intenció de quedar-se enrere i cedir el seu títol.
Espanya havia fixat l’1 de juliol com el dia oficial per donar la benvinguda al turisme estranger, però l’esdevenir de la política –amb la caiguda de l’estat d’alarma– i la pressió dels països competidors i del sector obren un nou escenari en el qual qualsevol regió podria començar a rebre turistes «abans» d’aquesta data. Així ho va assegurar el ministre de Transport, José Luis Ábalos, i la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, en diverses ocasions aquesta setmana. Els primers que compliran aquesta condició seran les illes, les Canàries i les Balears, segons ho ha anunciat Maroto, que ha confirmat aquest dijous que l’última quinzena de juny el turoperador TUI portarà a les Balears 6.000 turistes alemanys per fer una experiència pilot a l’illa.
No obstant, en el si del ministeri sempre s’ha mantingut que les primeres fronteres a obrir-se a la mobilitat internacional serien les terrestres. És el cas de França i Portugal, i així ho han reclamat en diverses ocasions els presidents regionals de Galícia i Extremadura. La ministra Maroto ha anunciat aquest dijous que aquestes ‘portes’ s’obririen el 22 de juny, però una nota del ministeri rectifica les paraules de la titular de Turisme hores després, coincidint amb les declaracions del ministre d’Exteriors portuguès, Augusto Santos Silva, que ha mostrat la seva «sorpresa» després de l’anunci d’Espanya, perquè «és Portugal la que decideix si obre o no les seves fronteres», segons recull l’agència Lusa.
Fonts de la Moncloa insisteixen que la data del 22 de juny és temptativa i no definitiva. L’objectiu del Govern és obrir les fronteres al més aviat possible, però en la decisió no depèn només el cap de l’Executiu o del Ministeri d’Indústria i els seus plans per reactivar el sector, sinó també Sanitat –que ha d’aprovar els criteris sota els quals s’ha de realitzar aquesta obertura de manera segura– i Exteriors.
D’altra banda, l’Executiu sempre ha sostingut –en paraules dels ministres Ábalos i Illa– que les quarantenes es mantindrien mentre estiguin prohibits els desplaçaments dins d’Espanya, i Sánchez ja ha anunciat que el 21 de juny es podrà tornar a viatjar per tot el país. La norma actual, publicada al ‘BOE’, només és eficaç «durant la vigència de l’estat d’alarma».
Però hi ha qui s’hi ha avançat ja. Itàlia, el primer país europeu afectat per la Covid-19, va decidir ahir obrir les fronteres; Bèlgica preveu fer el mateix el 15 de juny, data fins a la qual arriba la recomanació de la Unió Europea als estats membres de mantenir tancada la frontera de l’espai Schengen, i per això comença el compte enrere de reobertures. Entre aquestes, la de països competidors com Grècia, Portugal o Croàcia, que temptegen la possibilitat d’obrir el 15 de juny, tot i que amb matisos, per tal de ser els primers del pilot.
La capacitat d’atracció d’Espanya, amb 20,1 milions de turistes a l’estiu, no és comparable amb la dels seus competidors. Però tampoc és previsible que viatgi el mateix nombre de persones que l’any passat a causa de la por del contagi, la més baixa predisposició a la despesa de les famílies i l’arrencada tardana de l’obertura. «No crec que aquest estiu estiguem en disposició d’una recuperació ràpida», explicava el president de la companyia de reserves Amadeus, Luis Maroto, en un seminari organitzat per l’Associació Espanyola de Directius. «Ni de broma es registraran els nivells d’afluència de l’any passat», coincidia fa unsdies el vicepresident d’Exceltur, José Luis Zoreda.
Precisament, la situació extraordinària fa que, amb tots els països mediterranis en la línia de sortida, el primer a avançar pot guanyar la primera marató, amb independència del seu currículum previ. Empresaris i comunitats autònomes han insistit aquesta setmana a avançar la reobertura. Un dels últims ha sigut el president de la CEOE, Antonio Garamendi, que advertia aquest dilluns al Govern que països com Grècia, Itàlia i Portugal es podien «quedar amb els turistes» aquest estiu. En la mateixa línia que el president de Pimec, Josep González, que assegurava aquest dimarts que esperar al juliol podria resultar «massa tard».
«Rutes segures»
El pla de l’Executiu passa per establir una obertura «gradual, coordinada i no discriminatòria» al compàs de la Unió Europea. «S’ha d’evitar que cada Estat decideixi unilateralment que és una destinació segura», insistia dimarts Reyes Maroto. La intenció és establir passadissos turístics amb ciutadans i zones segures que es trobin en la mateixa situació epidemiològica. «També estudiem implantar rutes segures amb tercers països sempre que es trobin en el mateix nivell epidemiològic que nosaltres i generem reciprocitat», va afegir ahir la ministra.
Gloria Guevara, presidenta del ‘lobby’ turístic World Travel & Tourism Council, considera fonamental que els governs «treballin entre si per aconseguir una reobertura coordinada». L’aplicació de protocols és, segons Guevara, un element primordial per recuperar la confiança del viatger i evitar diferències entre països: «Ha de ser estàndard a qualsevol part del món». En aquest sentit, el ministre de Transport, José Luis Ábalos, va anunciar ahir la «pròxima» aprovació d’una norma que fixi els
protocols d’higiene i prevenció a seguir pel sector aeri per garantir la seguretat davant el virus en els vols. Unes mesures que «hauran de seguir tant els aeroports com les aerolínies i els viatgers» a fi de «mitigar els contagis i garantir vols i viatges segurs».
El Govern ha elaborat una sèrie de guies que hauran de seguir tots els hotels, piscines o restaurants per garantir que són segurs. Ja que, a més de quan es pot viatjar, el com serà una de les claus que decidirà la destinació dels turistes, i Espanya sempre ha sigut garantia de seguretat. «Durant la crisi, el consumidor s’ha adonat que la informació és clau per a la seva elecció. Ens exigiran més flexibilitat i varietat de serveis», va apuntar el president del Radisson Hotel Group, Federico J. González Tejera.
Alemanya encara recomana no viatjar
El ministre d’Exteriors alemany, Heiko Maas, ha anunciat que Alemanya aixecarà el 15 de juny les alertes de viatge per a 29 països europeus, entre els quals tots els de la UE a excepció d’Espanya, tot i que, segons la cap de la diplomàcia espanyola, Arancha González-Laya, es tracta d’un moviment «acordat». Alemanya és el segon emissor de turistes cap a Espanya, amb 11 milions de viatgers el 2019, només per darrere dels 18 milions que van procedir del Regne Unit i en un nivell similar al de França.
Notícies relacionadesHe hablado con @HeikoMaas Ministro de Asuntos Exteriores de 🇩🇪 hemos acordado que en cuanto 🇪🇸 permita el ingreso de turistas en su territorio, #Alemania levantará la recomendación de no viajar a España #reciprocidad @MAECgob @AuswaertigesAmt @EmbEspAlemania
— Arancha González (@AranchaGlezLaya) 3 de junio de 2020
Àustria, que també suavitza les condicions als seus països veïns menys a Itàlia, manté l’exigència de 14 dies de quarantena o un test negatiu per als que arriben d’Espanya. «Anem en la direcció correcta i el nostre objectiu és restablir la total llibertat de viatge. Quan això serà possible amb Espanya, no ho puc dir en aquest moment», ha afirmat el ministre austríac d’Exteriors, Alexander Schallenberg.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors