Empreses

La CNMV suspèn la cotització d'Abengoa davant la imminència d'un rescat

La decisió del supervisor es produeix després que les accions de la companyia s'hagin disparat a la borsa

La CNMV suspèn la cotització d'Abengoa davant la imminència d'un rescat

MARCELO DEL POZO (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha decidit suspendre «cautelarment, amb efectes immediats», la negociació de les accions d’Abengoa, «per presentar-se circumstàncies que poden pertorbar el normal desenvolupament de les operacions sobre aquests valors». Just abans de la seva suspensió, les accions de classe B, que representen la majoria de la seva capitalització, remuntaven un 63,16%, fins als 0,0062 euros, mentre que les de classe A pujaven un 56,31%, fins a situar-se en els 0,0161 euros, cosa que avançava l’èxit en les negociacions contra rellotge per arribar a un acord per al seu pla de rescat que permetés a la companyia esquivar l’amenaça del concurs de creditors.

El consell d’administració del grup d’enginyeria i energies renovables es reuneix aquest dimarts amb l’objectiu de tancar els últims serrells d’aquest acord, que ha de permetre aconseguir aquest finançament necessari, procedent tant de la seva banca creditora com de diners públics, per seguir endavant. Segons han indicat a Europa Press fonts pròximes a la negociació, possiblement al tancament de mercat la companyia comunicarà la decisió final.

Aquest nou pla de rescat passa per la sol·licitud de nou finançament per un total de 250 milions d’institucions financeres, recolzades per una garantia de l’ICO, així com de 300 milions d’euros en línies d’avals ‘revolving’ addicionals rotatives dels bancs, cobertes per la garantia CESCE.

A finals del mes de juny passat, el consell d’administració d’Abengoa va marcar la data d’aquest dimarts com a termini definitiu per arribar a un acord en el seu nou pla de salvament, que ha estat negociant contra rellotge aquests últims mesos després de veure’s fortament afectada per la crisi de la Covid-19. Segons va informar llavors la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), trobava «raonable perquè es puguin aclarir les incerteses i en vista de la situació de liquiditat» establir aquest límit, arribat el qual, si no s'ha concretat amb prou grau la probabilitat d’èxit de les actuacions previstes, adoptarà «les mesures que legalment procedeixin».

El mes de juny passat, l’empresa presidida per Gonzalo Urquijo ja va comunicar als seus empleats que no podria fer front a les nòmines corresponents d’aquell mes en la seva totalitat, davant la falta de liquiditat en què es trobava. Abengoa comptava, a tancament del 2019, amb una plantilla que supera els 14.000 treballadors al món, el 18% dels quals es troben a Espanya (uns 2.578).

Als estats financers resumits presentats el maig de l’exercici 2019, ja que els comptes definitius estan pendents de ser aprovats, Abengoa va anunciar unes pèrdues netes de 517 milions d’euros aquell any, davant els ‘números vermells’ de 1.498 milions d’euros en l’exercici anterior. 

Causa de dissolució

El grup va indicar que, a tancament de l’exercici 2019, el patrimoni net de la societat individual Abengoa donava un import negatiu de 388 milions d’euros, cosa que el col·locava en situació de causa de dissolució. La companyia d’enginyeria i renovables, que va esquivar ja el 2016 el que hauria sigut el més gran concurs de creditors de la història d’Espanya, després de veure’s apressada per un deute de gairebé 9.000 milions d’euros, va llançar aquest nou pla de ‘rescat’ financer al maig, el tercer dels últims anys, després dels del 2017 i 2019.

Notícies relacionades

L’endeutament financer brut del grup a tancament del 2019 es va incrementar en un 5% en comparació amb l’any anterior, i va ascendir a 5.948 milions d’euros. Aquest número inclou 1.165 milions d’euros, que corresponen a deute de societats classificades com mantingudes per a la venda, i 558 de finançament de projectes. 

Aquest nou pla de rescat passa per la sol·licitud d’aquest nou finançament de les institucions financeres, recolzades per una garantia de l’ICO, així com de la línia d’avals a ‘revolving’ addicionals rotatives dels bancs, cobertes per la garantia CESCE. A més, necessita arribar a acords sobre el deute vençut dels proveïdors i altres creditors antics/heretats amb una quitació, adaptant solucions a la situació dels diferents proveïdors vençuts i altres creditors, així com amb els creditors financers per modificar els termes i condicions dels diferents trams de deute, incloent-hi el bo convertible A3T, que podria implicar quitacions i capitalitzacions imminents o futures de certs deutes. D’aquesta manera, la viabilitat futura de la companyia passa per aconseguir tirar endavant totes les mesures d’aquest nou pla de reestructuració.

Temes:

Abengoa