previsions

L'OCDE augura una caiguda del PIB de fins al 14,4% a Espanya

El creixement serà del 7,5% el 2021 si el virus es manté sota control

L'atur serà del 20,1% en el pitjor dels escenaris que estima la institució

pib-espaa / periodico

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

L’epidèmia de Covid-19 és la pitjor crisi sanitària i econòmica des de la Segona Guerra Mundial pel seu impacte en la salut, el benestar i l’ocupació, ha generat una gran incertesa i ara el món camina «a la corda fluixa» cap a una lenta recuperació després del confinament adoptat per frenar l’expansió del virus. Però les conseqüències de l’aturada de l’activitat seran duradores i afectaran més la població més vulnerable.

És el que constata l’OCDE en el seu últim informe de perspectives presentat aquest dimecres i en el qual estudia dos escenaris per ajudar els Governs a orientar-se en un terreny desconegut. En el més optimista dona per fet que el virus continua retrocedint i es manté sota control.

En el més pessimista treballa amb la hipòtesi d’una nova onada de contagis ràpids a finals del 2020. Espanya, un dels països més castigats per la malaltia, veuria en aquest últim cas desplomar-se el PIB un 14,4% el 2020 (la caiguda seria de l’11,1% al millor dels escenaris) recuperant un 5% el 2021 (un 7,5% si no hi ha una nova onada) tenint en compte l’efecte de la crisi al mercat laboral i la situació financera de llars i empreses.

En els dos casos, la contracció es deuria a la caiguda en la demanda interna provocada per la destrucció de l’ocupació i l’aturada de l’activitat, a la qual cosa s’afegeix el descens de la demanda externa, sobretot en el sector turístic.

L’OCDE assenyala que el Govern de Pedro Sánchez ha adoptat mesures significatives per recolzar l’ocupació i aportar liquiditat a l’economia i que millorar la xarxa hospitalària i capacitat de realitzar tests per identificar amb rapidesa la població infectada serà crucial per prevenir futurs brots.

A més, suggereix que, a mesura que s’inicia la recuperació de l’activitat, els treballs a temps parcial han de substituir-se gradualment per polítiques d’ocupació que ajudin a empreses i treballadors dels sectors més impactats per la crisi a orientar-se cap a activitats amb millors perspectives a mitjà termini.

Cooperació

En l’anàlisi presentada aquest dimecres, preveu una taxa d’atur del 19,2% en el millor dels escenaris i del 20,1% en el pitjor. El deute públic serà del 139,5% del PIB o del 151,2% en funció de l’evolució del virus.

L’organisme amb seu a París creu que algunes de les mesures adoptades pel Govern per esmorteir el cop de la crisi han de mantenir-se i millorar-se per rebaixar el risc que els efectes econòmics de la pandèmia es converteixin en estructurals. Així mateix, recomana establir una cooperació amb el sector privat i amb els governs autonòmics per rellançar el sector turístic.

Notícies relacionades

«Mentre no hi hagi una vacuna o un tractament àmpliament accessible, els governs continuaran caminant a la corda fluixa», indica l’informe, en què subratlla que la distància física, els tests, els rastrejos i l’aïllament seran els principals instruments per lluitar contra la propagació del virus i indispensable per reprendre la vida social i l’economia.

«Però els sectors afectats pel tancament de fronteres i els que requereixen un contacte personal pròxim, com el turisme, els viatges, els espectacles, la restauració i els hotels no reprendran l’activitat com abans», adverteix.

Temes:

OCDE