consell de la unió europea
Calviño, entre les opcions per succeir Centeno en la presidència de l'Eurogrup
En la terna apareixen, a més de l'espanyola, el luxemburguès Pierre Gramegna i l'irlandès Paschal Donohoe
La vicepresidenta, amb molt bona fama a Europa, no hauria d'abandonar el Govern de Pedro Sánchez
zentauroepp53476963 madrid 20 05 2020 la vicepresidenta de asuntos econ micos200522093506 /
La vicepresidenta d’Afers Econòmics, Nadia Calviño, està entre les possibles candidatures per succeir Mário Centeno en la presidència de l’Eurogrup a partir del 13 de juliol, ja que el portuguès ha anunciat aquest dimarts que abandona el Govern lusità i no optarà a renovar el mandat al capdavant de l’organisme europeu.
Tot i que encara no hi ha cap candidatura formal, fonts diplomàtiques han assenyalat que esperen que «almenys» tres ministres d’un pas endavant: l’espanyola, el luxemburguès Pierre Gramegna i l’irlandès Paschal Donohoe. Cap dels tres governs, no obstant, ha volgut confirmar les seves respectives candidatures.
El procediment, en qualsevol cas, s’iniciarà aquest dijous en la reunió per videoconferència que mantindran aquell dia els responsables de Finances dels Dinou. Centeno comunicarà als seus col·legues la seva decisió i amb això s’obrirà un termini per a la presentació de les candidatures oficials.
A l’espera de conèixer quins ministres opten a ocupar la presidència de l’Eurogrup durant els pròxims dos anys i mig, fonts comunitàries assenyalen que «la reputació de Calviño és irreprotxable», però «també té un perfil molt pronunciat».
Els seus vuit anys en les institucions europees, els seus contactes a Brussel·les i el seu paper de contrapès de Podem en el Consell de Ministres fan que l’espanyola guanyi possibilitats si decideix presentar la seva candidatura. A més, Calviño no hauria d’abandonar el Govern de Pedro Sánchez.
Al seu favor també s’hi ha de sumar el fet que la presidència de l’Eurogrup seguiria amb el seu eventual nomenament en mans d’un país del sud del bloc i de la família socialdemòcrata, tot i que és cert que Calviño no està afiliada al PSOE, una cosa que també passa en el cas de Centeno.
En contra seu hi juga el fet que Espanya sigui, junt amb Itàlia, una de les economies més afectades per la crisi de la Covid-19 en un moment en què les reunions de l’Eurogrup estaran en gran manera relacionades amb la resposta europea a la pandèmia. «Els pols en els debats no haurien d’assumir posicions europees, és difícil que siguin creïbles com constructors de ponts», apunten altres fonts consultades
Al davant, segons aquestes fonts, se situarien el luxemburguès Gramegna, pertanyent a la família liberal europea i que ja va intentar dirigir l’Eurogrup fa dos anys i mig, quan va ser superat pel mateix Centeno.
L’equip de l’irlandès Donohoe, per la seva banda, no fa declaracions sobre això i es limita a afirmar que el ministre està centrat en els esforços interns per pactar un Govern de coalició després de les eleccions que van tenir lloc al febrer.
Notícies relacionadesSigui qui sigui la persona elegida per substituir a Centeno, es convertirà la quarta en ocupar la presidència de l’Eurogrup, un càrrec que des de la seva posada en marxa el 1998 només ha sigut ocupat per homes, ja que va estrenar el càrrec el luxemburguès Jean-Claude Juncker i el seu successor va ser l’holandès Jeroen Dijsselbloem.
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal
- FUTBOL Guardiola renova fins al 2027 i complirà 10 anys en el City
- Champions League Kika enlluerna en un Barça màgic