RESPOSTA ALS EUA
La UE carrega contra la decisió de Trump d'abandonar la negociació de la taxa digital
El ministre francès de finances, Bruno Le Maire, diu que és una «provocació» per a socis, aliats i ciutadans i recorda que és necessària una fiscalitat «justa»
El comissari europeu Paolo Gentiloni avisa que si el debat a l'OCDE no és concloent per a finals del 2020 presentaran una proposta de taxa europea
53781102 60 /
La decisió del Govern dels Estats Units d’abandonar les negociacions en l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) d’una taxa mundial als gegants digitals com ara Facebook i Google així com l’amenaça de la imposició d’aranzels als països que decideixin seguir endavant ha caigut com una galleda d’aigua freda a la Unió Europea. El ministre francès de finances, Bruno Le Maire, ha qualificat de «provocació» l’anunci mentre el seu col·lega italià, Roberto Gualtieri, ha avisat que la situació «no canvia» i que seguiran endavant amb els plans de taxar les grans companyies digitals.
França i Itàlia són, al costat d’Espanya i el Regne Unit, els quatre països europeus que el secretari del Tresor nord-americà, Steve Mnuchin, va informar aquest dimecres per carta de les seves intencions d’abandonar la negociació en l’OCDE i castigar tot aquells països que decideixin aplicar una taxa digital. «Aquesta carta és una provocació cap al conjunt dels socis de l’OCDE. Estàvem a pocs centímetres d’un acord sobre la fiscalitat dels gegants digitals en un moment en què són els únics al món que han tret beneficis immensos de la crisi del coronavirus», ha declarat Le Maire en una entrevista a France inter.
Segons el ministre gal no és només una provocació cap a la resta de socis de l’OCDE. També és «una provocació cap a tots els ciutadans del planeta, que veuen legítim que els gegants digitals paguin els seus impostos» i cap a «els aliats dels Estats Units» perquè «¿Quina manera és aquesta de tractar a aliats com els britànics, espanyols, italians o nosaltres els francesos amenaçant-nos sistemàticament amb sancions?», s’ha preguntat amb indignació. «Doncs bé –ha prosseguit el responsable de finances d’Emmanuel Macron–, confirmo que hi haurà una taxa digital el 2020 a França», ha insistit .
La UE segueix amb els seus plans
França, el mateix que la resta de socis europeus, és partidària d’aconseguir un acord a nivell internacional, però considera que o Washington torna a la taula de negociació i hi ha un acord global abans de finals d’any o aplicaran la taxa nacional ja aprovada en l’hexàgon i que es manté suspesa. «És una qüestió de justícia i no serem els únics. Avui dia hi ha molts països a tot el planeta, en particular a Europa –ja sigui a Àustria, la Gran Bretanya, Itàlia o Espanya– que volen una taxa digital i que ho faran», perquè «ningú pot acceptar que aquests gegants digitals s’aprofitin dels 450 milions de clients europeus i no paguin impostos als Estats on operen», ha afegit.
En una reacció més mesurada però igual de ferma s’ha pronunciat Itàlia, que considera que les amenaces de Washington tampoc l’han impressionat. «La posició d’Itàlia sobre la taxa digital no canvia. Sempre hem mantingut la importància d’una solució global i, malgrat l’emergència de la Covid-19, amb França, Espanya i el Regne Unit, estem decidits a continuar treballant per una solució per al 2020, segons el decidit pel G20», ha recordat el ministre de finances italià, Roberto Gualtieri. Els quatre països ja han respost amb una altra carta remesa aquest dijous a Mnuchin en la que informen que els seus plans d’aconseguir una fiscalitat justa «al més aviat possible» es mantenen.
Una actitud que també ha defensat la Comissió Europea que ha apuntat que si la negociació en l’OCDE fracassa o «no és concloent» presentarà una proposta sobre una taxa digital a nivell europeu, malgrat la divisió que genera aquest assumpte també entre els Vint-i-set. «Lamento molt la decisió d’Estats membres de trepitjar el fre en les negociacions internacionals sobre una taxa a l’economia digital. Espero que això sigui un retrocés temporal més que una final definitiu», ha indicat el comissari d’assumptes econòmics, Paolo Gentiloni, que igual com els governs europeus considera que una solució global és la millor resposta possible. «Però si això és impossible aquest any hem deixat clar que seguirem endavant amb una nova proposta a nivell de la UE», ha recordat fent pinya amb els Estats membres que, com Espanya, ja treballen en una taxa nacional. «Si és necessari reaccionarem a l’uníson», ha avisat Washington.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao