Cambra d'Espanya
Una de cada tres empreses preveu implantar el teletreball després de la Covid
Les empreses es mostren optimistes sobre la seva capacitat de recuperació, però no la de l'economia
Els dirigents creuen que les mesures posades en marxa pel Govern són necessàries però insuficients
José Luis Bonet, president de Freixenet i de la Cambra de Comerç d’Espanya. /
El 96,7% de les empreses espanyoles considera que les conseqüències econòmiques i laborals del coronavirus seran greus o molt greus, tot i que el 51,3% dels dirigents són «optimistes» respecte que la seva empresa vagi a recuperar els nivells d’ocupació previs a la crisi. Aquestes són dues de les principals conclusions de l’enquesta de clima empresarial elaborada per Sigma Dos per a la Cambra d’Espanya a 1.170 empreses de sis o més empleats.
Un dels principals efectes del confinament ha recaigut sobre l’ocupació i l’impuls del teletreball. Així, segons l’enquesta, més de la meitat de les empreses espanyoles (54,4%) han optat per aquesta opció durant la pandèmia. Així, entre les pimes de 6 a 9 treballadors només han optat per aquesta modalitat el 49,5%; el percentatge puja fins al 63,4% si l’empresa té entre 10 i 49 empleats, i el 80,6% en el cas de les empreses de 50 a 250 treballadors. Les empreses més grans són les que en més percentatge tenien implantat aquest sistema (24,9 %).
Després de la desescalada i l’inici de la reactivació de l’economia, un 92% de les empreses han hagut d’adoptar mesures per tornar amb certa normalitat a la seva activitat i només un 7,7% no han hagut d’adoptar-ne cap. Entre les principals, destaquen adaptar els llocs de treball, la instal·lació de mampares i el treball per torns. El teletreball és la quarta de les opcions prioritàries. No obstant, després de la seva generalització en el confinament, gairebé una de cada tres empreses sembla disposada a adoptar-lo de manera estable. «Això és una revolució que ja estava aquí, però a la qual hem de posar èmfasi per anar més enllà encara», ha indicat el president de la Cambra de Comerç, José Luis Bonet.
Bonet ha destacat la importància d’utilitzar el Fons de Reconstrucció que acaba d’aprovar el Consell Europeu per «ajudar tots els que aniran a l’atur i hauran de tancar la seva empresa». «És un acord històric, que va en la direcció correcta i que serà fonamental per a la recuperació econòmica i social d’Espanya. Tot i que caldrà esperar, el president del Govern ja ha anunciat que apuntarà a la transició digital, la transició ecològica i la formació a tots els nivells. Són àrees d’actuació imprescindibles per defensar l’emprenedoria i l’ocupació, especialment entre les pimes. Si som capaços d’aprofitar els fons, Espanya pot fer més competitiva la seva economia», ha assegurat.
Amb tot, la majoria dels empresaris enquestats «confien» que les seves empreses se’n sortiran. Segons Bonet, l’ànim és clau per a la recuperació de l’economia i l’ocupació; per això, emplaça el Govern a fer tot el que estigui a la seva mà per no dinamitar aquesta confiança. El 51,3% dels empresaris es mostren molt o bastant optimistes sobre la seva capacitat de recuperació, però quan se’ls qüestiona pel seu entorn socioeconòmic més pròxim (comunitat autònoma), el percentatge baixa fins al 38,6%. Sobre el país, un 72,8% es mostren poc o gens optimistes.
L’hostaleria
Notícies relacionadesEl sentiment de positivitat es repeteix a tots els sectors, excepte en el de l’hostaleria, l’únic en el qual els empresaris es mostren pessimistes sobre el futur dels seus negocis. El coronavirus ha tingut un impacte directe en la majoria del parc empresarial espanyol, amb un 85% d’empreses afectades per la pandèmia i el confinament. Un 73,5% han tingut una caiguda de les seves vendes i un 52,3% han tingut dificultats d’aprovisionament. Només el 14,9% dels empresaris consultats asseguren no haver viscut especials dificultats. Amb una caiguda de la facturació esperada en aquest període del 55%, l’hostaleria és el sector més afectat, amb una estimació del 87,7% de caiguda de la seva facturació, seguida del comerç, amb una reducció del 62,1% en els seus ingressos.
Al ser preguntats per les mesures posades en marxa pel Govern, els empresaris enquestats consideren les mesures «necessàries», tot i que també les qualifiquen com a «insuficients». «Les iniciatives han anat en la bona direcció, però és necessari que aquestes mesures d’impuls a l’activitat empresarial i a la protecció de l’ocupació apostin per la flexibilitat i s’adaptin a les necessitats de reactivació de l’economia», ha afegit Bonet. L’estudi, que va començar a realitzar-se al febrer i s’ha acabat el 10 de juliol, mostra que les expectatives dels empresaris eren positives abans de la Covid, però a posteriori han empitjorat, especialment en l’evolució del consum, les inversions i el dèficit públic. Només hi ha una dada que es manté en positiu: l’evolució del turisme interior, tot i que empitjora d’un saldo positiu de 44,7% al 23,4%.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034