situació econòmica

Catalunya ha recuperat dues terceres parts de la despesa perduda en el confinament

La intensitat de la recuperació no impedeix al BBVA predir una caiguda del PIB del 12% el 2020

L'entitat financera modifica les seves previsions a l'incloure un escenari més sever per la crisi sanitària

zentauroepp26016765 concesionario  consumo180727203837

zentauroepp26016765 concesionario consumo180727203837

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Dues terceres parts de la despesa perduda durant el confinament a Catalunya s’han recuperat en els mesos posteriors al final de l’estat d’alarma, segons posa de manifest l’últim estudi del BBVA sobre la situació de CatalunyaMiguel Cardoso, economista en cap per a Espanya, ha explicat que en els últims dos mesos s’ha produït una recuperació del 20% de la despesa que s’havia produït durant l’estat d’alarma. «Això, no obstant, no significa que puguem arribar als nivells de despesa d’abans de la crisi; tardarem algun temps i no crec que s’hi arribi el 2021», ha comentat Cardoso.

Malgrat aquesta recuperació, l’entitat financera ha elevat les seves previsions de caiguda del PIB per al 2020al passar-les del 9% al 12%, ja que l’escenari inicial contemplat per fer aquesta previsió era més benigne que el que s’ha produït finalment, amb un confinament superior a les vuit setmanes de durada. En aquest escenari macroeconòmic, també calcula un increment de l’atur del 4%, amb 110.000 ocupats menys i una taxa d’atur del 14,6% el 2020.

Recuperació intensa

La reducció dels contagis i la flexibilització de les restriccions han donat pas a una recuperació intensa en el període de desescalada, tot i que els recents rebrots, entre els quals es poden destacar els casos de Lleida i el seu entorn, Barcelona i part de l’àrea metropolitana o Figueres, mantenen la incertesa elevada, destaca l’informe, en el qual ja s’observa certa reducció de la despesa –mesurada en l’ús dels TPV del banc que presideix Carlos Torres– com a conseqüència d’aquesta segona onada.

Notícies relacionades

L’expectativa que la recuperació es prolongui es veu reforçada per un impuls fiscal significatiu a Espanya i a Catalunya, pels ambiciosos anuncis de política a nivell europeu i per l’impuls al crèdit. Això obre la possibilitat que puguin donar-se escenaris més positius més endavant, tot i que la incertesa encara és elevada, i la major part dels riscos continuen posant un biaix a la baixa sobre les previsions.

Revisió a la baixa

La revisió a la baixa del creixement el 2020 s’explica per quatre factors. En primer lloc, que les mesures de confinament s’han prolongat durant més temps del que s’esperava fa tres mesos. En segon lloc, les restriccions han tingut un impacte més gran sobre la demanda interna, en particular sobre la despesa lligada al consum que es realitza en un context social. En tercer lloc, la disminució de la despesa de les famílies s’ha concentrat en béns, i sobretot serveis, produïts internament. Finalment, el sector turístic s’ha desplomat, mantenint-se tancats els hotels i l’arribada d’estrangers per un període de gairebé tres mesos. Tots aquests aspectes, bé sigui pel pes del consum social en la comunitat o per la rellevància de la producció de béns de consum per al mercat nacional  

Temes:

BBVA Catalunya