al juny
L'IPC puja sis dècimes per les gasolines i la llum, però continua en taxes negatives
L'organisme estadístic ha atribuït l'augment de l'índex interanual a l'encariment de l'electricitat i dels carburants i combustibles
Els preus dels productes del 'Grup especial béns Covid-19' van augmentar un 2,3% el mes passat respecte al mateix de 2019, cinc dècimes menys que al maig
repsol c3a0439-copia
L’Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,5% al juny en relació amb el mes anterior i va elevar sis dècimes la seva taxa interanual, fins al -0,3%, davant el -0,9% del maig, segons les dades definitives publicades aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que coincideixen amb els avançats a finals del mes passat.
Amb aquest avenç de sis dècimes, l’IPC interanual trenca una ratxa de quatre mesos de retrocessos i encadena ja tres mesos en taxes negatives. L’organisme estadístic ha atribuït l’augment de la taxa interanual de l’IPC a l’encariment de l’electricitat i dels carburants i combustibles, davant la baixada de preus que van registrar el juny del 2019.
Davant l’augment de les gasolines i la llum, el grup dels aliments va retallar al juny la seva taxa interanual set dècimes, fins al 2,8%.
La inflació subjacent, que exclou els aliments no elaborats i els productes energètics, va disminuir una dècima el juny, fins a l’1%, amb el que se situa una mica més d’un punt per sobre de l’IPC general.
L’INE recorda que el 22 de juny va finalitzar l’estat d’alarma i la majoria dels establiments comercials van reprendre la seva activitat. No obstant, l’organisme ha mantingut la recollida de preus per mitjans telemàtics a causa que la major part del mes ha sigut vigent la restricció de moviments i la limitació d’aforaments als establiments.
Al juny la majoria de la cistella de productes de l’IPC ja estava disponible per a la seva adquisició per les llars, a excepció dels articles relacionats amb el turisme i l’assistència a espectacles esportius i culturals. Per tant, explica l’INE, en l’IPC de juny els procediments utilitzats per a l’estimació de preus han deixat d’utilitzar-se, tornant als mètodes habituals, a excepció dels articles esmentats, en què s’ha realitzat una estimació.
A causa de la situació de confinament de les llars per la Covid-19, l’INE ha elaborat dues agregacions especials en les quals es recull l’efecte en els preus dels béns i serveis que la majoria de les llars han continuat consumint en la situació actual.
Els preus dels productes del ‘Grup especial béns Covid-19’, en què s’inclouen els productes d’alimentació, begudes, tabac, neteja i articles no duradors per a la llar, menjada per a animals, productes farmacèutics i cura personal, van augmentar un 2,3% al juny respecte al mateix del 2019, cinc dècimes menys que al maig.
Estadística destaca el comportament dels preus dels aliments, amb una taxa anual que passa del 3,5% el maig al 2,8% al juny, i s’inclouen els aliments no elaborats, que van retallar gairebé 1,5 punts la seva taxa, fins al 4,1%, pel menor augment dels preus de les fruites fresques i l’abaratiment de la carn de porcí i la d’au i dels llegums i hortalisses fresques.
Per la seva banda, els preus del ‘grup especial serveis Covid-19’, en el qual figuren els serveis de lloguer de vivenda i garatge, la distribució d’aigua, amb clavegueres, recollida d’escombraries, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasoil per a calefacció, telefonia, música i televisió en ‘streaming’, assegurances, comissions bancàries i serveis funeraris, van baixar un 2,4% al juny en taxa interanual, més d’1,5 punts per sobre del registre de maig, a causa de l’encariment dels preus de l’electricitat, que van presentar una taxa del -10,8%, més de sis punts superior a la del mes anterior.
Notícies relacionadesEl sisè mes de l’any, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el -0,3%, sis dècimes més que al maig.
- Un xou al passeig de Gràcia per a l’encesa nadalenca
- Drets del consumidor L’Europarlament estudia lleis contra el blanqueig ambiental i l’‘e-commerce’ xinès
- L’aniversari del FC Barcelona De Samitier a Messi, el desacord sense fi
- Maria del Mar Cugat: "L’Església ha d’afrontar el camí cap a la feminitat"
- Les dones reclamen més protagonisme en l’Església