LLOC CLAU
El Govern formalitza la candidatura de Nadia Calviño per presidir l'Eurogrup
Aquest dijous acaba el termini dels països membres per presentar els seus aspirants
Tant el PP com Ciutadans recolzen la candidatura
La vicepresidenta econòmica del Govern, Nadia Calviño, serà candidata a la presidència de l’Eurogrup, un òrgan clau per a la cooperació entre els membres de la zona euro i la construcció d’una Europa més forta i unida. Espanya formalitzarà aquest dijous la candidatura, que finalment és recolzada tant pel PP com per Ciutadans.
El president, Pedro Sánchez, ha assenyalat que «seria un honor per al Govern d’Espanya que Nadia Calviño pogués presidir l’Eurogrup», una responsabilitat que mai ha exercit Espanya i que tampoc ha exercit abans una dona.
La formalització de la candidatura de Calviño es produeix en la recta final del procés. Els governs de l’euro estan esgotant el termini per anunciar les seves candidatures a presidir durant els pròxims dos anys i mig les reunions de l’Eurogrup.
Les capitals de l’euro tenen fins aquest dijous a l’hora de tancament de jornada (cap a les 18.00 hores de la tarda) per comunicar les seves aspiracions al càrrec. L’Eurogrup revelarà llavors la llista de candidats que es disputaran el lloc en la reunió prevista per al 9 de juliol.
Calviño, «la millor» opció
Des que el portuguès Mário Centeno va anunciar la seva sortida de l’Executiu d’António Costa, tres ministres han entrat en les apostes: l’espanyola Calviño, el liberal luxemburguès Pierre Gramegna i el conservador irlandès Paschal Donohoe. No obstant, cap ha fet oficial la seva candidatura de moment.
Des de la Moncloa es destaca que és la favorita i «la millor» opció per dirigir aquest grup informal de ministres de la moneda única. La vicepresidenta ha escrutat durant aquestes setmanes les seves possibilitats de tenir èxit en aquesta carrera i l’Executiu de Pedro Sánchez no farà el pas endavant sense garanties que sigui ella l’elegida, han apuntat fonts de la Moncloa a Europa Press.
No seria la primera vegada, en qualsevol cas, que Espanya intenta aconseguir la batuta de l’Eurogrup. El 2015, el llavors ministre d’Economia, Luis de Guindos, va intentar accedir al lloc però va perdre una votació en la qual va ser superat pel titular de Finances holandès, Jeroen Dijsselbloem.
Tres potencials candidats
A més de Calviño, a Brussel·les s’ha comptat amb el luxemburguès Pierre Gramegna i l’irlandès Paschal Donohoe. El primer, de família liberal europea, és el segon ministre més veterà de l’Eurogrup, fòrum en què participa des del desembre de 2013. Gramegna ja va optar a la presidència de l’Eurogrup el 2018, quan el portuguès Centeno es va imposar a la resta de candidats, per la qual cosa és previsible que vulgui evitar una altra derrota i no faci el pas endavant tret que tingui prou recolzaments per ser elegit.
El problema principal de Donohoe és que el seu partit, el Fine Gael, està encara negociant un programa de govern per poder formar un Executiu de coalició a Irlanda, un procés que podria llastar les seves oportunitats ja que la seva continuïtat no està garantida.
No obstant, algunes fonts assenyalen que els dos possibles candidats que podrien disputar el lloc a Calviño no s’han mogut gaire recentment. «No hem escoltat gaire res dels altres dos potencials candidats», asseguren. D’altres, de fet, descarten Gramegna: «Serà un Donohoe contra Calviño», aposten.
L’elecció, el 9 de juliol
Amb tot obert, el cert és que l’elecció del nou president o presidenta de l’Eurogrup no tindrà lloc fins a la reunió del 9 de juliol. Tot i que aquest dijous només hi hagués un candidat, el seu nomenament haurà d’esperar a una trobada formal entre els ministres.
Si hi hagués més d’un candidat, es convocaria una votació en la qual el guanyador final haurà d’aconseguir el recolzament d’almenys deu dels dinou ministres de l’euro. Si cap arriba a aquesta xifra, s’eliminarà el candidat amb menys recolzaments i es tornarà a votar. El procés es repetiria successivament fins que només quedin dos noms i un s’imposi sobre l’altre.
La persona elegida estrenarà el càrrec en la reunió de l’Eurogrup prevista per a l’11 de setembre a Berlín, tret que es convoqui una trobada extraordinària al llarg del mes d’agost. Per davant, dos anys i mig en els quals els ministres de la moneda comuna hauran de torejar amb les conseqüències de la crisi provocada per la pandèmia de Covid-19.
Recolzament de Ciutadans i PP
Ciutadans ha mostrat aquest dijous el seu recolzament a la candidatura de la vicepresidenta econòmica del Govern, Nadia Calviño, per a la presidència de l’Eurogrup, i han assegurat que es tracta d’una «bona notícia per a Espanya i el conjunt d’Europa». A través d’un apunt en el seu compte oficial de Twitter, la formació que presideix Inés Arrimadas ha mostrat el seu convenciment que Nadia Calviño pot «fer una gran tasca al capdavant de l’Eurogrup».
Notícies relacionadesEl partit taronja s’ha expressat així uns minuts després que la Moncloa hagi anunciat la candidatura de la vicepresidenta econòmica del Govern per a la Presidència d’un òrgan clau per a la cooperació entre els membres de la zona euro.
Per la seva banda, el PP també ha mostrat el seu recolzament a Calviño a través del seu portaveu al Senat, Javier Maroto, que ha defensat la figura de la vicepresidenta per la seva capacitat tècnica.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- Les dones generen el 20% dels beneficis del món del ciclisme
- Les rialles de Laporta i Joaquín