FISCALITAT INTERNACIONAL
Espanya, Itàlia, França i el Regne Unit ofereixen als EUA avançar a poc a poc en la Taxa Google
Els titulars d'Hisenda dels quatre països firmen una carta per tornar a atreure Trump a la negociació
Proposen començar per gravar només els serveis digitals, en la línia del projecte espanyol
zentauroepp53895679 consejo ministros200626125800 /
Els quatre ministres d’Hisenda d’Espanya, França, Itàlia i el Regne Unit, han enviat una carta conjunta al secretari del Tresor dels EUA, Steve Mnuchin, a fi de convèncer els Estats Units perquè torni la negociació d’una fiscalitat digital en el marc de l’organització de països desenvolupats OCDE.
Després del cop de porta donat la setmana passada a la negociació d’una ‘taxa Google’ per part del president dels EUA, Donald Trump, i la seva renovada amenaça d’aranzels contra els països que segueixin endavant amb aquesta fiscalitat, els titulars d’Hisenda dels quatre països concernits han firmat una carta conjunta en què demanen a Mnuchin que torni a la taula de diàleg i posant-hi a sobre la possibilitat d’una aplicació «per fases» de la nova tributació.
La missiva està firmada per la ministra espanyola María Jesús Montero i pels seus homòlegs francès, Bruno Le Maire; italià, Roberto Gualtieri, i britànic, Rishi Sunak i està datada a París el 17 de juny.
En aquesta s’al·ludeix al compromís traslladat pel G-20 i el G-7 (amb el suport dels EUA) a l’OCDE fa set anys per avançar en un disseny d’una nova fiscaltat digital. També es fa referència al compromís més recent del gener passat, subscrit per 137 països, entre els quals els EUA, amb el mandat a l’OCDE per tenir llest el nou disseny a finals del 2020 sobre la base, no ja d’una fiscalitat sobre gegants tecnològics com Google, Amazon, Facebook o Apple (els ‘Gafa’, per les seves inicials), sinó sobre premissa d’una nova fiscalitat per a qualsevol multinacional amb vendes digitals a altres països.
Serveis digitals
És aquest enfocament més ampli el que podria haver acabat espantant els EUA de la negociació i és per això que en la seva missiva, els ministres europeus conviden Mnuchin a tornar a la negociació sobre la base d’una implantació «per fases» de la nova fiscalitat, començant pels «serveis digitals». «Creiem que un enfocament per fases, inicialment centrat sobre els serveis digitals automatitzats, podria facilitar de forma considerable la tasca d’aconseguir una solució sobre un consens bàsic i formalitzar un acord polític abans que acabi l’any», s’afirma en l’escrit. També s’afegeix que un primer pas en aquesta direcció, «podria obrir el camí per debatre amb els EUA possibles solucions transitòries, especialment pel que fa a les ja existents o póximes taxes nacionals sobre serveis digitals».
Es dona la circumstància que, precisament, les iniciatives legislatives per implantar una ‘taxa Google’ als quatre països signants se centren, exclusivament, en els serveis digitals. A Espanya, per exemple, el projecte de llei que ja ha rebut aquest mes de juny el primer aval del Congrés dels Diputats, estableix una taxa del 3% als ingressos generats per serveis de publicitat dirigida en línia, serveis d’intermediació ‘online’ i la venda de dades obtingudes a partir d’informació proporcionada per l’usuari. El tribut afectarà empreses amb ingressos anuals mundials d’almenys 750 milions d’euros i ingressos a Espanya superiors a 3 milions.
Espanya segueix endavant
Notícies relacionadesÉs per això pel que cosa la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va negar aquest divendres que la carta suposi un canvi d’idea en el Govern sobre els seus plans inicials. Espanya segueix «compromesa» amb aquesta fiscalitat digital, «imprescindible» per accelerar la recuperació en un moment de caiguda d’ingressos, va dir Montero en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. La ministra també va reiterar el compromís d’adaptar l’impost espanyol a qualsevol futur consens que s’adopti al si de l’OCDE sobre aquesta matèria.
«La contundència de la resposta d’aquests quatre països (signants de la carta) és expressiva que Espanya pretén seguir endavant amb la tramitació en curs», va dir la ministra. «En aquest període (de confinament), si hi ha hagut un sector que ha tingut les millors oportunitats ha sigut el de la tecnologia», va afegir Montero.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors